Apu

F1-luottomies Heikki Kulta aloitti uransa Niki Laudan haastattelulla vuonna 1978

Heikki Kullan lähes 40-vuotinen F1-toimittajaura alkoi Niki Laudan haastattelulla Ahvenanmaalla. Kuljettajapolvet ovat tulleet tutuiksi ja vaihtuneet, Kulta pysyy.
Kuvat Hannes Paananen

Heikki Kulta on kiertänyt formulakisoja ennen kuin nykykuskit ovat syntyneet. Nyt Avun F1-avustajana aloittava Kulta, 63, katsoo itse uransa alkaneen ensimmäisistä GP-kisoista Imolassa (1983).

Ensikosketus formuloihin vuonna 1978 oli juuri Turun Sanomien urheilutoimitukseen vakinaistetun 23-vuotiaan ensimmäinen työtehtävä Turun ulkopuolella. Mantereen mainoskiellon vuoksi tupakkayhtiö toi James Huntin, Giacomo Agostinin ja Niki Laudan Ahvenanmaalle.

Muut menivät saunaan, mutta maailmanmestari Lauda ja nuori toimittaja jäivät juttelemaan. Melko lentävä lähtö.

– Lauda oli fiksu kaveri jo nuorena, ja palamisonnettomuus sai hänet varmasti ajattelemaan asioita entistä enemmän. Hänestä pidetään varikolla laajasti, Kulta sanoo.

Formulamaailma on täynnä isoja egoja, jotka törmäilevät joskus sekä radalla että sen ulkopuolella, mutta lajikulttuuri on muuttunut urheilullisemmaksi. Takavuosina kuljettajat juhlivat rankasti, moni vietti playboy-elämää, tupakat kärysivät eikä sanomisia vahtimassa ollut nykyisen kaltaista pr- ja viestintäihmisten armeijaa, sosiaalisesta mediasta puhumattakaan.

– Esimerkiksi Hunt teki kaikkea, mitä urheilijan ei pitäisi tehdä. Kimi (Räikkönen) on usein sanonut eläneensä väärään aikaan: ”Olisi pitänyt ajaa 70-luvulla, niin olisi saanut pitää hauskaa vapaammmin”, Kulta naurahtaa.

"Parhaat kontaktit F1-maailmassa"

Niin, Räikkönen ja muut suomalaiskuskit. Vuosikymmenten aikana Kulta on tutustunut jokaiseen heistä Leo Kinnusesta alkaen. Kullalla sanotaan olevan ylivoimaisesti parhaat kontaktit F1-maailmassa.

– Jokainen on ollut oma persoonansa. Mika Häkkinen oli mutkaton nuori mies, mutta menestys ja pahat kolarit tekivät hänestä varovaisemman julkisuuden suhteen. Jyrki Järvilehto oli joukon ulospäinsuuntautunein. (Heikki) Kovalaisen ja (Mika) Salon urat jäivät vähän muiden varjoon.

Räikkösen luottamuksen saaminen kesti, ja Kullan mukaan Kimi juoksi alkuvuodet kirjaimellisesti karkuun haastattelijaa.

– Ei Kimi vieläkään kestä sitä, että ihmiset tulevat iholle. Hän on onnellisin silloin, kun saa vetää autossa kypärän päähän.

Suomalaismediaan aikoinaan penseästi suhtautunut Keke Rosbergkin antoi Kullalle haastatteluja, ja nykyisin miehet ovat vanhoja ystäviä. Kulta on nähnyt Nico Rosbergin kasvavan viisivuotiaasta vesselistä aikuiseksi ja maailmanmestariksi.

Kun Nico Rosberg varmisti maailmanmestaruutensa (2016) Abu Dhabin kisassa, Kulta meni hyvien tapojen mukaisesti onnittelemaan. Riemastunut mestari kaappasi tutun miehen kättelyn sijaan halaukseen.

– Ajohaalari oli litimärkä juhlajuomasta, ja niin minun t-paitanikin. Nico sanoi pari päivää myöhemmin, että hän halasi valtavasti ihmisiä, mutta kaikki ansaitsivat sen.

"Osaan olla kriittinenkin"

Tällainen asetelma ei ole täysin ongelmaton journalistisen riippumattomuuden kannalta, joka ei tarkasti säännellyssä F1-sirkuksessa ole muutenkaan korkeimpia arvoja. Heikki Kulta myöntää, että häntä voi tietyllä tavalla kutsua luottotoimittajaksi, mutta fani hän ei ole.

– Osaan olla kriittinenkin, mutta pehmeällä tavalla. Puukon lyöminen selkään on aina ollut minulle vierasta.

Kulta on ollut myös tallien mediavastaaville avuksi, kun suomalaisten kielitaito ja Räikkösen puhehalut ovat olleet niukkoja. Omalla kielellä ja tutulle toimittajalle irtoaa jokin kommentti silloinkin, kun muille ei.

Nykykuskeista Valtteri Bottas on Kullan mukaan parhaiten valmennettu ja some-sukupolven edustajana tottuneempi julkisuuteen jo lähdössä.

F1-maailmassa tallikaveri on välttämättömyys auton kehittämisessä, mutta samalla pahin vihollinen. Bottaksen kahden viime kauden tilanne mestari Lewis Hamiltonin kakkoskuskina Mercedeksellä ei ole ollut helppo.

– Ei Hamiltonkaan silti voittamaton ole, kuten Nico Rosberg osoitti, Kulta sanoo.

Elävät tarinat syntyvät paikan päällä

Kuva F1- ja muissa kisoissa työskentelystä on usein vääristynyt. Glamour saati lomailu on kaukana, kun lennot, välimatkat ja työpäivät ovat pitkiä. Kulta ei silti vaihtaisi kiertämistä mihinkään – ja se tuo myös juttuihin elintärkeän lisäarvon.

– Sanotaan, että kaikki on netissä ja suorana tv:ssä, mutta kontaktit, huomiot ja elävät tarinat syntyvät vain paikan päällä. Ja parhaat jutut tapahtuvat usein silloin, kun kamerat ja mikrofonit sammutetaan.

Julkaistu: 9.3.2019
Kommentoi »