Ex-tv-kuuluttaja Riika Rasilainen: Tajusin, ettei kiltteyttä voi väkisin karistella hartioilta
Puheenaiheet
Ex-tv-kuuluttaja Riika Rasilainen: Tajusin, ettei kiltteyttä voi väkisin karistella hartioilta
Entinen tv-kuuluttaja Riika Rasilainen, 56, kertoo elämästään.
Julkaistu 1.12.2017
Apu

Mitä olen oppinut -palstalla tutut julkisuuden henkilöt kertovat elämästään. Entinen tv-kuuluttaja Riika Rasilainen, 56, nähtiin Avussa 46/2017.

"Lapsena olin usein äidin vanhemmilla Kotkassa. Pappa vei satamaan jätskille ja kokemaan verkkoja merellä. Mamma teki ihanaa mustikkapiirakkaa.

Äiti piti kolme tytärtään hyvällä tavalla kurissa ja nuhteessa. Se kehitti itsetuntoa. Opin sitkeyttä ja pärjäämistä. Isä uskoi oppiin kantapään kautta. Hän oli läheinen, ja olimme paljon hänen kainalossaan. Rajat ja rakkaus – molemmat tarvitaan.

Koulussa olin kahdeksan keskiarvon hiljainen lettipää. Itsestäni tajusin, ettei kiltteyttä voi väkisin karistella hartioilta.

Olin alle 20, kun vanhempani erosivat. Pysyin väleissä molempien kanssa. Isä on jo edesmennyt, äiti elää Tampereella. Äitisuhdetta koettelin toden teolla, koska olin aika kauhea teini.  Mutta yhä on äiti ylpeä tyttäristään ja tyttäret äidistään.

Ensi vuonna valmistun lyhytterapeutiksi Helsingin psykoterapiainstituutissa. Jatkuva teknistyminen ja toisaalta yksinäisyys synnyttävät ongelmia, joihin lyhytterapia etsii ratkaisuja ihmisen omista voimavaroista. Aion alan yrittäjäksi. Taas uusi ammatti, mutta aina on aikaa uudistua.

Menin Ylelle 1981. Pomot miettivät, olenko 20-vuotiaana liian nuori edessä olevaan myllytykseen, mutta nopeasti selvisi, että olin kypsä myös tv-työn julkisuuteen.

Kuuluttajan lyhyt hetki katselijan kanssa välittää tuttuuden ja turvallisuuden. Kuuluttaja puhuu suoraan sinulle.

Opiskelin myös optikoksi ja tein optikon töitäkin. Muutimme vuonna 2005 mieheni työn vuoksi Saksaan. En ollut haaveillut asumisesta ulkomailla. Saksa tuntui ensin tylsältä, mutta olikin kiva, ihmiset ystävällisiä ja elo tässä ja nyt."

Teksti Hannu Koskela

Kuva Harri Hinkka

Kommentoi »