Apu

Eve Hietamies joutui trendihuijauksen kohteeksi

Eve Hietamies joutui trendihuijauksen kohteeksi
Toimittaja-kirjailija Eve Hietamies joutui puhelinhuijareiden kohteeksi. Huijaus on sama, josta poliisikin jo varoittaa.

Eräänä aamuna puhelin soi. Numeron alku on tuttu: + 44, Iso-Britannia. Koska mieheni suku on Briteistä, vastaan ajatellen, että anopilla on uusi numero.

Ei ole anoppi, vaan huonoa englantia sokeltava naisihminen. Intialainen aksentti.

Kestää hetken, ennen kuin tajuan naisen asian. Hän tarjoaa mahdollisuutta sijoittaa ulkomaiseen yritykseen, saisin rahat kuulemma moninkertaisesti takaisin. Naisen mukaan tässä on mahdollisuus rikastua nopeasti.

Alan nauraa. Sanon naiselle, että tuohan on täyttä roskaa. Nainen närkästyy, mutta jatkaa jankkaamista. Taustalta kuuluu niin paljon meteliä, että välillä on jopa vaikea kuulla, kuinka helposti pääsisin kuulemma rikastumaan.

Kun höpönlöpöä on kestänyt aikansa, en jaksa enää kuunnella. Kerron naiselle olevani toimittaja, joka varoittaa muita ihmisiä juuri teidänlaisista ihmisistä. Sitten lopetan puhelun.

Mutta se olikin vasta alkua.

Päivittäin alkoi tulla useita puheluita, joista osa + 44-alkuisista numeroista, mutta osa myös muun muassa Australiasta ja Belgiasta. IPhone kertoo lähettäjämaan. En vastannut, ja kun puhelin lakkasi soimasta, laitoin saman tien eston numerolle. Mutta se ei lopettanut häirintää: soitot vain jatkuivat, tulivat uusista numeroista.

Tätä on nyt jatkunut useita viikkoja. Puheluita tulee nykyään harvempaan tahtiin, viikoittain vain noin muutama. Mutta yhä edelleen niitä tulee. Enkä edelleenkään vastaa.

Täältä näet koko Päivän Apu -paketin aiheesta.

Juttua muokattu 28.3.2019 kello 8:07: Muutettu otsikossa ja ingressissä sana "uhri" sanaksi "kohde".

Julkaistu: 28.3.2019
Kommentoi »