Eva-Riitta ja Matti Siitonen yhdessä ja erikseen
Puheenaiheet
Eva-Riitta ja Matti Siitonen yhdessä ja erikseen
Näyttävän poliittisen uran tehnyt Eva-Riitta Siitonen ja muusikko Matti Siitonen ovat olleet naimisissa 46 vuotta. Suhdetta on kannatellut rakkauden ohella kunnioitus toisen ammattia kohtaan.
Julkaistu 16.1.2015
Apu

Yhtenä perjantaina, puolenpäivän aikaan Fredi, Matti Siitonen istahtaa kotonaan Helsingissä flyygelin ääreen ja alkaa hyräillä Kummisetä-elokuvan tunnuslaulua. Vexi Salmen suomentama, Fredin vuonna 1972 levyttämä Puhu hiljaa rakkaudesta -hitti koskettaa yhä.

– Eikö tämä ole aika herkkä, Matti Siitonen kysyy vaimoltaan Eva-Riitta Siitoselta.

Herkkä on, samoin 46 vuotta naimisissa olleen pariskunnan yhteiselo.

– Tapasimme toisemme Kulosaaren kasinolla vuonna 1967. Minä olin siellä esiintymässä, Eva-Riitta kesätöissä. Kiinnitin heti huomiota hänen hymyynsä, se tuntui tutulta aivan kuin olisin sen aiemmin kokenut. Uskon kokeneenikin, Matti Siitonen sanoo.

Nuoret asuivat pari vuotta yhdessä, sitten mentiin naimisiin. Perheessä on kaksi lasta, Petri ja Hanna-Riikka.

Nuoren perheen tulevaisuus, onnen ja surun hetkineen häämötti edessä yhtä avoimena kuin aikoinaan Kuopion maauimalan rikkumaton pinta, kun lähtötelineillä ponnisti kisaan kaksi salskeaa nuorukaista.

Toinen oli tuleva poliitikko, pääministeriksi asti yltänyt Paavo Lipponen, toinen taiteilijan tielle suunnannut Matti Siitonen.

Elämän isoja merkkipaaluja miettiessään Eva-Riitta ja Matti Siitonen mainitsevat kumpikin toistensa tapaamisen, kahden lapsensa ja kolmen lapsenlapsensa Wilman, Wiljamin ja Vienon syntymät ja monet erityiset hetket työelämässä.

Merkkipaaluja ovat Matti Siitosen taiteelliset onnistumiset ja ikivihreiksi jääneet hitit, ekonomi Eva-Riitta Siitosen tie tv-kuuluttajasta kokoomuspuolueen kansanedustajaksi, Uudenmaan maaherraksi, Helsingin kaupunginjohtajaksi ja lopulta europarlamentaarikoksi.

– Eva-Riitan valinta Helsingin kaupunginjohtajaksi vuonna 1996 oli yksi merkkipaalu perheessämme. Saimme tiedon valinnasta television uutislähetyksestä. Pestin myötä minäkin olen päässyt kättelemään Jeltsiniä ja kuninkaallisia valtiovieraita. Sekä tietenkin isännöimään Finlandia-talolle ala-asteen nelosluokkalaisen itsenäisyyspäivänjuhlaa.

Hienon perinteen Eva-Riitta Siitonen aloitti heti kaupunginjohtajaksi tultuaan. Matti Siitonen sanoo kuulevansa yhä korvissaan lasten kolminkertaisen eläköön-huudon isänmaalle.

– Se nousi kattoon ja katon yli taivaalle asti!

Idean juhlaan Eva-Riitta Siitonen sai Keravan nuorisovankilan johtajalta, joka kertoi monelta vangeilta puuttuneen lapsuudessaan perinteitä.

– Ne sitovat kiinni arkeen ja juhlaan ja antavat juuri niitä merkkipaaluja, joiden varaan elämäänsä voi rakentaa.

Jos Matti Siitonen on voinut kätellä vaimon työn ansiosta maailman mahtimiehiä, on Eva-Riitta Siitosella ollut mahdollisuus tutustua miehensä taiteilijaystäviin.

– Ne hetket ovat olleet työni keskellä kuin lepoa. Olen ihaillut Matin työtä, sillä luovan ihmisen pitää repiä kaikki itsestään. Luovalla työllä ei ole määräaikoja, eikä siihen voi pakottaa itseään.

Eläkkeelle jääminen on ollut merkkipaalu, Eva-Riitta Siitoselle jopa miestään enemmän. Matti Siitonen ansaitsee yrittäjäeläkettä, mutta taiteilija ei jää eläkkeelle niin kauan kuin luomisvoimaa kestää.

Kestänyt on: viime syksynä alkaneet konsertti-illat yhdessä Anneli Saariston kanssa jatkuvat tänä vuonna. Kaksi laulajaa ja säestäjä ovat keränneet yleisöä Saaristo & Siitonen -illoillaan ympäri maata.

– Jututan Annelia laulujen välissä, ja välillä keskustelumme menee hyvinkin syviin vesiin, Matti Siitonen sanoo.

Hänen haastattelutaitonsa nähtiin SuomiTV:n keskusteluohjelmassa Fredin vieraana vuonna 2010. Hän osasi heijastaa haastateltaviin omaa elämänkokemustaan.

Elämä ei aina ole ollut helppoa, mutta antoisaa se on ollut.

Siitosia kuunnellessa kuulee yhteen kasvaneen pariskunnan äänen. Kun toinen aloittaa tarinan, toinen jo jatkaa sitä.

Puhetta heillä on aina riittänyt. Keskustelu on ollut yksi tapa hoitaa avioliittoa. He sanovat olevansa samanhenkisiä, vaikka työt ovat olleet erilaisia.

– Olemme antaneet toisille tilaa asioissa, joissa sitä pitää antaa. Kaiken ei tarvitse olla yhteistä, Eva-Riitta Siitonen sanoo.

Henkistä voimaa Matti Siitonen saa olemalla tyttärensä Hanna-Riikan sanoin olemalla ”arkireilu” ja ”arkihauska”.

– Kaiken inhimillisen tragedian syy on kärsimättömyys! Siitä olen pyrkinyt eroon niin, etten mieti menneitä, enkä kovasti tulevia. Ikinä en ole myöskään miettinyt, mikä minusta tulee.

Eva-Riitta Siitosen henkireikä on suomalainen metsä. Läheisin metsä on Bromarvissa, jossa Siitosilla on lomakoti. Kun Matti jää tuijottelemaan merta, Eva-Riitta painelee kumisaappaissa metsään.

– Hoidan henkistä kuntoani metsässä. On suunnatonta luksusta kävellä itsekseen pari tuntia metsässä, joka on jokaista puuta myöten tuttu ja turvallinen. Se on kuin kirkko, ei koskaan pelottava kuten Grimmin veljesten vanhoissa saduissa, jolloin Saksassakin oli vielä metsiä.

Urbaani, kolmannen polven helsinkiläinen Eva-Riitta tottui jo lapsuuden kesinään paimentamaan lehmiä Pohjanmaalla. Siksi hän pujahtaa pelotta Bromarvin metsään, jossa vastaan voi tulla peura tai hirvi.

– Virtaava vesi, tulen loimotus, nukkuva lapsi, niitä ihminen voi katsoa tuntikaupalla, Matti Siitonen sanoo.

Kaupunginjohtajana ollessaan Eva-Riitta Siitonen luki erityisen paljon runokirjoja. Hän kertoo, ettei viitsinyt nukahtaa kaupunginhallituksen esityslistojen ääreen, siksi yöpöydällä oli aina runokirja.

Intohimoinen lukija kuuluu nykyään eri lukupiireihin ja katsoo paljon suomen- ja ruotsinkielistä teatteria.

Tasapainoiseen arkeen kuuluu paljon arkiliikuntaa, jota Siitoset harrastavat niin paljon kuin suinkin ehtivät.

– Aina voi kävellä portaat ylös, eikä käyttää hissiä. Olemme pelanneet vuosikausia golfia, mutta se on parin kesän aikana jäänyt taka-alalle. Päivän mittaan tapahtuvat rutiinit ovat myös tärkeitä. Jo puolen tunnin kävely rytmittää arkea. Sellainenkin yksinkertainen asia kuin vuoteen petaaminen on osa arjen hallintaa, Matti Siitonen sanoo.

Eva-Riitta Siitonen innostuu välillä jumpasta, välillä pilateksesta, mutta hänkin mainitsee kuntonsa peruskiveksi kävelyn. Se on paras tapa liikkua Helsingin kantakaupungissa, jossa he asuvat.

Kahdeksanvuotias Vieno pitää isovanhemmat myös liikkeessä. He hoitavat tyttärensä, muusikko, näyttelijä Hanna-Riikka Siitosen ja näyttelijä, ohjaaja Janne Virtasen tytärtä Vienoa niin paljon, että tämä puhuu ”kahdesta kodistaan”. Niin paljon hän viettää aikaa isovanhempiensa luona.

Matti Siitonen sanoo, että Vienon kuljettaminen on hänen toinen tehtävänsä.

– Vieno käy Helsingissä Kulosaaren englanninkielistä ala-astetta, ja minä kuskaan häntä usein kouluun ja pianotunneille. Viime vuonna järjestetyssä Salon joululaulukilpailussa Vieno voitti säveltämälläni laululla. Hän on sellainen rohkea säätäjä, aivan kuten vanhempi serkkunsa Wilmakin, lapsenlapsistaan onnellinen isoisä kertoo.

Vienon äiti, Hanna-Riikka Siitonen on kertonut avoimesti sairastumisestaan kilpirauhassyöpään ja viime kesänä todetusta löydöksestä maksassaan. Hän on vuosien ajan korostanut olevansa työssäkäyvä ihminen, ei potilas. Avoimen asenteen hän otti jo alun perin antaakseen vertaistukea.

– Hanna-Riikka osaa pelkistää asiat hyvin, ja hänellä on taito puhua suoraan. Meidän tehtävämme on pysyä hyvässä kunnossa ja tukea, Eva-Riitta Siitonen sanoo.

Hän on itse ollut vuonna 2009 Syöpäklinikan Tuki ry:n hallituksen puheenjohtaja ja tottunut puhumaan aiheesta kiertelemättä.

Vuosi 2015 alkaa Siitosilla näkyvästi. Eva-Riitta Siitonen on tehnyt yhdessä meikkitaiteilija Raili Hulkkosen ja näyttelijä Kristiina Halkolan kanssa kymmenosaisen Mummomafia-ohjelman MTV3:lle.  

Naiset pistävät ohjelmassa viisaat päänsä yhteen ja ratkovat nuorten aikuisten, perheiden ja sinkkujen ongelmia. Ensimmäinen mummojen ohjelma nähdään 8.1.

Kolme isoäitiä osoittavat ohjelmassa tietävänsä elämästä yhtä jos toistakin, mutta saarnaamaan he eivät ryhdy.

Matti Siitonen nähdään esiintymässä Anneli Saariston ja Kivikasvojen kanssa. Kivikasvot esiintyvät ensi kesänä muun muassa Lappajärven Halkosaaren kesäteat­terissa.

Pepe Willbergin menestyksen myötä Poptenoritkin konsertoivat taas, Matti Siitonen kertoo.

Vaan mikä on parasta juuri nyt?

– Iltapäiväunet ovat parasta lähes aina, Matti Siitonen sanoo.

– Parasta on se, että saa itse määrätä tahdin, Eva-Riitta Siitonen sanoo.

Teksti: Liisa Talvitie

Kuvat: Joonas Vuorinen

Kommentoi »