Apu

Euroopan aidan takana

Euroopan aidan takana
Sadat Syyriasta ja muista konfliktien repimistä maista paenneet pakolaiset odottavat Kosin-saaren poliisiaseman ulkopuolella lupia jatkaa matkaansa muualle Eurooppaan.
Julkaistu: 25.8.2015
Aurinko nousee Kosilla 6.48. Ennen aamunsarastusta merellä saaren ja Turkin välisessä, vajaat kolme kilometriä leveässä salmessa on tapahtunut paljon.
Kymmenien pakolaisten kumiveneet ovat yön pimeydessä lähteneet merelle Turkista, Bodrumista ja rantautuneet Kosin keskustan rannoille.
Peter´s Beach, maksullinen uimaranta toivottaa turistit tervetulleeksi, mutta ei pakolaisia. Rantatuoleja myyvä kreikkalaisnainen sanoo: - Kaputt, katastrof!
Katastrofi turismille, mutta vielä enemmän sotaa pakeneville. Kaksi vuorokautta Bodrumissa viipynyt syyrialainen Ahmed maksoi ylityksestä 1 200 dollaria.
- Tulimme tänä aamuna kolmen kaverini kanssa, vaimoni ja neljä lasta odottavat minua täällä. Toivon, että pääsemme Makedonian ja Serbian kautta pohjoisemmaksi Eurooppaan.
Ranta on täynnä rikkinäisiä kumiveneitä, kerran käytettyjä pelastusliivejä, kenkiä ja roskaa. Ihmiset nukkuvat taivasalla, osa teltoissa. Pakolaisten joukossa on nuoria miehiä, mutta myös huomattavan paljon perheitä, vastasyntyneitä vauvoja.
Kobanista paennut kurdiperhe on ollut Kosilla neljä päivää. Perheen nuorin, kolmen kuukauden ikäinen vauva on ikäisekseen veltto. Seitsemänvuotias sisko syöttää vauvaa tuttipullolla, ja lasten äiti kertoo perheen pääsevän muutaman päivän kuluttua Ateenaan.
- Ja sieltä Saksaan, hän jatkaa toiveikkaasti.
Kurdiperheen paperit ovat jo kunnossa, toisin on niillä sadoilla, jotka jonottavat Kosin poliisiaseman aukeamista. Kun aseman kello lyö yhdeksän, alkaa erottelu. Poliisin edustaja huutaa listasta nimiä. Nimensä kuulleet asettuvat jonoon ja pääsevät sisälle poliisitaloon asiansa jatkokäsittelyä varten. Etusijalla ovat syyrialaiset perheet.
Jossakin vilahtaa setelinippu, kuka maksaa ja kenelle, siitä ei ole tietoa.
Ohitse kulkevan turistiperheen pikkupoika pitelee nenästään kiinni, näky on ikävä ja paljon paljastava. Vielä ikävämpi on nuoren poliisimiehen asenne, kun hän komentaa pakolaisjoukkoa aidan taakse. Sävystä ei voi erehtyä.
Kun kysyn mistä aidan takana oleva joukko on kotoisin, hän vastaa ylimielisesi: - En tiedä, eikä kiinnosta, mutta tiedän, mihin he ovat matkalla. Skandinaviaan.
Nimenhuuto jatkuu.
Kommentoi »