Eeva

Espoon elokuvafestivaalit – 7 kiinnostavaa tärppiä


Naisten tarinat ovat vahvasti esillä toukokuun alussa pidettävillä Espoon elokuvafestivaaleilla. Tässä Eevan toimituksen suosikit.
Glenn Close ja Jonathan Pryce näyttelevät avioparia elokuvassa The Wife.

The Wife

Nobel-kirjailijasta ja hänen puolisostaan kertova The Wife sijoittuu Tukholmaan ja kertoo niin vallasta kuin rakkaudestakin ja naisen elämästä titaanin varjossa. Ruotsalaisen Björn Rungen ohjaamassa elokuvassa on pääosassa vahvasta roolityöstään jo kiitelty Glenn Close ja hänen miehenään Jonathan Pryce. Skandinaviaan suuntautuvan palkintomatkan aikana vaimo alkaa miettiä avioliittoaan ja omaa rooliaan suhteessa.

Katso elokuvan traileri täältä!

Marie Leuenbergerin näyttelemä Nora taistelee tasa-arvon puolesta The Divine Order -elokuvassa.

The Divine Order

Pienessä sveitsiläiskylässä asuva Nora on perheenäiti ja sopuisa tyyppi, kunnes alkaa feministin ottein kampanjoida naisille tasavertaisia oikeuksia miesten kanssa. Sveitsiläinen The Divine Order kuvaa draamakomedian keinoin vuoden 1971 kansanliikettä naisten äänioikeuden puolesta. Palkittu elokuva oli Sveitsin Oscar-ehdokas.

Katso elokuvan traileri täältä!

Lolita Chammah nähdään elokuvassa Barrage.

Barrage

Luxemburgilaiselokuva Barrage kertoo kolmesta sukupolvesta. Äidistä Elisabethista, joka on pitänyt huolta tyttärentyttärestään Albasta sillä aikaa, kun tytär Catherine on ollut ulkomailla. Kymmenen vuoden jälkeen Catherine palaa takaisin kotiin.

Tarinan ohella elokuvasta tekee kiinnostavan se, että pääosissa näyttelee kolme sukupolvea Hupperteja. Isabelle Huppert on äiti Elisabeth, Lolita Chammah hänen tyttärensä ja Themis Pauwels tyttärentytär. Barrage on muutenkin vahvasti naisten tekemää draamaa, sillä keskeisimpien näyttelijöiden ohella myös ohjaaja ja käsikirjoittajat ovat naisia.

Katso elokuvan traileri täältä!

Naomi Kawasen ohjaama Kohti valoa muistuttaa, kuinka tärkeää on nauttia tästä hetkestä.

Kohti valoa

”Kauneinta on se, mikä on juuri katoamaisillaan, silmiemme edestä”.

Näin todetaan Japanin merkittävimmän naisohjaajan Naomi Kawasen elokuvassa Kohti valoa. Elokuva kertoo naisesta, Misakosta, joka yrittää työkseen kuvailla elokuvien tapahtumia näkövammaisille ihmisille. Misako ystävystyy juhlittuun, mutta sokeutumassa olevaan kuvaajaan Nakamoriin. Kuvien oheen tulevat tunteet.

Kawasen edellinen ohjaus oli Kirsikkapuiden alla.

Katso elokuvan traileri täältä!

Reine Brynolfsson ja Maria Heiskanen ruotsalaisessa Ravens-elokuvassa.

Ravens

Ruotsalainen Jens Assurin käsikirjoittama ja ohjaama Ravens kuvaa maaseutuelämää 1970-luvulla. Maatilalla työtä on paljon, ja isä Agne toivoo pojastaan työnsä jatkakaa. Pojan unelmat vain ovat toisaalla - kaukana maalaismiljööstä.

Elokuvassa näyttelee suomalainen, mutta Ruotsiin muuttanut ja monista rooleistaan sielläkin palkittu Maria Heiskanen.

Katso elokuvan traileri täältä!

Wes Anderssonin ohjaama Isle of Dogs tarjoaa hykerryttävää animaatiota.

Isle of Dogs

Wes Anderssonin käsikirjoittama ja ohjaama Isle of Dogs on sydämeenkäypä ja visuaalisesti nautittava animaatioelokuva Kaatopaikkasaarelle karkotettujen koirien yhteisöstä. Kissoista pitävän japanilaiskaupungin pormestari karkottaa kuonoinfluenssan tartuttamat koirat eristyksiin jätteitä täynnä olevalle saarelle. Teinipoika Atari lähtee pelastamaan sieltä ystäväänsä Spotsia.

Elokuvahahmojen ääninä on huipputason näyttelijöitä Bill Murraystä Scarlett Johanssoniin.

Katso elokuvan traileri täältä!

Jörn Donner halusi kunnioittaa Ingmar Bergmanin muistoa dokumenttielokuvalla.

Ingmar Bergmanin muisto

Ruotsalainen ohjaajalegenda Ingmar Bergman on aina yhtä kiinnostava. Bergmanin syntymästä on kulunut sata vuotta, ja sen kunniaksi Jörn Donner on tehnyt dokumenttielokuvan Ingmar Bergmanin muisto. Ensiesityksen saavassa elokuvassa on paljon arkistomateriaalia, mutta siinä käsitellään myös Bergmanin ja Donnerin välistä yhteistyötä ja ystävyyttä.

Espoo Ciné on 4.-13.5. ja sen koko ohjelmisto ja tapahtumat löytyvät osoitteesta www.espoocine.fi

Esityspaikat ovat Kino Tapiola, Espoon kulttuurikeskus, Finnkino Sello, Finnkino Omena ja Hanasaaren suomalais-ruotsalainen kulttuurikeskus.

Julkaistu: 1.5.2018