Apu

Esko Salminen: Suuri ikävä rakasta Kyllikki Forssellia – Loppu oli tuskainen

Esko Salminen tottui soittamaan entiselle rakastetulleen kahdesti päivässä ja melkein soittaa vieläkin. "Ikävä ei lähde koskaan."
Kuvat Antti Vettenranta

Esko Salminen ja Kyllikki Forssell olivat rakastavaiset kymmenen vuoden ajan 50 vuotta sitten. Forssell oli 15 vuotta vanhempi, mutta ikäero ei estänyt kumppanuutta.

Teatterineuvos Kyllikki Forssell oli näyttämön hurmaava grande dame, joka kuoli viime lokakuussa 94-vuotiaana. Hän oli Salmisen ikuinen ystävä senkin jälkeen, kun rakkaussuhde oli päättynyt.

– Meinaan soittaa Kyllikille yhä joka päivä. Soitettiin aina kahdesti päivässä, aamuin illoin. On hyvin, hyvin ikävä, erittäin suuri ikävä. Eikä se varmaan kokonaan lähde koskaan pois – ei kai ole tarkoituskaan.

Salminen kertoo, että kyllä Kyllikki itse jo halusi pois, sen verran tuskaista oli.

Kyllikki Forsell oli Suomen Kansallisteatterin tähti vuosikymmenten ajan. Esko Salminen on sitä edelleen.
"Ostin asemalta 12 pitkää ruusua ja lähetin Kyllikille."

Salmisen mieleen nousee muisto rakastettunsa hienotunteisuudesta. Kyllikki ei koskaan rokottanut parikymppistä Eskoa, joka päästeli suustaan kaikenmoisia ja veti hermostuksissaan muutaman lasillisen liikaa. Kyllikki otti koko paketin.

– Olin 22-vuotias, oltiin lähdössä Moskovaan Kansallisteatterin Seitsemän veljeksen kanssa, ostin asemalta vielä 12 pitkää ruusua ja lähetin Kyllikille. Huomioin häntä – mistähän tuli sellainen kavaljeeri?

Salmisen yhteiskunnalliseen vasemmistolaiseen heräämiseen kariutunut rakkaus muuntui ystävyydeksi.

"Kyltsi merkitsi valtavasti koko uusperheelleni."

– Kyllikki – tai Kyltsi, kuten kaikki sanoivat – merkitsi valtavasti koko uusperheelleni. Oli aina olemassa.

Nyt Esko Salminen on 79-vuotias. Seuraavan teatterityön ennakkoesitys odottaa Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lokakuussa. Se osuu hänen 80-vuotispäiväkseen. Hän on silloin 80-vuotias. Rakas Kyllikki näytteli 86-vuotiaaksi.

Lue Esko Salmisen upea juttu Avusta numero 7/2020.

Julkaistu: 13.2.2020
1 kommentti