Apu

Esa Tikkanen vaimostaan: "Tuuli on pedantti, minä olen taiteellinen boheemi" – ensimmäinen yhteishaastattelu

1


Esa Tikkanen vaimostaan: "Tuuli on pedantti, minä olen taiteellinen boheemi" – ensimmäinen yhteishaastattelu

Esa ja Tuuli Tikkanen löysivät toisistaan elämänsä rakkauden netissä Tinder-treffisivustolla. Tuuli ei kuitenkaan heti lämmennyt naistenmiehenä tunnetun lätkälegendan ahkeralle liehittelylle.
Teksti Kai Merilä
Kuvat Kirsi Tuura

Kesäinen aurinko hellii valollaan ja lämmöllään Espoon Haukilahdessa päiväkävelyllä olevia Esa ja Tuuli Tikkasta. Pariskunta pitää toisiaan kädestä ja vähän väliä jompikumpi muiskauttaa pusun toisen poskelle.

Helposti voisi luulla, että tuossapa kuhertelee vastarakastunut lemmenpari. Esa, 53, ja Tuuli Tikkanen, 47, ovat kuitenkin pitäneet yhtä jo reilun kolmen vuoden ajan. Papin aamenen pariskunta kuunteli alttarilla lokakuussa 2016.

– Meillä pussaillaan ja halitaan runsaasti päivittäin. Tällainen aikuinen rakkaus ja yhteiselo on todella ihanaa. Nyt voi rakastaa vapaasti toista ihmistä ja elää tässä hetkessä, onnellisuutta huokuva Tuuli hymyilee.

Espoossa sijaitseva Haukilahden Paviljonki on pariskunnalle sydäntä lähellä oleva paikka.

– Täällä on ihan loistavaa kalakeittoa. Käymme kesäisin nauttimassa sitä usein tuolla terassilla auringonpaisteessa. Siitä on tullut meille jo vankka perinne, Esa valistaa.

Tikkanen on kaikkien tuntema kiekkolegenda

Uskomattoman hulppean jääkiekkouran tehnyt Esa ”Tiki” Tikkanen tunnetaan Suomessa ja maailmalla erityisesti NHL-meriiteistään. Tiki oli mukana voittamassa peräti viisi kertaa arvostetun Stanley Cup -mestaruuden. Helsinkiläisseurojen IFK:n ja Jokerien kasvatti varattiin NHL-seura Edmonton Oilersiin jo vuonna 1983. Jäällä Tiki debytoi kauden 1984–1985 pudotuspeleissä.

Suureksi kiekkolegendaksi Tikkanen iskostui nimenomaan Edmontonin riveissä. Siellä hän muodosti yhdessä Jari Kurrin ja kaikkien aikojen parhaaksi kiekkoilijaksi nimetyn Wayne Gretzkyn kanssa joukkueensa tehokkaimmain hyökkäyskolmikon. Tikkanen–Gretzky–Kurri -ketju sai kutsumanimen Finnish Sandwich (suomalainen voileipä).

Tikkanen viimeisteli mittavalla NHL-urallaan 877 runkosarjaottelussa 244 maalia ja kaikkiaan 630 tehopistettä. Hänen suorasukaisesta suomea, englantia ja ruotsia yhdistelleestä puhetavasta tuli käsite, jolle Wayne Gretzky antoi nimen ”Tiki-talk”. Nopeatempoisella ja sekakielisellä puhetavallaan Tikkanen pyrki erityisesti häiritsemään vastustajien peliä.

"Etkö sä tunne tota? Hän on kuuluisa kiekkoilija!"

Esa Tikkasen yksityiselämä on ollut esillä julkisuudessa vuosien varrella monasti. Erityisesti viihde- ja iltapäivälehdistö on seurannut Tikkasen naissuhdekiemuroita ahkerasti. Aiemmista avioliitoistaan kiekkolegendalla on kolme tytärtä ja kaksi poikaa.

Vajaat nelisen vuotta sitten kiekkolegenda oli kuvansa kera netissä Tinder-treffisivustolla.

– No ei siinä kovin kauan mennyt, kun mä näin siellä Tuulin kuvan. Ne silmät... ne kauniit silmät veivät mut täysin mukanaan, Esa huokaisee.

Pian hän alkoikin näpytellä Tuulille viestejä.

– Katsoin, että joku ”Esa 49” viestittelee minulle ahkerasti. En minä alussa tiennyt ollenkaan, että kyseessä on kuuluisa jääkiekkoilija Esa Tikkanen. Minulle hän oli herra 49, Tuuli naurahtaa.

Seuraavaksi Esa pyysi Tuulia Facebook-kaverikseen. Tuuli antoi pyynnölle vihreää valoa.

– Näytin hyvälle ystävälleni Esan profiilin ja hän hihkaisi, että ”etkö sä tunne tota? Hän on kuuluisa kiekkoilija Esa Tikkanen!”. Pakko myöntää, että siinä vaiheessa kavahdin ja ajattelin heti, että mikään kuuluisuus ei kyllä mahdu minun maailmaani.

Vaikka Tuuli ei olekaan ikinä ollut mikään jääkiekkofani, Esa Tikkasen nimi oli hänelle tuttu.

– Minulla oli mielikuva hänestä lähinnä naistenmiehenä ja bilettäjänä. Esa kuitenkin jatkoi viesteillä liehittelyä ja lopulta vastasinkin hänelle, tosin aika neutraalisti ja varovaisesti.

Tuuli hymähtää, että sinnikkyyttä ei Esalta ainakaan puuttunut.

– Siis hän pommitti minua viesteillä kuukausia! Ne saivat minut aina hyvälle mielelle, Tuuli kehuu miestään.

Esa vaihtoi iskutaktiikkaa

Ensitapaaminen sai kuitenkin vielä odottaa. Eräässä vaiheessa Esa vaihtoi iskutaktiikkaa.

– Mä tein jo tuolloin Unibetille muiden muassa jääkiekko-analysointia ja matkustelen työni puolesta pitkin maailmaa. Mä päätin olla kaksi viikkoa täysin hiljaa, viestittelemättä. Laitoin vain, että ”sori, oon matkoilla”.

Tähän väliin Tuuli heläyttää valloittavan helisevän naurunsa ja lisää:

– Esahan on täysiverinen peluri! Tottakai mä ihmettelin, kun viestit loppuivat yhtäkkiä. Se oli laskelmoitua, mutta tulosta syntyi. Kun hän tuli työmatkaltaan, päätimme järjestää treffit.

Esa ja Tuuli tapasivat toisensa ensi kertaa silmätysten marraskuussa 2014.

– Ryhdyimme ekoilla treffeillä heti aluksi lumisotaan, tosin se oli yksipuolinen lumisota, Esa vinkkaa silmää.

Tuuli jatkaa, että ei aiemmin uskonut rakkauteen ensisilmäyksellä. Esan kohtaaminen muutti tämän käsityksen.

– Kyllä se oli menoa heti ensimmäisestä hetkestä lähtien. Esa tuli ja täytti maailmani auringonpaisteellaan. Tajusin heti, että mitään ei ollut enää tehtävissä. Se oli menoa nyt.

Suhteen edetessä pariskunta asui vielä eri paikkakunnilla, Esa Espoossa ja Tuuli Somerolla, jossa hän toimi fysioterapia-alalla yksityisyrittäjänä.

– Kun Esa tuli ensimmäisen kerran käymään luonani, niin totta kai hän eksyi matkalla. Helsingistä ajaa normaalisti Somerolle vajaassa puolessatoista tunnissa, mutta Esalla matka kesti lähemmäs kolme tuntia.

"Esa rakasti minut ehjäksi"

Suhteessa suunta ei Esalla kuitenkaan ollut hukassa, sillä pian hän jo kosi rakastaan. Pariskunta kihlautui marraskuussa 2015 Saksan Münchenissä italialaisessa ravintolassa.

– Menin perinteiseen tapaan polvilleni Tuulin eteen ja esitin asiani. Saimme koko ravintolalta raikuvat aplodit, Esa mainitsee.

Pariskunnan rakkaus syveni päivä päivältä. Kaksi erilaista, mutta samoin tuntevaa sielua oli kohdannut toisensa.

– Olen aina ollut ujo ja suoraan sanottuna huonolla itsetunnolla varustettu. Esa on maailmanmies. Ennen tapaamistamme minulla oli kaiken lisäksi takanani pitkä surutyö. Esa rakasti minut ehjäksi. Hän on auttanut minut ulos kuorestani ja opettanut elämään hetkessä.

Vuonna 2016 lokakuun 1. päivänä vietettiin Esa ja Tuuli Tikkasen häät. Hääpäivämäärä kielii parille tärkeitä lukuja.

– Esa on minulle numero yksi ja hänen pelinumeronsa oli 10, Tuuli valistaa.

Tässä vaiheessa Tuuli oli jo luopunut Someron rivitalostaan ja yrityksestään.

– Viihdyn todella hyvin Espoossa. Täällä meidän asuma-alueellamme on leppoisa, jopa maalaishenkinenkin tunnelma. Esan lapset ovat myös ihania. Tyttäreni Ena on aina toivonut siskoa tai veljeä ja nyt hän saikin kolme pikkusisarta yhdellä kerralla.

Tuuli kuvailee parin perusluonteiden olevan aika lailla eri äärilaidoista.

– Olen aina ensimmäisenä aamulla ylhäällä touhuamassa ja teen listan päivän toimista ja töistä. Esa heräilee sitten pikkuhiljaa myöhemmin. Saatan esimerkiksi huomauttaa, että pihan nurmikko pitäisi leikata. Esa nyökyttelee, mutta leikkaa sen sitten kun hänestä siltä tuntuu.

Esa toteaa heti perään:

– Joo, Tuuli on pedantti ja mä sellainen taiteellinen boheemi. Elämänarvot meillä on kuitenkin samanlaisia: rakkaus, terveys, perhe, työ ja toisten ihmisten kunnioittaminen.

"Ajattelin, että miksei Esa voisi olla ihan tavallinen mies"

Esa Tikkasen myötä Tuulin elämään tuli myös kylkiäisenä hänelle aiemmin täysin outo asia, julkisuus.

– Kyllä minä välillä varsinkin suhteen alussa ajattelin, että miksei Esa voisi olla ihan tavallinen mies, ei kuuluisuus. Minulla meni aikaa, ennen kuin totuin siihen, että ihmiset tunnistavat hänet kaikkialla. Helpotti, kun ympäröin itseni sellaisella pienellä muurilla, kun liikuimme julkisesti yhdessä. Nykyisin se on jo helpompaa, vaikka en haluakaan olla mitenkään keskipisteenä.

Esa on opettanut Tuulia omilla opeillaan myös julkisuuden suhteen.

– Mä olen aina painottanut Tuulille sitä, että ole rehellisesti sellainen kuin olet. Älä yritä olla kukaan muu. Tällä ohjeella olen itsekin aina pärjännyt elämän poluilla, joskus mutkaisillakin sellaisilla.

Ulkomaille muutto harkinnassa

Tänä päivänä Tikkasten arki kuluu päivisin pääasiassa töissä: Tuuli toimii lääkinnällisten kompressiotuoteiden parissa ja Esa joukkueurheilualalla analysoimassa pelaajia.

– Silloin kun on vapaata, olemme nautiskelevia koti-ihmisiä. Ja Esa kokkaa meillä ruuat.

Vaikka pariskunta viihtyy hyvin Suomen Espoossa, ulkomaillekin muutto on ollut puheissa.

– Ei se ole poissuljettu ajatus. Haluan kuitenkin ensin, että lapset kasvavat isommiksi ja sitten katsotaan tilannetta. Tuuli ei kuulemma pistäisi pahakseen, vaikka me muuttaisimmekin johonkin lämpimään asumaan, Esa paljastaa.

Kauniin kesäinen  aamupäivä upean pariskunnan kanssa kääntyy iltapäivään. On aika maistaa Tikkasten kovasti kehumaa Haukilahden Paviljongin kalakeittoa.

Julkaistu: 5.6.2018