
Mitä tehdä kun aikaerorasitus iskee ja uhkaa pilata matkan? Mondo listasi viisitoista vinkkiä, jotka auttavat taistelussa jet lagia vastaan.
Väsyttää, mutta uni ei tule. Joka ikinen asia ärsyttää, vatsa on kipeä, kiukuttaa, päätä särkee, ajatus ei kulje ja juoksulenkkikin tuntuu hankalalta. Kaikki nämä ovat jet lagin eli aikaerorasituksen oireita.
Kun matkustaa monen aikavyöhykkeen yli, sisäinen kello ei ehdi ottaa kiinni menetettyjä tunteja. Seurauksena on aikaerorasitus, jonka oireet vain pahenevat, jollei pitkällä lennolla saa unenpäästä kiinni.
Aikaerorasitus iskee, jos ylittää kerralla yli viisi aikaerovyöhykettä. Jo viiden tunnin aikaero saa siis aikaan oireita. Jotkut tosin pystyvät muuttamaan vuorokausirytmiään joustavasti, ilman että aikaero rasittaa.
Aamuihminen sopeutuu helpoiten, jos kohteessa kello on edellä Suomen aikaa. Iltavirkku puolestaan pärjää paremmin, jos perillä kello on Suomen aikaa jäljessä.
Itään lennettäessä on vaikea saada illalla unta, ja aamulla ei jaksaisi herätä. Länteen matkatessa puolestaan herää kukonlaulun aikaan, ja iltapäivällä on vaikea pysyä hereillä.
Aikaerorasituksen voi kuitenkin selättää monin konstein.
Ennen matkaa
1. Totuttaudu uuteen aikavyöhykkeeseen siirtämällä kelloa tunnin tai pari lähemmäs matkakohteen aikaa jo kaksi päivää ennen lentoa. Kun lennät itään, siirrä kelloa eteenpäin, länteen matkustaessa taaksepäin. Syö, juo ja nuku kellon osoittamaan aikaan. Näin saat kirittyä aikaeroa kiinni jo ennen matkaa.
2. Nuku riittävästi varastoon. Kun lähdet matkalle virkeänä, aikaeroväsymyskin on helpompi selättää.
3. Eliminoi stressitekijät. Hoida kaikki asiat kuntoon ennen reissuun lähtöä, sillä stressi heikentää unen laatua.
4. Jos mahdollista, valitse matkustusajankohta sen mukaan, lennätkö itään vai länteen. Kun matkustat itään, pyri varaamaan sellainen lento, että olet perillä aamulla kotimaan aikaa. Länteen päin matkustaessa paras saapumisajankohta on yöllä Suomen aikaa.
Lennon aikana
5. Siirrä kellosi kohdemaan aikaan jo lentokoneessa. Jos olet pitkällä lennolla, yritä siirtää myös vuorokausirytmisi kohdemaan rytmiin.
6. Nuku ja valvo koneessa sen mukaan, mitä kello on matkakohteessa. Jos perillä on yö, yritä saada unta. Jos kohteessa on päivä, sinnittele hereillä. Älä kuitenkaan stressaa nukkumisesta, sillä silloin uni ei tule.
7. Jos olet aamuihminen, puolen tunnin päiväunet puolenpäivän aikaan auttavat pysymään hereillä ilman, että nukahtaminen illalla vaikeutuu. Yli puolta tuntia ei kannata nukkua.
Perillä
8. Jos matkasi kestää alle kaksi päivää, älä yritä taistella jet lagia vastaan. Sisäinen kello menee lyhyellä matkalla turhaan sekaisin, ja pahimmassa tapauksessa jet lagin oireet vain pahenevat. Parasta on pysytellä kotimaan ajassa koko matkan ajan.
9. Kun lennät itään ja ylität monia aikavyöhykkeitä, pyri olemaan päivisin auringonvalossa parin ensimmäisen päivän aikana. Vältä valoa aikaisin aamulla.
10. Liiku, sillä se parantaa unen laatua ja helpottaa nukkumista. Paras aika liikuntaan on keskipäivä.
11. Jos pystyt, varaudu kotiinpaluun aiheuttamaan jet lagiin paria päivää ennen paluulentoa samoin keinoin kuin ennen matkaa.
Matkan jälkeen
12. Matkan jälkeen jet lagin torjumiseksi toimivat samat asiat kuin matkakohteessa. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti valoon ja liikuntaan.
13. Jos haluat, nukahtamisvaikeuksiin voi hakea apua melatoniinista, joka on apteekista saatava reseptilääke. Kyseessä on hormoni, joka uskottelee keholle, että on yö. Melatoniinilla on, luonnollisesti, väsyttävä vaikutus.
14. Älä riennä petiin suorinta tietä, vaan odota nukkumaanmenoaikaan saakka. Nuku univelat kerralla pois.
Juttua varten on haastateltu erikoistutkija Timo Partosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä tutkimusprofessori Mikael Sallista Työterveyslaitokselta.
Ammattilaisten vinkit jet lagin torjumiseen
»Aasiaan saapuessani menen heti lennon jälkeen nukkumaan, ja nukun niin pitkään kun nukuttaa. Yleensä herään alkuiltapäivästä ja lähden katselemaan ympärilleni. Mitään paljon aivotoimintaa vaativaa ei kannata suunnitella, sen verran väsymys vaikuttaa. Aasian öitä varten varaan hotellihuoneeseen jotain syötävää, jotta nälän takia ei tarvitse poistua huoneesta.» Noora Kunttu, Finnairin lentoemäntä
»Unohda, mitä kello on lähtömaassa ja ala elää paikallista aikaa heti perille saavuttuasi. Yölennolla kannattaa nukkua ja juoda paljon vettä. Jos sisäisen kellosi mukaan olisi päivä ja vielä pitäisi nukkua, yritä väsyttää itsesi esimerkiksi urheilemalla, proteiinipitoista ruokaa syömällä tai tylsää kirjaa lukemalla.» Kalle Immonen, Kilroy Business Development Manager
»Jos lennolla väsyttää, kannattaa ottaa puolen tunnin päiväunia. Pidemmistä nokosista on vaikeampi herätä, joten en suosittele niitä. Lisäksi kannattaa välttää myös lääkkeitä ja runsasta alkoholin käyttöä, sillä ne sekoittavat elimistöä entisestään ja heikentävät unen laatua.» Jussi Ekman, Finnairin lentäjä