Apu

Eroahdistusta vai ahdistusta? Näin tiedät, kummasta koirasi kärsii ja hoidat ongelmaa

Eroahdistusta vai ahdistusta? Näin tiedät, kummasta koirasi kärsii ja hoidat ongelmaa
Monella koiralla on ongelmia yksinolon kanssa. Kyse voi olla eroahdistuksesta tai ahdistuksesta. Niitä hoidetaan eri tavoin, joten kysyimme käyttäytymisterapeutti David Applebyltä, miten ne eroavat toisistaan.
Julkaistu: 31.10.2018

Jos koira pissailee sisälle ja tuhoaa sisustusta, syitä voi olla useita. Käyttäytymisterapeutti David Appleby kehottaa koiranomistajaa pohtimaan muutamaa kysymystä. Milloin koira pissaa sisään – vain silloin, kun omistaja ei ole kotona, vai myös, kun omistaja on kotona? Jos koira pissaa sisälle riippumatta siitä, onko omistaja kotona, onko koira aina tehnyt näin? Siinä tapauksessa voi olla, että se ei yksinkertaisesti ole oppinut koskaan täysin sisäsiistiksi.

Jos koira pissaa sisään vain omistajan poissa ollessa, onko kyseessä uros? Onko kyseessä merkkailua vai pissaamista? Jos kyseessä on narttu, liittyykö kiimaan? Jos pissailua tapahtuu vain omistajan ollessa poissa, tapahtuuko se heti, kun koira jää yksin? Silloin ongelma liittyy todennäköisesti ahdistukseen.

Jos pissailu tapahtuu lähelle ovea, josta omistaja lähti, se liittyy todennäköisesti eroon omistajasta ja on eroahdistusta. Jos koira pissaa lähelle sen pentuajan pissapaikkaa, missä sille oli pentuna laitettu pissapapereita, se saattaa pissata siksi, että sillä on hätä, koska edellisestä lenkistä on kulunut liian kauan. Tässä tapauksessa pissa on todennäköisesti lämpimämpää kuin sellaisessa tapauksessa, jossa koira pissaa pian omistajan lähdön jälkeen. Ajan voi tarkistaa myös videoimalla koiraa.

Seuraako koira omistajaa tämän ollessa kotona?

Jos koira pissaa sattumanvaraisiin paikkoihin, voi olla, että koira on ylipäätään ahdistunut, ei niinkään eroahdistunut. Se voi pelätä ääniä ja juosta sen vuoksi ympäri asuntoa. Ahdistus voi myös vaikuttaa sen kykyyn pidätellä tarpeitaan. Näissä tapauksissa pissaa voi löytyä eri paikoista, minkä lisäksi koira voi esimerkiksi rikkoa seiniä.

Jos pissailu johtuu yleisestä ahdistuksesta tai siitä, että koira ei ole sisäsiisti, eläin ei seuraile omistajaa tämän kotona ollessa huoneesta toiseen. Eroahdistunut koira stressaantuu vaikka siitäkin, että omistaja sulkee oven, eikä koira pääse samaan huoneeseen, tai se makaa omistajan lähellä tämän istuessa aloillaan. Se myös ahdistuu, kun omistaja tekee lähdön merkkejä, ja toisaalta on yltiöiloinen, kun omistaja palaa kotiin.

Eroahdistus voi johtua monesta eri asiasta. On koiria, jotka eivät ole koskaan oppineet itsenäisiksi ja jotka pitävät omistajaa emonkorvikkeena. Se on kuitenkin harvinaista. On tavallisempaa, että koiralla ei aiemmin ollut ongelmaa erossa olon kanssa, vaan vaikeudet alkoivat yllättäen. Syynä voi olla se, että omistaja on ollut pitkään kotona esimerkiksi sairauden tai loman vuoksi, ja sitten palaa töihin. Toinen syy voi olla, että koira on pelästynyt vaikka raketteja, ja pelkää nyt olla yksin kotona ilman omistajaa. Jos koira pelkää ääniä, kuten asuntoon kuuluvia rakennustyömaiden räjäytyksiä, se ei yleensä mene ovelle, josta omistaja lähti. Todennäköisemmin se yrittäisi päästä kaappiin tai sängyn alle tai kaivautua sänkypeitteisiin tai jopa pyrkiä ulos asunnosta. Appleby kertoo esimerkiksi nähneensä kuvia metrotyömaan säikäyttämien helsinkiläiskoirien totaalisesti tuhoamista ovista.

Jotkut ääniä pelkäävät koirat kehittävät myös eroahdistuksen omistajasta. Silloin omistajan poissaolo riittää stressaamaan niitä.

Muutto voi olla vaikea

Australialaistutkimuksen mukaan 16 prosenttia uuteen kotiin omistajansa kanssa muuttavista koirista kehittää pitkäkestoisen eroahdistuksen. Kaikki tutut asiat, joista ne saivat turvaa, muuttuvat, ja vain sosiaaliset kontaktit ovat jäljellä. Niinpä, kun nämä sosiaaliset kontaktit – omistajat – menevät töihin tai kouluun, koira ei pärjää yksin.

Voi myös olla, että taloudessa on ollut kaksi koiraa, ja toisen kuolema aiheuttaa jäljelle jäävässä eroahdistusta, joka kohdistuu omistajaan. Näissä tapauksissa uusi toinen koira ei välttämättä auta.

Jos koira pureskelee tavaroita, on myös hyvä varmistua siitä, että kyse ei ole ahdistuksen ja eroahdistuksen sijaan se, että koiralla on vain liikaa energiaa. Saako se tarpeeksi liikuntaa? Joutuuko se käyttämään nenäänsä tai päätään? Esimerkiksi haistelu rauhoittaa ja väsyttää koiraa liikuntaa tehokkaammin. Yksi keino rauhoittaa ylienergistä koiraa on heittää koiran nappulat ympäri asuntoa, jolloin se joutuu etsimään ruokansa.

Käytä positiivista vahvistamista

Ensimmäiseksi on syytä varmistaa koiran terveys eläinlääkärillä. Esimerkiksi sisälle pissailu voi johtua vaikka virtsakivistä tai tulehduksesta.

Jos koira on kovin ahdistunut, kannattaa ehkä miettiä eläinlääkärin kanssa lääkitystä. Myös feromonit, kuten Adaptil, voivat auttaa.

Koiran ruokavalio kannattaa samalla miettiä kuntoon. Esimerkiksi liiallinen proteiininsaanti voi vähentää ahdistusta vähentävän serotoniinin tuotantoa.

Kannattaa myös pitää mielessä, että ahdistuneiden – kuten muidenkin – koirien koulutuksessa on tärkeää pitäytyä positiivisissa keinoissa, kuten palkitsemiseen perustuvissa metodeissa. Koiran rankaisu vaikka seinän puremisesta tai sisälle pissaamisesta vain pahentaa sen ahdistusta ja syventää ongelmaa.

Näin hoidat ahdistusta

Ahdistusta hoidetaan hoitamalla sen syytä. Johtuuko ahdistus äänipelosta? Silloin koiraa täytyy hitaasti toteuttaa ääniin, jotka sitä ahdistavat. Siedättäminen aloitetaan aina ei-pelottavalla ärsykkeellä, jotta koira pystyy jättämään sen huomiotta.

Jos kyse on vaikka ukkosesta, koiralle voi soittaa ukkosen ääniä usein, mutta niin hiljaisella tasolla, että koira pysyy koko ajan rauhallisena. Joko niin, että se on muuten vain rauhallinen ja rento, tai sitä voidaan vaikka ruokkia samalla, mikä rauhoittaa koiraa.

Päivien tai viikkojen myötä äänen voimakkuutta hiljalleen nostetaan. Kaiuttimia voi myös siirtää paikkoihin, mistä äänet tavallisestikin tulisivat, eli ukkosta pelkäävän koiran tapauksessa ukkosen ääniä kannattaa soittaa ikkunoiden luota.

Kun koira on oppinut sietämään ääntä tarpeeksi korkealla volyymilla ilman, että ääni vaikuttaa siihen, ääniä voi alkaa soittaa satunnaisesti. Tuolloin ääntä seuraa aina palkkiomerkki ja nami. Näin koira vastaehdollistuu siihen, että ennen ikävä ääni merkitseekin nyt kivaa asiaa, eli palkkiota.

Näin hoidat eroahdistusta

Jos koira haluaa seurata jokaiseen huoneeseen omistajan perässä, myös toiseen huoneeseen jäämistä kannattaa harjoitella pienin askelin. Rauhoittumisharjoituksissa rauhassa ja pai­koillaan olevaa koiraa palkitaan. Makupalaa ei anneta suoraan suuhun, vaan tassujen väliin lat­tialle.

Yksin jäämistä saattaa helpottaa, jos koiraa väsytetään sitä ennen pitkällä, rauhallisella lenkillä tai aivojumpalla. Anna koiran kuitenkin rauhoittua noin 20 minuutin ajan ennen lähtöäsi.

Radion jättäminen soimaan voi auttaa esimerkiksi haukkumiseen. Se myös vaimentaa vaikkapa rappukäytävän ääniä.

Lähtö- ja paluutilanteista on syytä tehdä rauhallisia ja pienieleisiä. Energiselle koiralle voi kotiin palatessa teettää vaikka katsekontaktiharjoituksen ja antaa sille sen jälkeen palkaksi puruluun.

Rapsuttele koiraa vasta hetken päästä, kun se on rauhallinen.

Lähteitä: David Applebyn haastattelu, Evidensian eläintenhoidon opas

Kommentoi »