Eliitin kosto Tarja Haloselle
Puheenaiheet
Eliitin kosto Tarja Haloselle
Yrjö Rautio: "Oikeistoeliitti ei anna koskaan anteeksi, että Suomen kansa valitsi Tarja Halosen kahdesti presidentikseen. Kun kansaa ei voi vaihtaa eikä oikein moittiakaan, on parjattava Halosta. Parjaus jatkuu, vaikka siitä ämmästä on jo päästy, ainakin presidenttinä."
Julkaistu 2.10.2013
Apu

Oikeistoeliitti ei anna koskaan anteeksi, että Suomen kansa valitsi Tarja Halosen kahdesti presidentikseen. Kun kansaa ei voi vaihtaa eikä oikein moittiakaan, on parjattava Halosta. Parjaus jatkuu, vaikka siitä ämmästä on jo päästy, ainakin presidenttinä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen teilaa Halosen sekä henkilönä, johtajana että presidenttinä tuoreessa Suomen presidenttejä arvioivassa kirjassa. Tiilikainen on kahden kokoomusministerin, Ilkka Kanervan ja Alexander Stubbin, entinen valtiosihteeri. Hänen arvionsa ei kerro niinkään Halosesta kuin siitä, mitä ajatuksia oikeistoeliitti oikeasti hautoo. Siinä, ja vain siinä, mielessä se on arvokas dokumentti.

Halosen arvot hajottivat Tiilikaisen mukaan kansaa. Ne arvothan ovat muun muassa tasa-arvo, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kestävä kehitys. Juuri nämä arvot yhdistävät suomalaisia enemmän kuin mitkään muut arvot.

Mitä ovat oikeistoeliitin omat arvot? Niitä ovat muun muassa ahneus ja itsekkyys, tulo- ja sosiaalisten erojen kasvattaminen, sosiaaliturvan purkaminen, talouskasvu ympäristöstä piittaamatta. Näitä arvoja kannattaa kansasta korkeintaan muutama prosentti. Halosen olisi kai pitänyt ajaa niitä ollakseen koko kansan presidentti.

Kuolemansynti

Suomen Nato-jäsenyys oli oikeistoeliitille tärkein projekti vuosikymmeniin.

Jäsenyyttä kannattaa noin viidennes suomalaisista. Halosen kuolemansynti oli, että hän oli tässä asiassa samaa mieltä kuin kansalaisten suuri enemmistö.

Eliitti uskoo – heppoisin perustein –  jopa, että kansa olisi kääntynyt jäsenyydelle suopeaksi, jos presidentti olisi ryhtynyt ajamaan sitä. Halonen ei ryhtynyt ja on näin suurin syyllinen projektin epäonnistumiseen. Halonen oli vahva presidentti, mutta väärissä asioissa. Sitä ei voida hänelle koskaan anteeksi antaa.

Jos Halonen olisi kääntynyt Nato-jäsenyyden kannattajaksi, ei hänen johtamistavassaan eikä luonteessaankaan olisi moitteen sijaa. Eliitti ylistäisi häntä presidenttinä, jolla oli korkeat arvot, luja luonne, riemastuttava temperamentti ja loistava huumorintaju.

Potaskaa, Niinistö

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) ennustaa, että Fennovoiman ydinvoimalahanke kaatuu puolen vuoden sisällä.

Niinistö on tietävinään, että ”Olkiluoto kolmosen korkea kustannus on estänyt ydinvoiman lisärakentamisen eri puolilla maailmaa” ja että ”missään länsimaassa ydinvoimahankkeet eivät ole edenneet”.

Ministeri saa tietenkin olla niin voimakkaasti jotakin mieltä kuin haluaa. Tosiasioista ei kuitenkaan ole lupa puhua potaskaa.

Areva maksaa Olkiluodossa oppirahoja, mutta niin se kuin moni muukin ydinteknologiayritys on valmis tarjoamaan uusia ydinvoimalayksiköitä hintaan, jonka tilaaja on valmis maksamaan. Niin kauan kuin tilanne on tämä, hinta ei ole uuden kapasiteetin rakentamisen este.

Isoja uusia ydinvoimalahankkeita on muun muassa Puolassa, Tšekissä ja Englannissa. Ehkä Puola ja Tšekki eivät kuulu Niinistön maailmankartalla länsimaihin, vaikka EU:n ja Naton jäseniä ovatkin, mutta ei kai sitten Englantikaan.

*****

Heittolaukauksia

1. Kaikki mikä tuli idästä, oli hyvää, kun Satu Hassi (vihr) oli vielä taistolainen. Nyt idästä tulee vain pahaa.

2. Hassi rakasti jopa neuvostoliittolaisia ”rauhanydinohjuksia”. Nyt hän vihaa Rosatomin ydin­reaktoriakin.

3.  Kansalaisten säh­läys työssä maksaa 10 miljardia euroa vuodessa – täsmälleen saman verran kuin hallituksen.

4. Niin kansalaisten kuin hallituksenkin aika tuhrautuu etsimiseen, korjaamiseen ja omien asioiden hoitamiseen.

5. Kaikki, mitä Paavo Väyrysestä kerrotaan, on totta, kunnes toisin todistetaan.

6. Mikään ei ole liian uskomatonta ollakseen pelkkää sepitettä.

Kommentoi »