Apu

Elämänmakuisia tarinoita: nämä viisi kirjaa kannattaa lukea juuri nyt

Elämänmakuisia tarinoita: nämä viisi kirjaa kannattaa lukea juuri nyt
Kepeästi yksin, perhe-elämää, murhia ja The Doors – jokaiselle jotakin.
Julkaistu: 25.2.2022

1|Yksin elämisestä uhriutumatta

Näkymätön kertoo yksin elämisestä ja yksin olemisesta. Silti se toi mieleen Richard Linklaterin Rakkautta ennen -leffatrilogian. Ehkä syynä on täyteys ja kepeys, jolla päähenkilö elää: yksin elävä ei ole väliinputoaja tai uhri.

Näkymätön kohoaa laadukkaaksi kaunokirjallisuudeksi, vaikka kaikki omaan kokemukseen perustuvat kirjat eivät sitä tee. En ole varma, missä raja taiteen ja navankaivelun välillä kulkee, mutta kai sillä on jotain tekemistä sen kanssa, että omat kokemukset on ehtinyt prosessoida niin, että niistä tulee vähemmän ”omia” ja enemmän yhteisiä kokemuksia. Inhimillinen tarve tulla kuulluksi ei enää piinaa tekstiä, vaan se syntyy toisesta, universaalimmasta paikasta. Kirja muistuttaa myös vastuusta itseä kohtaan: jos jotain haluaa tehdä, se kannattaa tehdä, oli seuraa tai ei.

Pia Sievinen on töissä Apuakin kustantavassa A-lehdet-konsernissa.

  • Pia Sievinen: Näkymätön (Aho & Aho Publishers)

Arvio: Jenni Arbelius

2|Tuntemattoman perhealbumi

Crossroads-romaanissa on kohta, jossa perheenäiti Marion tapaa nuoruudenrakastettunsa 30 vuoden jälkeen. Ja mitä tapahtuu: mies käy esittelemään valokuvia lapsistaan! Sama vaivaa koko kirjaa aika ajoin: kaikkitietävä kertoja esittelee niin monta päähenkilöä menneisyyksineen ja ystävineen, että olo on kuin selaisi toisen perhealbumia, kuvia tuntemattomista ihmisistä.

Rönsyjen alla on taitavasti piirretty kuva perheestä pikkukaupungissa 1970-luvun Yhdysvalloissa. Kirjan nimi juontaa kirkon nuorisoryhmästä, jonka kanssa perheen pappisisällä on jännitteiset välit. Sellaisiksi muuttuvat myös perheen vanhempien välit, kun keski-ikä menetettyjen mahdollisuuksien pelkoineen lyö päälle samalla kun teini-ikäiset lapset tekevät, mitä heidän kuuluukin tehdä: etsivät paikkaansa maailmassa, joka on asettunut uuteen, vanhemmille vieraaseen, asentoon.

  • Jonathan Franzen: Crossroads (Siltala)

Arvio: Niklas Thesslund

3|Syntipukki taistelee vastaan

Molly Gray on erinomainen työssään hotellin huonesiivoojana. Melkein koko muu elämä onkin sitten rempallaan. Pääsyy on se, että Mollyn sosiaaliset taidot ja kyky tulkita muita ovat erilaiset kuin useimmilla ihmisillä. Siitä on seurannut hyljeksyntää ja suoranaisia huijauksia. Kun Molly vielä menettää isoäitinsä, hänellä ei enää ole opasta muiden ihmisten maailmaan. Niinpä, kun hotellissa tapahtuu murha, joukosta erottuvasta Mollysta tulee pääepäilty. Pian kuitenkin selviää, että hän ei ehkä olekaan niin yksin maailmassa kuin luulee.

Kirjailija suhtautuu Mollyyn lämpimästi, joten lukija tekee luontevasti samoin. Myös murhamysteeri etenee sutjakkaasti ja osaa paikoin yllättää.

  • Nita Prose: Huonesiivooja (Bazar)

Arvio: Selina Keränen

4|The Doorsin hiljaisin mies puhuu

Superyhtyeen tarinasta on tehty elokuvia, sen fiiliksissä on trippailtu ja olkapäillä seisty. Kosketinsoittaja Ray Manzarek ja rumpali John Densmore tekivät jo 90-luvulla The Doors -muistelmansa, nyt kitaristi Robby Krieger kertoo oman huume- höyryisen versionsa yhtyeen vuoristoradasta, jossa liskokuninkaana pidetty Jim Morrisonkin saa uudenlaisen, arkisemman ihmisen hahmon. Kirjan takakannessa lukee: The Doorsin viimeinen testamentti. Jim Morrison on (virallisesti) kuollut, lupaus pitänee paikkansa.

  • Robby Krieger: Set the Night on Fire (Like)

Arvio: Samuli Isola

5|Pahaa vaanimassa

Billy Summers on ammattitappaja, joka ottaa kohteikseen vain pahoja ihmisiä. Vapaus odottaa: viimeinen keikka ja eläkkeelle. Iskua odotellessa koneelle alkaa tallentua Summersin omaelämäkerta. Stephen King on ollut aina Carriesta (1974) lähtien läpikotaisin humanisti. Tässäkin teoksessa inhimillisyyden ja tiedon – lukemisen! – merkitys on valtava.

  • Stephen King: Billy Summers (Tammi)

Arvio: Jukka Väänänen

Kommentoi »