Apu

Elämän eväät Kasmirin tapaan – poppikokin tuorein teos on reseptikirja

Elämän eväät Kasmirin tapaan – poppikokin tuorein teos on reseptikirja
Muusikko on kokenut osansa vastoinkäymisistä ja ikävästä julkisuudesta. Silti hän toteaa, että kun on perhe ja ystäviä, tasainen ajo pitää kyllä tiellä.
Julkaistu: 20.8.2018

Thomas Kirjonen, joka tunnetaan paremmin nimellä Kasmir, on ehtinyt käydä urallaan läpi poikkeuksellisen myllerryksen. Hän on julkaissut kaksi pitkää musiikkialbumia. Hän on sulattanut kansan syvien rivien sydämet Vain elämää -ohjelmassa. Hän on joutunut myrskynsilmään syytettynä toisen ihmisen rikoksista, saanut kenkää televisiosta ja radiosoitosta, ja mikä tärkeintä, puskenut vastoinkäymisten jälkeen takaisin pinnalle. On lähes mahdotonta uskoa, että kaikki tuo on tapahtunut vain neljän vuoden aikana.

Nyt Kirjonen julkaisee reseptikirjan. Hän on nimittäin siviiliammatiltaan kokki. Ansioluettelossa on jonossa merkkipaaluja jo melkoisesti. Kasmir-elokuvan oikeuksia ei sentään ole vielä myyty kenellekään. Eikä toistaiseksi ole tarkoituskaan.

– Videopelit kyllä kiinnostavat kovasti, mutta en usko, että minusta saa kovin kummoista peliäkään. Jonkinlaiseen käsikirjoitustiimiin olisi mukavaa päästä jonain päivänä, Kirjonen kertoo tavoitteistaan.

Elämässä on lyhyen ajan sisällä menty ja tultu lujaa, mutta artistin pää on pysynyt koossa. Hän katsoo sen perheen ja ystävien ansioksi. Läheiset tekevät polusta sileämmän.

– Nämä ovat kyllä kivoja etappeja elämässä, mutta tasainen ajo pitää tiellä.

Bisnesmies vai Hannu Hanhi?

Kirjonen myöntää, että jos repertoaaria pitää jollakin vielä laajentaa, kirjassa ollaan juuri sen asian äärellä.

– Mahdollinen isompi etappi voisi kyllä liittyä ruokaan ja omaan ravintolaan.

Kirjosella on kokemusta ravintolabisneksestä, hän teki keittiöissä päivätöitä kymmenen vuoden ajan ennen läpimurtoaan muusikkona. Ala on tullut tutuksi, vaikka kokemusta yrittäjänä ei olekaan karttunut. Ravintolan omistaminen on melko tyypillinen sivutyö täysin muilla aloilla menestyneille julkkiksille.

Jonkinlainen bisnesmies kuoren alla silti elää. Kasmirin musiikki on pehmeää ja duurivoittoista, modernia poppia, jossa on vaikutteita soulista ja reggaesta. Tällaista taidetta, jota usein chillailumusaksikin kutsutaan, on yrittänyt tehdä menestyksekkäästi kolmetoista kokeilijaa tusinassa. Kokeilijoiden ja haaveilijoiden määrään nähden vain aniharva on päässyt murtautumaan hittilistoille. Se ei onnistu noin vain, tekijällä on oltava jonkinlainen yrittäjän vaisto.

– Tai sitten siellä on vain aivan hirveä Hannu Hanhi, Kirjonen nauraa. Hän tiedostaa, että sitä ratkaisevaa tekijää, jonka avulla muusikosta tulee tähti, on mahdotonta yksilöidä.

– Musiikkibisneksessä voi olla vaikka kuinka lahjakas ja laittaa tunteja sisään, mutta kyllä siellä aina loppupeleissä on mukana jokin tuntematon X-tekijä, johon ei itse voi vaikuttaa.

Muusikko Kasmirina Kirjonen sai ensimmäisen kerran tuulta siipiensä alle vuonna 2014, kun hänen debyyttisinglensä Vadelmavene valittiin The Voicen yleisöäänestyksessä vuoden kesähitiksi. Kasmir-ilmiö porskutti ja kasvoi tasaisesti kevääseen 2017 asti.

Sitten pilvilinna romahti. Kirjosen ystävä Axl Smith sai syytteen ja lopulta myös tuomion salakuvattujen seksivideoiden takia.Kirjonen itse joutui mukaan vyyhtiin, ja hänen maineensa tahriintui, kun julkisuuteen levisi väärinkäsitys, että hän olisi ollut mukana videoiden levittämisessä. Radiokanavat lakkasivat soittamasta hänen kappaleitaan, ja hänet lähetettiin kotiin MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta.

Lopulta pöly laskeutui, ja kävi ilmi, että Kirjonen oli itsekin tapauksessa uhri eikä tekijä. Hän päätti myöhemmin puhua suunsa puhtaaksi ja paljastaa kaikki korttinsa menemällä mukaan Nelosen Vain elämää -ohjelmaan.

– Ohjelmassa sain laitettua pisteen sille tapaukselle niin, ettei kellekään jää enää kysyttävää. Se on nyt elämässäni mennyt luku.

Thomas Kirjonen eli Kasmir on mestari sekä äänitysstudiossa että keittiössä. Kuva: Kirsi Tuura.

Laulut eivät synny yhden miehen voimin

Parhaillaan Kirjosen alter ego Kasmir viettää ankaraa studiokautta. Hän on juuri palannut lomailemasta Hangosta perheensä jo vuosia vuokraamalta mökiltä. Sieltä Kasmir sai aikanaan inspiraation Vadelmavene-kappaleeseenkin.

Nyt aika kuluu taas uutta musiikkia tehdessä. Siellä, missä taika tapahtuu, Kasmirilla on seuranaan useita näkymättömiä yhteistyökumppaneita. Vaikka kansikuvassa on vain yksi artisti, laulut eivät synny yhden miehen voimin.

Tärkeimmiksi työtovereikseen Kasmir mainitsee kaksi tuottajaansa ja sanoitusten kanssa auttaneen Mikko Kuoppalan eli Pyhimyksen. Kasmirin molemmilla levyillä työskennelleet tuottajat ovat Jonas W. Karlsson ja Henri Salonen – taiteilijanimeltään Hank Solo.

– Eihän tätä yksin tehdä. Harmittavan vähän tuntuu menevän kiitosta ja gloriaa niille taustavaikuttajille. Tosin monet tuntemani tuottajat ovat tuottajia juuri pysyäkseen poissa musiikkibisneksen julkisuuspuolesta.

Ennen Kasmiriksi muuttumistaan Kirjonen teki itsekin musiikkia taustajoukkojen puolella. Hän asui välillä Los Angelesissa ja hän kirjoitti siellä lauluja muille artisteille. Yhden kerran hänen tekemänsä kappaleen meni äänittämään jopa supertähti Christina Aguilera.

Kirjosen kannalta valitettavasti Aguilera tuli kuitenkin raskaaksi ja jätti koko musiikkibisneksen. Lopulta kappale päätyi kuitenkin ahkeraan radiosoittoon, sillä sen osti ja levytti yhtye nimeltä Pentatonix.

Muusikko on jättänyt kohut taakseen ja katsoo mieluummin tulevaisuuteen. Kuva: Kirsi Tuura.

Ovia autotalleihin ja pastaa mafiosolle

Yhdessä Erkka Mykkäsen kanssa kirjoittamassaan uudessa kirjassa Annoskateus (WSOY) Kirjonen kertoo reseptien lisäksi tarinoita uransa varrelta. Ymmärrettävästi kyse ei ole tyypillisestä elämäkertateoksesta, onhan taiteilija vielä nuori, vasta 33-vuotias. Kirja on enemmänkin pienillä ruokajuttuja elävöittävillä anekdooteilla varustettu kokkausopus.

Kirjonen kertoo kirjassa elämäänsä määritelleistä vaiheista – kuinka hän asensi lapsena isänsä kanssa autotallin ovia ja kuinka hän myöhemmin kokkasi New Yorkissa pastaa mafiosolle. Hän vitsailee, että nyt kun kirjakin on kerran tehty, seuraava etappi on varmaankin jäädä eläkkeelle. Kirjonen vetää heiton kuitenkin nopeasti takaisin ja toteaa, että paljon on vielä tehtävää ja koettavaa.

Kirjosen hartain toive on jatkaa samaan malliin kuin tähänkin asti.

– Kunhan saa musiikkia tehdä, ja toivottavasti porukkaa kiinnostaa se musiikki, hän pyytää nöyränä.

Kommentoi »