Apu

Elämää ja melodraamaa

Elämää ja melodraamaa
Puoli tuntia pakoa arjesta tekee raskaasta päivästä keveämmän.

Presidentinvaalien uutisoinnin keskeltä silmiini pomppasi harmittava otsikko ”Kauniit ja rohkeat jää pitkälle tauolle”. Ihminen voi kyllä elää viikon syömättä, ja juomattakin selviää jokusen päivän, mutta koville ottaa ilman Kauniita ja rohkeita.

Suomalaiset ovat istuneet lähes päivälleen 20 vuotta televisioiden ääressä ja tuijottaneet tätä melodramaattista saippuaoopperaa, jonka juonenkäänteet heittävät sellaista volttia, ettei arkielämässä todeksi uskoisi.

Sarjaa on tuotettu Yhdysvalloissa vuodesta 1987 lähtien. Sitä on esitetty uskomattomat 6 100 jaksoa, eikä tuotannolle näy loppua. Toisin on pisimpään jatkuneen kotimaisen draamasarjan Kotikadun kanssa, jonka tuotanto lopetetaan kuluvan vuoden lopussa, 17 ja puolen vuoden elinkaaren jälkeen.

Kauniita ja rohkeita ja Kotikatua ei voi sarjoina verrata toisiinsa. Kotikatu on arkipäiväisen realistinen draamasarja.

Amerikkalaissarjassa iättömän kauniit ihmiset, ylelliset kodit ja uskomattomalla vauhdilla vanhenevat lapset tekevät sarjasta viihteellistä höttöä, eivätkä jakson käänteet jää painamaan mieltä lopputekstien jälkeen. Päivittäin nautittuna puoli tuntia pakoa arjesta tekee raskaastakin päivästä hieman keveämmän.

Kauniissa ja rohkeissa seurataan Forresterin muotitalon sukudraamaa. Juonenkäänteet täyttävät kaikki melodraaman tunnusmerkit. Ilkeän juonittelun vastapainona ovat suuret intohimoiset rakkaustarinat. Henkilögalleria on pysynyt vuosikymmenet lähestulkoon samana ja kuluneista vuosista huolimatta näyttelijätkin lähes rypyttöminä. Jälkimmäisestä kiitokset menevät amerikkalaiselle plastiikkakirurgialle.

Mihin kaikkeen roolihahmot ovat sarjan varttuessa ajautuneet? Otetaanpa esimerkiksi Brooke Logan.

Hän on ehtinyt olla naimisissa kolmen Forresterin kanssa. Ensimmäisenä hän nai suvun vanhimman pojan Ridgen, jonka kanssa hän on ehtinyt erota ja avioitua neljä kertaa. Lisäksi hän on ollut naimisissa Ridgen veljen Thornen sekä Ridgen isän Ericin kanssa, tai siis oikeammin velipuolen ja isäpuolen kanssa. Jossakin vaiheessa nimittäin selvisi, ettei Eric olekaan Ridgen isä, vaan suvun juonittelevan matriarkan Stephanien villit opiskeluvuodet kantoivat hedelmää jo ennen kuin Eric ehti taluttaa hänet vihille. Ridgen isäksi paljastui miljardööri, laivanvarustaja Massimo Marone, jolla on nykyisen vaimonsa kanssa poika nimeltä Nick. Brooke on ollut naimisissa myös Nickin kanssa, joskin vasta tyttärensä Bridgetin erottua miehestä.

Lapsia Brookella on yhteensä neljä. Kaksi lasta Ericin kanssa, yksi tyttärensä Bridgetin ensimmäisen aviomiehen Deaconin kanssa ja yksi Ridgen kanssa. Lisäksi hän on Nickin ja Ridgen ex-vaimon Taylorin lapsen biologinen äiti, koska hedelmöityslaboratoriossa Bridget, joka siis on Nickin ex-vaimo, sekoitti koeputket. Taylor taas on yksi Ridgen ex-vaimoista, joka on ehtinyt olla naimisissa myös kahden hänen velipuolensa, Thornen ja Nickin kanssa. Sarjan jäädessä tauolle Ridge on taas vaihtamassa nelinkertaisen ex-vaimonsa Brooken kaksinkertaiseen ex-vaimoonsa Tayloriin.

Putositko kärryiltä? Ei mitään väliä, minäkin putosin jo vuosikausia sitten. Jouduin päivittämään sarjan tuoreimmat käänteet nettisivustoilta.

Kukaan ei oikeasti tunnusta katsovansa Kauniita ja rohkeita. Ei, vaikka vielä vuonna 2000 sarjaa seurasi lähes miljoona ihmistä ja nykyäänkin vielä reilu kolmannesmiljoona.

Sarjan näyttelijät ovat vierailleet Suomessa useasti ja vetäneet hurmioituneet fanit paikalle. Tuskin samanlaista liikehdintää tulisi, jos brittisarjan Emmerdalen näyttelijät tuotaisiin näytille. Ei, vaikka sarjaa on esitetty huomattavasti kauemmin, jo vuodesta 1972 lähtien, sitäkin jo yli 6 000 jakson verran.

Emmerdale on Kotikadun tavoin liian arkipäiväinen ruokkiakseen katsojien melodramaattista mielikuvitusta; maailmaa, jossa kaikki saavat vielä sen toisen ja kolmannen mahdollisuuden. Kuolleet nousevat henkiin, arki on kevyttä ja rakkaudessaan pettyneet saavat loputtomasti uusia tilaisuuksia.

Julkaistu: 30.1.2012
Kommentoi »