Apu

Eläkeläisenä 30 miljoonan katselun YouTube-tähdeksi – Keksijä Heikki Kärnä valloitti Amerikan kirvesvideoillaan

Eläkeläisenä 30 miljoonan katselun YouTube-tähdeksi – Keksijä Heikki Kärnä valloitti Amerikan kirvesvideoillaan
Sipoolainen Heikki Kärnä ­täyttää ensi vuonna jo 80 vuotta, mutta aikoo taas ­pienen tauon ­jälkeen kuvata vipu­kirves-aiheisia videoita YouTubeen. Ensimmäinen ­video siivitti omintakeisen ­vipukirveen jenkki­markkinoille saakka.
Julkaistu: 7.10.2019

Sipoolainen Heikki Kärnä, 79, laittoi ensimmäiset videonsa YouTubeen vasta 65-vuotiaana eläkeläisenä. Hänen vipukirves-videoitaan on katsottu tähän mennessä ympäri maailmaa jo 30 miljoonaa kertaa.

Maailmankuulun vipukirves-innovaationsa Kärnä kehitti jo työvuosinaan lennonjohtajana. YouTube tuli kuitenkin hänelle tutuksi vasta eläkevuosina, 65-vuotiaana vuonna 2005. Hän ei ole varma siitäkään, kuka oikein hänen ensimmäisen vipukirves-videonsa YouTubeen laittoi.

– Todennäköisesti se oli vävyni, hän arvelee.

Vuonna 2007 kuvattu nopeustesti, jossa Heikki Kärnä ja vipukirves ottavat mittaa hydraulisen halkomakoneen kanssa.

Idea syntyi rautakangesta

YouTubeen lataamillaan videoilla Kärnä esittelee itse vipukirvestään ja sen käyttöä. Perinteisessä kirveessä on varsi ja terä, mutta Kärnän vipukirveen terä on melkoinen erikoisuus, se ei oikein edes muistuta tavallista kirveenterää.

Perinteiseen halkaisukirveeseen verrattuna siitä pidetään kiinni eri tavalla, lyöntitekniikka on erilainen ja ennen kaikkea pölli halkeaa eri tavalla.

Ahaa-elämyksen Kärnä sai vivutessaan pihakiviä rautakangella. Hän keksi, että sama vipuvoima voisi toimia kirveessäkin.

Sivulle kääntyvä terä repäisee klapin irti pilkottavasta puusta ja terä pysähtyy puun päälle. Erikoinen muotoilu tekee vipukirveen käytöstä ennen kaikkea turvallista.

Näin vipukirves toimii.

Videot avasivat oven Amerikan markkinoille

YouTubeen ladatut videot saivat nopeasti kymmeniä miljoonia katsojia, ja vuonna 2014 ne avasivat eläkeläisenä yrittäjäksi lähteneelle Kärnälle markkinat Amerikassa.

– Kun jenkeissä ilmestyi yksi vipukirvestäni sivuava lehtiartikkeli, nettisivuni saivat välittömästi jo yhden päivän aikana 72 000 kävijää. Kun Men’s Journal -lehti teki perään toisen jutun, sitä seuranneena päivänä sivuillani oli 50 000 kävijää.

Kärnän innovaationsa ympärille perustama firma teki parhaimmillaan jopa 830 000 euron liikevaihtoa, mutta menestyvän liiketoiminnan ympärille kerääntyi myös synkkiä pilviä.

Vipukirveet tekevät edelleen hyvin kauppansa, mutta myöhemmin mukaan ottamiensa osakkaiden kanssa Kärnän sukset ovat menneet ristiin. Koska hän on lisenssiepäselvyyksien takia kieltänyt alkuperäiseltä yritykseltään vipukirveiden myynnin, hän hakee nyt uutta alkua perustamallaan toisella firmalla.

Kärnällä on YouTubessa useita vipukirves-aiheisia videoita.

– En itse ole tekniikan ihminen enkä ole pysynyt perässä, ketkä muut ovat jakaneet omilla sivuillaan minun alun perin tekemiäni videoita. Muilta kuulemieni arvioiden mukaan videoitani on tähän mennessä katsottu kaikkiaan yli 30 miljoonaa kertaa.

YouTuben laskuri kertoo, että tätä vipukirvesvideota oli 7. lokakuuta 2019 kello 10:19 mennessä katseltu 6 837 312 kertaa.

Myös kirveen voi keksiä uudestaan

Ensimmäiset videonsa Kärnä kuvasi alun perin ihan tavallisella ja edullisella turistikameralla.

– Laitoin kameran kolmijalkaiselle telineelle ja asetuin pilkkomaan. Samalla selostin, mitä teen.

Myöhemminkin hän on kuvannut videonsa pokkarilla, tosin hieman hinnakkaammalla.

Uuden yrityksen perustaminen ja riidat alkuperäisen Vipukirves Heikki Oy:n kanssa ovat vieneet aikaa niin paljon, että Kärnä ei vähään aikaan ole ehtinyt kuvata uusia videoita YouTubeen.

– Uudetkin keksintöni ovat vipukirveen variaatioita, minulla on niihin kaikkiaan neljä erilaista patenttia. Luulin muita osakkaita firmaan ottaessani pääseväni itse jo vähän helpommalla ja viettämään eläkepäiviä. Varmaan kohta alan taas kuvata videoita itse YouTubeen.

Ilman YouTubea ja sosiaalista mediaa vipukirveestäkään ei olisi tullut maailmanlaajuista sensaatiota.

– On hienoa, kun keskustelufoorumi on globaalisti avoin. Minulle sanottiin, ettei kirvestä voi enää keksiä uudestaan. On se jännä, että ihmiset ovat pilkkoneet perinteisellä tavalla puita jopa neljä miljoonaa vuotta, mutta kukaan ei ole päässyt väittämään myöskään tätä minun uutta tapaani vääräksi. Tärkeintähän on, että pääsen itse esittelemään ja neuvomaan vipukirveen toimivuutta.

Kommentoi »