Iskelmätähti Eini 60 vuotta: ”Tasaluku tuntuu yllättävän hyvältä – En ole muuttunut miksikään muutaman vuoden sisällä, vaikka numero vaihtuukin armottomasti kutoseksi”
Kulttuuri
Iskelmätähti Eini 60 vuotta: ”Tasaluku tuntuu yllättävän hyvältä – En ole muuttunut miksikään muutaman vuoden sisällä, vaikka numero vaihtuukin armottomasti kutoseksi”
– Ehkä ikä näkyy siinä, että eteenpäin katsomisen sijaan on tyytyväinen juuri tähän hetkeen. Nuorempana elin "sitku"-­elämää, Eini kertoo Avun haastattelussa.

Suomen diskokuningatar Eini on kiertänyt Suomea yhtäjaksoisesti teini-ikäisestä lähtien. Tiistaina 29.9.2020 pyöreät 60 vuotta täyttävä laulajatar on tyytyväinen juuri tähän hetkeen. Jos elämässä tulee vastoinkäymisiä, hän pistää saunan päälle. Lauteilla Eini lataa voimavaransa ja pohdiskelee.

Onnea Eini! 29. syyskuuta tulee täyteen 60 vuotta. Miltä se tuntuu?

Minulla ei ole koskaan ollut mitään ikäkriisiä. Viisi vuotta sitten taisin hieman kauhistella, että 60 vuotta, mikä ikä! Mutta me ihmiset pysymme nykypäivänä niin nuorina, jos vain terveyttä riittää. Tasaluku tuntuu yllättävän hyvältä. En ole muuttunut miksikään muutaman vuoden sisällä, vaikka numero vaihtuukin armottomasti kutoseksi.

Olen edelleen hyvässä kunnossa, pää ja ääni toimivat. Ikääntyminen ei tunnu ainakaan vielä huonolta. Olen onnellinen siitä, että olen saanut tulla äidiksi ja perheeni on edelleen kasassa.

Ehkä ikä näkyy siinä, että eteenpäin katsomisen sijaan on tyytyväinen juuri tähän hetkeen. Nuorempana elin "sitku­"-elämää. Nyt ajattelen, että on hirveän hyvä olla tässä. Mitään kaduttavaa minulla ei ole. Tässä iässä tunnen ja tiedän jo tarkkaan, kuka olen ja mitä haluan.

Miten juhlistat syntymäpäivääsi?

Meitä oli parinkymmenen ihmisen porukka lähdössä etelään, mutta matka on siirretty ensi vuodelle. Aioimme juhlia kaksi päivää. Tänä vuonna menemme vain lasten kanssa ulos syömään keskenämme.

Nousit 43 vuotta sitten suomalaisten tietoisuuteen hitillä Yes sir, alkaa polttaa. Uskoitko tuolloin, että urasi tulee kestämään näin pitkään?

Tulin alalle nuorena tyttönä ja kiersin bändin kanssa jo 14-vuotiaana. Olen ollut kaikki nämä vuodet keikoilla ja kasvanut tähän työhön, elämään sekä vastuun ottamiseen nuorena. 17-vuotiaana lähdin maailmalle maalta enkä ihmettele, että äiti itki monta päivää.

Ympärilläni kävi alussa niin hirveä säpinä, että katsoin kaikkea silmät pyöreinä. Parikymppisenä tuskailin, että tämä ei voi kestää kauan, pitäisi hakea kouluun opiskelemaan ammattiin. Siihen aikaan jos kertoi olevansa laulaja, vastaus saattoi olla, että jaa, mutta mitä teet työksesi. Laulamista ei pidetty työnä ollenkaan.

Olen käynyt ennustajalla kerran elämässäni, ja hän povasi, että olen urani huipulla 40-vuotiaana. Ajattelin, että herranjestas, en minä enää niin vanhana laula. En ole koskaan ajatellut kuinka pitkään urani kestäisi. Suhtauduin elämään jo nuorena hyvin jalat maassa -asenteella.

Olet kokenut elämässäsi rankkoja hetkiä. Äitisi kuoli samana päivänä, kun poikasi syntyi, ja olet joutunut kokemaan keskenmenoja. Mistä johtuu, että vastoinkäymiset eivät ole sinua murtaneet?

Kaikki elämänvaiheet, ilot ja vastoinkäymiset, ovat olleet valtava rikkaus. En vaihtaisi niistä mitään pois. Perussuhtautumiseni elämään on myönteinen, mikä ei tarkoita, että ajattelisin asioista kepeästi.

Yritän kääntää vastoinkäymiset asioiksi, joista voin ottaa opiksi. Oppiminen ei lopu koskaan, ja ihminen oppii varsinkin omista virheistään. Olen itsekseni pohtija. Sauna on minulle paikka, jossa saan olla omien ajatusteni kanssa. Haen sieltä voimavaroja.

Raskainta elämässäni on ollut äidin kuolema ja pojan syntymä samana päivänä. Olin hormonaalisesti niin sekaisin, että en pystynyt käsittelemään asiaa silloin. Menin kolme ensimmäistä kuukautta ihan sumussa ja olisin tarvinnut apuvälineitä. Vasta Tanssii tähtien kanssa -ohjelma viime vuonna aukaisi lukkoni, ja nyt pystyn jo puhumaan asiasta itkemättä.

Ammattiavun hakeminen tuntuu olevan vieläkin vaikeaa ihmisille, mutta yritän kehottaa ystäviäni siihen. Terapia voi auttaa löytämään avaimia, jotka pysyvät itseltä piilossa.

Olet ollut 32 vuotta yhdessä miehesi Larsin kanssa. Mikä on pitkän liittonne salaisuus?

Toisen kunnioittaminen. Puolisoa ei myöskään saa pitää itsestäänselvyytenä, vaan suhteen eteen on tehtävä töitä. Niin mekin olemme tehneet, kaikki nämä vuodet. Meillä on samanlainen huumorintaju, ja tykkäämme olla edelleen toistemme kanssa.

Kun menimme aikoinaan yhteen, sanoin Larsille, että haluan nähdä meidät vanhana puistossa syöttämässä lintuja. Ajattelen niin edelleen. Toivon, että saamme joskus vielä nauttia yhdessä lapsenlapsista.

Olemme hyvin perhekeskeisiä. Lars on samalla alalla, joten hän tietää, mitä tämä on. Meillä on nyt menossa uusi aika, sillä molemmat lapsemme ovat muuttaneet pois kotoa. Olemme olleet kohta puolitoista vuotta ihan kahdestaan. Se on ollut ihanaa!

Mistä unelmoit?

Haaveista ei saa koskaan luopua, mutta niistä on parempi olla puhumatta. Nautin siitä, että olen kehittänyt uutta laulutapaa kahden viime vuoden ajan. Tällaiset uudet asiat innostavat ja saavat tajuamaan, että ei tämä juttu ole vielä loppumassa.

Aion laulaa niin kauan kuin pysyn terveenä. 60 vuotta on kriittinen ikä, jolloin on entistä tärkeämpää pitää huolta ruokavaliosta, nukkumisesta ja liikkumisesta. Kun korona pysäytti keikat, nukuin koko kevään. En itse edes ollut huomannut väsymystäni.

Olen kova tekemään ja suorittamaan, vaikka aamulla väsyttäisi. Minulla on perimässä sydän- ja verisuonisairauksia etenkin äidin puolelta. Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että pysyisin liikunnallisena.

Kerro jokin salaisuutesi.

Vaikka rakastan siistiä kotia, inhoan imuroimista.

Kommentoi »