
Entisellä työkaverillani oli tapana ehdottaa työpäivän jälkeisiä oluita meilillä, jossa asia ilmaistiin kuvin. Kellon lähestyessä neljää inboxiin ilmestyi valkoista vaahtoa valuva oluttuoppi ja sen perässä toiveikas kysymysmerkki. Vastaus oli tietenkin riemullinen huutomerkki.
After work -tunteina baareissa on oma tunnelmansa. Pöydissä ei olla treffeillä eikä parantamassa maailmaa lapsuudenystävien kesken. Alkuillasta tuoppien yli toisiaan katsoo ihan toinen ystävien rotu. Heitä kutsutaan vähättelevästi työkavereiksi.
Eikö sulla ole muita ystäviä, minulta voi kysyä hyvin perustein, ja yleensä kysymys esitetään säälivään sävyyn. Toki minulla on muitakin ystäviä, mutta merkittävä osa aikuisuuden ajan uusista ystävyyssuhteista solmitaan työpaikoilla.
Eikä se ole säälin väärti, päinvastoin. Läheiset ihmissuhteet työpaikalla parantavat paitsi työn tuottavuutta, myös työntekijöiden terveyttä ja jaksamista, kertoo työkaveruuden asiantuntija, THL:n tutkimusprofessori Marko Elovainio. Jo yksi luottamuksellinen ihmissuhde auttaa.
Se, että ystävyys syntyy työpaikalla, ei tee suhteesta kevyempää. Itse asiassa työkaverit saattavat osoittautua poikkeuksellisen tärkeäksi tukiverkostoksi. Kaikki elämän suuret valinnat eivät liity niin kutsuttuun yksityiselämään – myös työssä läpikäydään suuria draamoja ja vaaditaan rohkeita päätöksiä. Niissä työkaverilla on aivan eri rooli kuin muilla läheisillä.
”Luottoystävä, joka on myös kollega, on paras”, sanoo kokenut baarimentori, kutsutaan häntä vaikka Anneksi.
”Usein ajatellaan, että sellainen olisi kilpailija, mutta mä en ole koskaan kokenut niin. Se, mitä olen saanut samoilla aloilla toimivilta läheisiltä ihmisiltä, on tehnyt musta paremman ihmisen.”
Lapsuudenystävä voi olla arvokas reality check, kun ahdistus tai innostus kasvaa epäterveisiin mittasuhteisiin. ”Ei toi ole normaalia millään työpaikalla”, hän vakuuttaa silloin. Puoliso taas toistelee lauantaisaunan lauteilla lempeästi: ”Rakas, ne ei vaan ymmärrä mitä ne sussa menettää.”
Työkaveri ymmärtää työasiat parhaiten. Hänelle ei tarvitse selittää, miksi esimiehelle on hankalaa puhua. Hän tietää puolesta sanasta, mitä sävyjä kulloiseenkin organisaatiouudistukseen liittyy. Ja mikä parasta, hän ei koskaan kyllästy näitä vatvomaan.
”Parisuhteessa huomaan sen eron”, Annekin myöntää, ”miten eri asia on puhua työstä sellaisen kanssa, joka on läheinen ja ymmärtää tätä puuhaa, kuin sellaisen kanssa, joka on kaikkein läheisin mutta ei näe tätä sektoria elämästäni samalla röntgenkatseella.”
Rivityöntekijöille tärkeimpiä työssäjaksamistekijöitä ovat esimiestyön oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja työkavereiden tuki. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen tutkimuksesta, jossa mitattiin psykososiaalisten työolojen merkitystä.
Itse asiassa työystävyyttä lujittaa paitsi reilu, myös epäreilu pomo. Vaikka huonon johtamisen pitäisi johtaa kaaokseen, voi tuloksena olla myös entistä tiiviimpi yhteisö – jolla on yhteinen vihollinen.
Tiiviiseen työystävyyteen liittyy kuitenkin yksi traaginen piirre: se ei ole perusluonteeltaan ikuista. On toki after work -oluilla syntyneitä ystävyyssuhteita, jotka kantavat lasten kummiuteen ja elinikäiseen ystävyyteen, mutta paljon työkavereita myös jää ajan hampaisiin. Kun työpaikat ja elämäntilanteet vaihtuvat, tapaamiset harvenevat ja muuttuvat oudolla tavalla juhlallisiksi. Kerran tärkeä vertaistuki jää. Silloin lapsuudenystävät, puoliso ja uudet työkaverit ottavat kiinni putoajan. ■
KEHITYSKESKUSTELU
1 Ihminen tarvitsee vähintään yhden luottamuksellisen suhteen työpaikalla voidakseen hyvin. Onko sinulla kollega, jota kutsuisit ystäväksi?
2 Työpaikan ystävyyssuhteet ovat helppoja, jos molemmat ovat organisaatiossa samalla tasolla. Mitä suhteellenne tapahtuisi, jos toinen ylennettäisiin toisen pomoksi?
3 Työkaveriporukan kääntöpuoli on klikkiytyminen. Onko uusien ihmisten mahdollista päästä piiriinne mukaan?
208 | Maaliskuu 2014