Ei aina syöpää
Terveys ja hyvinvointi
Ei aina syöpää
Lähes jokainen mies sairastuu ainakin kerran elämässään eturauhastulehdukseen. Moni pelkää aluksi pahinta, sillä vaaraton tauti on huonosti tunnettu.
2.9.2013
 |
Apu

Eturauhastulehdus on yleisin urologille hakeutumisen syy, ja sen oireet piinaavat lähes jokaista miestä jossakin vaiheessa elämää. Siitä huolimatta harva mies on edes kuullut koko taudista.

– Tämä tuntuu kummalliselta, sillä meille tauti on arkipäivää. Toisaalta lääkäri ei jaksa joka kerta valistaa tupakastakaan, koska se tuntuu itsestään selvältä, sanoo urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

Suurin osa eturauhastulehduksesta kärsivistä on 40–50-vuotiaita miehiä, mutta myös 20-vuotiaat voivat hämmentyä oudosta alapäävaivasta.

– Kun he tulevat vastaanotolle, he eivät tiedä, mistä on kyse. Usein he itse epäilevät sukupuolitautia tai syöpää, Rönkä jatkaa.

Useimmiten tutkimuksessa löytyy aristava eturauhanen. Tämä johtaa eturauhastulehduksen jäljille.

Kiusallinen vaiva

Tauti ei ole vaarallinen, mutta kiusallinen se on.

– Jos epämääräiset kivut jatkuvat, on hyvä mennä lääkäriin. Näin voidaan sulkea pois, ettei kyse ole mistään vakavammasta.

Pieni osa eturauhastulehduksista on ärhäkän bakteeri-infektion aiheuttamia. Tällöin oireet eli korkea kuume ja kivut ovat niin selkeät, että lääkäriin hakeudutaan helposti.

Ongelmalliseksi eturauhastulehduksen tekee se, että valtaosan tapauksista aiheuttaa jokin muu kuin bakteeritulehdus. Taudin pitkittyessä puhutaankin lantion kipuoireyhtymästä. Oire voi kummuta mistä tahansa lantioalueen elimestä, kuten peräsuolesta, virtsarakosta, selkärangasta tai eturauhasesta.

Taudin yleisyydestä huolimatta sen syntymekanismi on edelleen hämärän peitossa. Yhtenä oiretta selittävänä tekijänä pidetään kudosten hapenpuutetta. Elintapojen merkitys on epäselvä.

Eturauhastulehduksista noin 14 prosenttia äityy kroonisiksi. Hoidossa oleellista on luottamuksellinen ja pysyvä potilas-lääkärisuhde.

– Yhtä tietä voittoon ei ole. Moni tuskastuu ja vaihtaa lääkäriä, kun toimivaa hoitoa ei heti löydy, Rönkä kertoo.

Oiretta hoidetaan ensisijaisesti antibiooteilla, vaikka aiheuttajabakteeria ei aina voitaisikaan todeta. Lisäksi hoitona ovat kipulääkkeet ja virtsaamista helpottavat lääkkeet. Yksi lupaava hoitomuoto saattaa olla säännöllisesti käytetyt erektiohäiriölääkkeet.

– Ne vilkastavat verenkiertoa. Sen seurauksena myös oletettu hapenpuute vähenee ja kipu helpottuu.

Lääkehoidon ohessa annetaan yleensä lantioalueen ongelmiin perehtyneen fysioterapeutin hoitoja sekä mahdollisesti akupunktiota.

Huolet ja paineet pois

Miehisyyteen tuntuu kuuluvan, että alapään vaiva saa myös yläpään jumiin. Eturauhastulehduksessa ensimmäiseksi huolta aiheuttaa se, ettei sairaudesta tiedetä. Pelätään syöpää tai sukupuolitautia. Tietokonehaku tuo harvoin helpotusta, sillä oireet ovat samankaltaiset kuin esimerkiksi klamydiassa.

Parisuhteessa tietämättömyys voi asettaa luottamuksen koetukselle.

– Moni pelkää vaikeaa sairautta. Onkin tärkeää varmistaa, ettei oireiden aiheuttaja ole syöpä. Tulehdus on hyvänlaatuinen sairaus, joka vaatii pitkää pinnaa, Rönkä sanoo.

Pitkittyessään tulehdus raastaa hermoja, ja usein hoitoihin joudutaan yhdistämään mielen hoitoa. On tavallista, että tulehdus vie myös seksihalut. Kun sukupuolitaudin mahdollisuus on suljettu pois, fyysistä estettä seksin harrastamiselle ei Röngän mukaan ole.

Päinvastoin: se kannattaa niin yksin kuin yhdessäkin.

– Suuri osa pidättäytyy seksistä, mutta me sanomme, että tiheät siemensyöksyt ovat hyvä hoito, Rönkä kannustaa.

*****

Miten hoitoon?

• Eturauhastulehdusta on itse vaikea havaita, sillä oireet ovat epämääräisiä. Usein oireisiin kuuluvat tiheä virtsaamisen tarve, kirvely virtsatessa ja paikallistamattomat kivut alavatsan ja -selän alueella.

• Jos epämääräiset kivut jatkuvat, kannattaa hakeutua lääkäriin. Tiheä virtsaustarve voi liittyä myös eturauhasen liikakasvuun tai klamydiaan. Tutkimuksilla muut vaivat voidaan sulkea pois.

• Lääkäri tutkii eturauhasen peräaukon kautta potilaan maatessa useimmiten kyljellään. Tutkimus kestää noin 10–15 sekuntia.

• Useimmiten vaiva selviää yleislääkärin vastaanotolla. Yhtä hyvin voi kääntyä suoraan urologin puoleen.

Teksti Juho Paavola

Juttu on ilmestynyt Apu Terveys -lehden numerossa 1/2012.

Kommentoi »