Eddie Murphy Avun tähtihaastattelussa: "En lue käsikirjoitusta enkä harjoittele – Muistan kaiken – Se on mieletön lahja”

Eddie Murphy Avun tähtihaastattelussa: "En lue käsikirjoitusta enkä harjoittele – Muistan kaiken – Se on mieletön lahja”
Eddie Murphy sai unelmauran ilman suurempia ponnisteluja. Tauon jälkeen hän on valmis palaamaan legendaarisiin rooleihinsa ja stand up -koomikoksi.
Julkaistu: 13.1.2020

Eddie Murphy on aluksi tyyni kuin viilipytty, mutta lämpenee ajan mittaan.

Enää, 58-vuotiaana, hän ei heitä herjaa seksuaalivähemmistöistä eikä seksitaudeista kuten parikymppisenä punaisissa nahkahousuissa ja -takissa stand up -esityksessä Delirious.

Puhe seksistä luistaa vielä, mutta hillitysti.

– Minusta ei saisi aikaiseksi mielenkiintoista elokuvaa. Ihmiset päätyisivät vain kysymään, enkö ole tehnyt mitään muuta kuin harrastanut seksiä, kymmenen lapsen isä heittää.

Viime vuosina Murphy onkin pitänyt matalaa profiilia, keskittynyt perhe-elämään ja akkujensa lataamiseen. Hän on tyytyväinen ratkaisuunsa.

Sketsiohjelma Saturday Night Live (1980– 1984) teki Eddie Murphystä tunnetun Yhdysvalloissa.

Imitoi matkustajaa bussissa – Sai aplodit

Ennen breikkiä Brooklynin kasvatti painoi töitä putkeen vuosikymmeniä. Avioeroperheen poika tiesi 13-vuotiaana, että hänestä tulee tähti.

– Olin seitsemän tai kahdeksan, kun vitseilleni naurettiin ensimmäisen kerran julkisesti. Olin menossa uimahallista bussilla kotiin. Istuin takapenkillä ja aina kun matkustaja lähti bussista, imitoin häntä niin lujaa, että kaikki matkustajat kuulivat. Kun poistuin bussista, minulle taputettiin.

"Olen aina uskonut itseeni ja siihen, että saan yleisön nauramaan."

Läpänheiton Murphy oppi lapsuudenkodissaan.

Hän ei muista vanhempiensa eroa, joten se ei jättänyt traumoja. Isä, amatöörinäyttelijä, puukotettiin, kun Murphy oli kahdeksan.

Samana vuonna Murphy asui vanhemman veljensä kanssa sijaiskodissa, koska puhelinoperaattorina työskennellyt Lillian-äiti sairastui.

– Lapsuuteni oli suhteellisen normaali, ja kävin läpi normaaleja ongelmia, Murphy tyytyy toteamaan.

Ensimmäinen elokuvarooli itsevarmana varkaana toimintakomediassa 48 tuntia (1982) teki Murphystä kansainvälisen tähden.

Äiti meni uudestaan naimisiin jäätelötehtaan työnjohtajan Vernon Lynchin kanssa.

– Pikkuveljeni harrasti urheilua, isoveljeni taas pyöri jengeissä. Minä viihdyin yksinäni, ja pahin rangaistus oli, jos en saanut katsoa televisiota.

Murphy seurasi kaikkea West Side Story -elokuvasta Richard Pryorin ronskeihin komedioihin.

Peruskoulussa hänet nimettiin vitsiniekaksi, ja ruokatunnilla koulukaverit kerääntyivät hänen ympärilleen kuuntelemaan uusimpia letkautuksia.

– Minulla oli suhteellisen vapaa kotikasvatus. Valvoin myöhään ja aloin tehdä stand up -keikkoja viisitoistavuotiaana. Valehtelin vanhemmille, että menen yöksi kaverin luokse. Kun jäin kiinni lintsaamisesta, minut passitettiin kesäkouluun. Minua rakastettiin, mutta myös rankaistiin tarpeen vaatiessa.

Komediassa Vaihtokaupat (1983) Murphy ja Dan Aykroyd vaihtavat arkensa sosiaalisen kokeen verukkeella.

Saturday Night Live – Murphyn komediakoulu

Manhattanin Comic Strip Live -klubilla Murphy opetteli ohjelmistoaan ennen kuin kävi 18-vuotiaana sketsiohjelma Saturday Night Liven koe-esiintymisessä.

Ohjelman luoja Lorne Michaels ja perustajajäsenet kuten John Belushi ja Dan Aykroyd olivat lähteneet ohjelmasta.

Murphy sai pestin ja lopetti näytelmäopinnot collegessa. Myöhemmin hänet nimettiin ohjelman pelastajaksi.

– Se ei ollut unelmani, mutta ajattelin, että saan sitä kautta enemmän yleisöä. Lopulta siitä tuli komediakouluni. SNL on kuin komedianäyttelijöiden Harvard. Joka viikko oli luotava uusi jakso. Tuo ajanjakso oli hauska.

Hittielokuvassa Beverly Hills kyttä (1984) Murphy tutkii ystävänsä murhaa.

Ohjelma teki Murphystä kuuluisan 19-vuotiaana.

– Olen aina uskonut itseeni ja siihen, että saan yleisön nauramaan. Uskon myös, että kun asiat sanoo ääneen, ne tapahtuvat. Minulle on käynyt niin muutaman kerran elämässä. Silloin kyse on muustakin kuin onnesta, sattumasta tai lahjoista.

Vuotta myöhemmin Murphy sai pääroolin elokuvasta 48 tuntia.

– Sain käsikirjoituksen luettavaksi, koska agenttini oli kimpassa elokuvan ohjaajan kanssa. He ovat nykyään naimisissa. Sen jälkeen asiat etenivät omalla painollaan.

Ensimmäisestä elokuvastaan Murphy tienasi 200 000 dollaria. Samoihin aikoihin hän teki 15 miljoonan dollarin sopimuksen Paramount-studion kanssa. Yhteistyön tuloksia olivat muiden muassa Vaihtokaupat, Beverly Hills kyttä ja sen jatko-osa sekä Prinssille morsian.

– Se oli niihin aikoihin iso sopimus. Ajattelin, ettei minun tarvitse huolehtia rahasta tulevaisuudessa. Olin kuin kuka tahansa nuori aikuinen. Ostin auton ja hassuja vaatteita. En enää prameilisi samalla tavalla saati pukeutuisi niin kuin 1980-luvulla.

Murphy kirjoitti -elokuvan Harlemin yöt (1989) yhdessä Charlie-veljensä kanssa. Murphyn ohjaamassa, tuottamassa ja tähdittämässä pätkässä nähtiin myös hänen idolinsa Richar Pryor.

Hyvä muisti on mieletön lahja

Murphyn elokuvat menestyivät muuallakin kuin Yhdysvalloissa.

– Suhtauduin suosioon kuin se olisi ollut itsestään selvää, sillä kaikki tapahtui niin nopeasti ja helposti. En ottanut asioista paineita, mietin vain, mitä teen seuraavaksi. Nyt jälkeenpäin tajuan, kuinka mieletöntä elämäni oli silloin. Olen varmaankin ainoa näyttelijä, jolla on ollut vain yksi koe-esiintyminen uransa aikana.

Onnen lisäksi Murphyn valttikortti on hyvä muisti.

– Muistan kaiken yksityiskohtia myöten. Se on mieletön lahja. En lue käsikirjoitusta enkä harjoittele kohtauksia etukäteen, eikä minulle jää rooli päälle.

Komediassa Pähkähullu professori (1996) Murphyn rakkauden kohde on Jada Pinkett Smith.

Charlie Chaplinin ihailija lopetti stand up -keikat alle kolmikymppisenä, samoihin aikoihin, kun hänestä tuli ensimmäisen kerran isä.

– Live-esiintyminen ei ollut enää hauskaa. Joka kerta piti pistää aiempaa paremmaksi.

Menestystä seurasi keskinkertaisten ja huonojen elokuvien sarja. Ne eivät latistaneet Murphyä.

– En ole ikinä kyseenalaistanut taitojani tai syyttänyt itseäni. Elokuva on yhteistyötä, kenenkään tavoite ei ole huono lopputulos. Silti suurin osa elokuvista floppaa syystä tai toisesta. Keskityn niihin, jotka ovat menestyneet.

"Tiesin aina, että haluan ison perheen. Minulla ei ollut tiettyä numeroa mielessä, mutta ajattelin, että kaikki lapset ovat tervetulleita."

Varsinkin Beverly Hills kytän kolmas osa sai murskatuomion.

– Nuorempana minun oli vaikea kieltäytyä rahasta. Otin vastaan myös huonoja keikkoja, koska minulle maksettiin niistä paljon. Ensimmäistä supertarjousta luulin puhelinnumeroksi.

Musikaali Dreamgirls vei Murphyn taas hetkeksi huipulle vuonna 2007. Silloin hän oli ehdolla Oscar-gaalassa ja voitti Kultainen maapallo -palkinnon.

Rooli r&b-laulajana musikaalissa Dreamgirls (2006) toi hänelle Oscar-ehdokkuuden ja voiton Kultainen maapallo -gaalassa.

Kymmenen lasta

Perhe on ollut aina tärkeä Murphylle. Esikoinen, Eric-poika, syntyi vuonna 1989. Hänen äitinsä on Murphyn entinen tyttöystävä Paulette McNeely. Seuraavana vuonna Murphy sai Christian-pojan silloisen tyttöystävänsä Tamara Hoodin kanssa.

– Tiesin aina, että haluan ison perheen. Minulla ei ollut tiettyä numeroa mielessä, mutta ajattelin, että kaikki lapset ovat tervetulleita.

"Yksikään lapsistani ei ole vahinko. En välttämättä suunnitellut heitä, mutta tein, mitä tein ja niin kuin tein, joten en voi sanoa, että olisi sattunut vahinkoja."

Sitten Murphy tapasi Nicole Mitchellin. Neljä vuotta avioliittovalan jälkeen Murphy pidätettiin. Syntyi skandaali, sillä autossa oli hänen kanssaan transsukupuolinen seksityöläinen.

Liitto selvisi myrskystä, mutta vuonna 2005 se päättyi eroon. Sitä ennen parille syntyi viisi lasta: Bria, Miles, Shayne, Zola ja Bella.

Eddie Murphy, Nicole Smith Murphy ja heidän viisi yhteistä lastaan Shrek 2:n ensi-illassa Los Angelesissa 2004.

Spice Girlsistä tunnetun Melanie Brownin kanssa Murphyllä on tytär Angel.

Australialaismalli Paige Butcherin kanssa Murphy on ollut yhdessä kahdeksan vuotta. Kihlaparilla on kaksi lasta, Max ja Izzy.

– Yksikään lapsistani ei ole vahinko. En välttämättä suunnitellut heitä, mutta tein, mitä tein ja niin kuin tein, joten en voi sanoa, että olisi sattunut vahinkoja.

Murphyn vanhin lapsi on kolmekymmentävuotias, nuorin yksivuotias.

– Suurin osa lapsistani asuu omillaan. Nyt kotia kontrolloivat kolmevuotias ja yksivuotias. Lisäksi olen isoisä, sillä vanhimmalla pojallani on alle vuoden ikäinen tytär.

Melanie Brown saapuu hänen ja Eddie Murphyn tyttären Angelin kanssa America’s Got Talentin kuvauksiin Los Angelesissa 2018.

Murphylle vanhemmuus on luonnollinen asia.

– Luotan vaistoihini. Pidän lapsistani. Heillä on kaikilla erilainen luonne, mutta he ovat hyviä ja hauskoja tyyppejä. Meillä on kotona mukavaa, ja olen mielestäni rento isä.

Kun Murphy päätti pitää taukoa näyttelemisestä kehnoksi nimitettyjen komedioiden – Norbit, Tähtivieras Dave ja Imagine That – jälkeen, hän viihtyi kotona jopa niin paljon, ettei hän viihdeuutisten mukaan poistunut kartanostaan.

"Elän normaalia elämää. Kotona olen isä, joka istuu enimmäkseen sohvalla."

– Se ei pitänyt paikkansa. Tiedän, että tämä kuulostaa teennäiseltä, mutta elän normaalia elämää. Kotona olen isä, joka istuu enimmäkseen sohvalla. Silloin en ajattele viihdebisnestä tai tekemättömiä asioita. Pidän siitä, että kuulen lasten äänet ympärilläni.

Murphy otti tauolla rennosti.

– Latasin akkuja ja olin perheeni kanssa. Se oli parasta vähään aikaan.

Kun aika oli kypsä, Murphy palasi musiikin pariin. Uransa alussa hän teki kolme levyä: How Could It Be (1985), So Happy (1989) ja Love’s Alright (1993). Uusiakin lauluja löytyy netistä.

– Heräsin, söin, soitin kitaraa takapihalla, kuuntelin biisejä, söin uudestaan, kuuntelin lisää musiikkia, kirjoitin biisejä ja levytin niitä studiolla. Kirjoitin myös neljä käsikirjoitusta.

Animaatiossa Shrek (2001) Murphy sai aasin eloisaksi lyhyillä letkautuksilla.

Suosio yllätti

Murphy innostui 2010-luvun alussa Shrek ja ikuinen onni -animaation lisäksi elokuvista Tower Heist, A Thousand Words ja Mr. Church – ja palasi niiden jälkeen lempipaikkaansa, kotisohvalle.

Murphyn mielessä kyti pitkään elokuva koomikko-muusikko Rudy Ray Mooresta. Kun Netflix näytti vihreää valoa projektille, jossa amerikkalaismies menee läpi harmaan kiven kuvatakseen elokuvansa, Murphy oli valmis.

Dolemite Is My Namessa näkee, että olen levännyt ja täysillä mukana.

Silti elokuvan suosio yllätti Murphyn.

Tower Heist (2011) kuvattiin Trump International Hotel and Tower -rakennuksessa.

– Ajattelin, että tästä tulee pienen yleisön kulttielokuva. En osannut odottaa, että kriitikot kehuvat Dolemitea enemmän kuin mitään muuta elokuvaani neljänkymmenen vuoden aikana.

Vuoden lopussa Murphy myös sai valmiiksi Prinssille morsian -elokuvan jatko-osan. Hän oli mukana sen käsikirjoitustiimissä.

– Tarina on pysynyt ihmisten mielissä, joten tein elokuvan yleisön pyynnöstä.

Työn alla on myös jatko-osa Beverly Hills kytälle.

Dolemite Is My Name (2019) -leffan sanoma on, että voit tehdä mitä vain, jos uskot itseesi.

– En aio tehdä elokuvia enää yhtä tiiviiseen tahtiin kuin nuorena. Kuvaaminen on rankkaa työtä. Aamulla on herättävä aikaisin ja lähdettävä kuvauspaikalle odottamaan, että jotakin tapahtuisi. Joskus muiden näyttelijöiden kanssa on hauskoja hetkiä, mutta parasta on, kun elokuva on valmis. Ja kaiken kruunaa, jos lopputulos on onnistunut.

Murphy on julkaissut kolme albumia: How Could It Be (1985), So Happy (1989) ja Love’s Alright (1993).

Murphy palaa myös stand up -koomikoksi. Joulukuun lopussa hän esiintyi pitkästä aikaa Saturday Night Live -ohjelmassa, ja suunnitteilla on kansainvälinen klubikiertue sekä ohjelma Netflixillä.

Aiheita vitseihinsä Murphy ammentaa elämästään.

– En ole lukenut uutisia kahteenkymmeneen vuoteen, mutta pysyn ajan hermoilla, koska kaikki puhuvat päivänpolttavista aiheista. Kokemuksesta tiedän, millaista on herätä vauvan itkuun yöllä. Aion vitsailla vain omista kokemuksistani, politiikan jätän muille.

Paige Butcher ja Eddie Murphy Netflixin Dolemite Is My Name -elokuvan ensi-illassa Los Angelesissa 28. syyskuuta 2019.

Jalat maassa

Murphy väittää jalkojensa olevan maan pinnalla, koska hän on vanha mies.

– Kuuluisuus ei ole ikinä määritellyt minua ihmisenä, mutta se on antanut minulle mahdollisuuden tehdä taiteilijana erilaisia asioita. Olen esittänyt kaikkea miehestä naiseen ja tohtorista aasiin. Lisäksi olen pystynyt elättämään perheeni hyvin.

Murphy kuvailee itseään optimistiksi, jolla on aina ollut terve itseluottamus.

– En stressaa, mitä muut sanovat, eikä minulla ole paineita saada ihmisiä nauramaan, mutta jos olet pidempään seurassani, sanon jossakin vaiheessa jotakin hauskaa. ●

Eddie Murphy

Eddie Murphy palkittiin WSJ. Magazinen gaalassa New Yorkissa 6. marraskuuta 2019.
  • Syntynyt: 3.4.1961 Brooklyn, New York.
  • Ammatti: näyttelijä, koomikko, laulaja, kirjoittaja, tuottaja.
  • Vanhempi veli: Charlie, joka kuoli leukemiaan vuonna 2017.
  • 1. vaimon Nicole Mitchell Murphyn kanssa lapset Bria, Miles, Shayne, Zola ja Bella. Spice Girlsin Melanie Brownin kanssa Angel-tytär. Paulette McNeelyn kanssa poika Eric, Tamara Hoodin kanssa Christian-poika. Kihloissa Paige Butchlerin kanssa. Heillä on kaksi lasta, Izzy ja Max.
  • Saa nauramaan: Chris Rock, Dave Chappelle, Mike Epps, Ben Stiller.
Kommentoi »