Duudsoni Jarno Laasala: "Uskon, että kipu ja suru ovat kutsu olla ystävällisempi ja rakastavampi itseä kohtaan"
Puheenaiheet
Duudsoni Jarno Laasala: "Uskon, että kipu ja suru ovat kutsu olla ystävällisempi ja rakastavampi itseä kohtaan"
"Ala-asteella tapahtunut kiusaaminen vaikutti varmasti haluuni luoda Duudsoneista unelmien kaveriporukka, joka tukee toisiaan kaikessa, myös vastoinkäymisissä ja vaikeissa hetkissä." Näin kuvaaja-ohjaaja Jarno Laasala jatkaa lauseita.
1Kommenttia
Julkaistu 8.3.2022
Apu

Teini-iässä ihailin erityisesti ammattilumilautailija Shaun Palmeria, joka oli lumilautailun paha poika. Hänellä oli pellemäiset hiukset, jotka olivat päältä kaljut ja sivuilta värjätty punaiseksi sekä kroppa täynnä tatuointeja. Hänestä huokui kapinaa ja uskallusta tehdä asioita eri tavalla. Tämä sama kapina on varmasti ollut nähtävissä itsellä Duudsoneiden kautta.

Minuun jäi pysyvät jäljet, kun minua koulukiusattiin ala-asteella. Varmasti siksi halusin luoda Duudsoneista unelmien kaveriporukan, jotka tukee toisiaan kaikessa, myös vastoinkäymisissä ja vaikeissa hetkissä. En ole katkera kiusaajilleni. Hyväksyn tapahtuneen ja tiedän, että heidän tekonsa eivät johtuneet siitä, että minussa on vikaa vaan heidän omasta pahasta olostaan.

Nykyisin osaan asettaa rajat miten minua voi kohdella ja miten ei.

Liikutun yleensä kyyneliin, kun meditoin ja tunteita alkaa vapautumaan. Pyrin meditoimaan päivittäin ja aloittamaan sillä aamuni. Se auttaa selkeyttämään ajatuksia ja kuulemaan itseäni. Uskon, että kipu ja suru ovat kutsu olla ystävällisempi ja rakastavampi itseä kohtaan.

Viimeksi kiljuin riemusta, kun olin lumilautailemassa Lapissa ja pääsin metsään laskemaan tuoretta puuterilunta. Se on puhdasta iloa, tunne liitää puita väistellen pehmeässä puuterissa ja nähdä luonnon kauneus sekä hyvyys antaa minulle paljon.

Vihaan sydämeni pohjasta ihmisten hyväksikäyttöä. On se sitten henkistä, taloudellista tai fyysistä.

Viimeksi rakastuin Karibian matkalla uusiin ystäviin ja elämään. Olen huomannut kuinka elämän vastoinkäymiset kasvattavat ja auttavat löytämään itsestäni sitä vielä aidompaa ja avoimempaa Jarnoa. Kun itse muutun, uusia ihmisiä saapuu elämääni ja heidän kanssaan koen uutta yhteyttä sekä opin uusia asioita. Mitä enemmän uskallan antaa itsestäni niin sitä enemmän saan myös muilta.

En enää rakasta videopelien pelaamista. Nuorena pelasin Nintendoa paljon ja kilpailin pelaamisessa. Sijoituin 11-vuotiaana Nintendon pelaamisen SM-kisoissa kolmanneksi ja pari vuotta myöhemmin tietokoneen pelaamisen SM-kisoissa toiseksi. Tämä kai toki kertoo siitä, että jo nuorena halusin olla hyvä niissä asioissa, joita tein ja uskoin menestysmahdollisuuksiini.

Tahto olla hyvä asioissa joita teen ei toki ole kadonnut minnekään.

Kateellisena katson, kun ihmisten sometileillä elämä näyttää mahtavalta. Sitten muistutan itseäni, että tämä on vaan puoli totuudesta. Ja jos koen kateellisuutta niin se kertoo, että jollakin on jotain sellaista minkä koen tärkeäksi ja voin itsekin tavoitella sitä. Kateudessa ei ole mitään pahaa. Olen oppinut hyväksymään, että joskus olen kateellinen. Sitä kautta tunne muuttuukin täysin ja koen iloa muiden ihmisten hienoista asioista.

Pelkään kuollakseni epäonnistumista. Olen pyrkinyt opettelemaan armollisuutta, olin nuorempana paljon enemmän perfektionisti kuin nykyisin. Tämä on ajanut myös tekemään liikaa, että en epäonnistuisi, vaikka on vaan inhimillistä etteivät kaikki asiat onnistu. Uskoakseni iso syy miksi sain burnoutin 10 vuotta sitten oli se, että pyrin tekemään niin paljon töitä etten vaan epäonnistuisi meidän Duudsoneiden maailman valloituksessa ohjaajana ja tuotantoyhtiömme johtajana.

Jos jonkun henkilön puolesta pitäisi kuolla, niin oman lapsen puolesta sitä tekisi mitä vaan. Lapset ovat minulle tärkeintä maailmassa. Pyrin jakamaan hyvää laajemminkin lapsille. Olen pitkään ollut Pelastakaa Lapset ry:n kuukausilahjoittaja ja sitä kautta päädyin mukaan heidän Laulu Rakkaudelle - Pelastakaa Lapset 100 vuotisspesiaalijaksoon. Oli erittäin koskettavaa nähdä kuinka apu on mennyt perille lapsille ja kyllä siinä lavalla tuli liikutuksesta itselle kyyneleet silmiin. Jakso nähdään nyt keväällä.

Juuri nyt ottaa päähän, että olen hävinnyt jonkin verran rahaa ostaessani NFT-taidetta ja tutustuessa siihen maailmaan. Tulin huijatuksi uuden NFT:n jaon yhteydessä ja huijari sai minulta noin 4 000 dollaria. Merkitsin NFT:tä väärän linkin kautta ja kryptovaluutat siirtyivät huijarin lompakkoon.

En enää nykyään suutu, kun hyväsydämisyyttäni yritetään käyttää hyödyksi. Olen oppinut pitämään omat rajani mikä on minulle ok ja mikä ei. Osaan pitää nykyisin puoleni ja pitää huolta itsestäni. Annan itseni saada hyvää ja sitä kautta voin myös antaa sitä muille. Aikaisemmin olin liian kilttinä auttamassa muita ja sopeuduin eri ihmisten maailmoihin. Nykyään seison vahvasti omilla jaloillani.

Nykyajan parhaita puolia on, että mielenterveysasioista puhutaan yhä avoimemmin, ihmiset hankkivat apua ja sitä on saatavilla entistä enemmän. Olen käynyt terapiassa, meditoin, liikun luonnossa, puhun ystäville ja pyrin kohtaamaan tunteeni ja päästämään irti. Yritän hyväksyä itseni juuri sellaisena kuin olen ja olemaan hyvä itselleni. Pyrin pitämään itsestäni parasta mahdollista huolta. Näistä asioista on nykyisin niin paljon enemmän informaatiota saatavilla kuin vaikka 10 vuotta sitten.

Minun jumalassani mukavinta on, että hän on yhtä kuin me kaikki. En ole kovin uskonnollinen, mutta oma henkisyyteni on herännyt viime vuosina meditoinnin, retriittien, lukemisen ja luonnossa liikkumisen kautta. Jumalakäsitteeni on omanlaiseni. Uskon, että meissä kaikissa ihmisissä asuu rakkaus ja tämän rakkauden itseämme kohtaan voimme myös löytää. Sitä kautta löydämme rauhaa ja pystymme olemaan hyviä myös toisillemme. Uskon, että meillä kaikilla on vahva yhteys koko universumiin, koska kaikkihan me olemme syntyneet samasta alkuräjähdyksestä. Taivas maan päällä ja onni on löydettävissä täällä nyt eikä joskus tulevaisuudessa kuoleman jälkeen.

Homoille haluan sanoa, että ihailen rohkeuttanne olla avoimesti juuri sellaisia kuin olette, vaikka varmasti kohtaatte ennakkoluuloja ja ikäviä puheita. Luotte maailmaa, jossa meidän kaikkien on vapaampi olla rohkeasti juuri sellaisia kuin olemme.

Jos lääkärini ehdottaisi minulle homeopatiaa, ottaisin sitä vastaan. Olen käyttänyt homeopatiaa aikaisemminkin ja sen avulla on hoidettu lasteni korvatulehduksia ja flunssia.

Aion vielä opetella olemaan entistä armollisempi itselleni ja mennä vielä rohkeammin pelkojani kohden.

1 kommentti