Danny 70-luvun muodista: ”Abban veijarit määräsivät pitkälti tyylin – Siltä porukalta minäkin sain vaikutteita”
Henkilöt
Danny 70-luvun muodista: ”Abban veijarit määräsivät pitkälti tyylin – Siltä porukalta minäkin sain vaikutteita”
Danny valittiin Suomen parhaiten pukeutuvien miesten joukkoon silloisen tasavallan presidentin Urho Kekkosen kanssa. Esiintymisvaatteisiin otettiin mallia Abbalta.

Jos joku, niin Danny, Ilkka Lipsanen, on aina osannut nauttia pukeutumisesta.

Hänet on aina totuttu näkemään esiintymislavoilla ja siviilissä päästä varpaisiin tyylikkäissä vaatteissa ja asusteissa. Ja aina tietenkin kulloisenkin ajan hengen mukaisesti.

Danny selaa kotonaan Kirkkonummella laajoja, ellei jopa perusteellisia arkistojaan. Leikekirjoja, joihin on kerätty kaikki Dannysta tehdyt haastattelut ja kuvat, on peräti kolme sataa.

– Minulla on täällä tallella koko urani, iso kiitos siitä kuuluu Sanomalehtien ilmoitustoimistolle eli Sitalle. Sieltä sain minusta tehdyt jutut vuodesta 1964 lähtien.

Arkistosta löytyy myös taiteilija Rauni Palosen hänestä tekemä paperinukke, samoin Armi Aavikosta tehty paperinukke.

Hoikka kultakutri paperinukkena

Danny-paperinukke on tuttu kultatukkainen, hoikka nuorukainen. Alushousujen ja t-paidan päälle voi pukea kirkkaanpunaisen kokohaalarin. Jalassa nukella on valkoisia tennissukkia muistuttavat sukat ja nahkaloaferit.

– En tavannut koskaan Rauni Palosta, mutta tiedän hänen tutkineen tarkkaan tyyliäni. Sitä löytyi muun muassa tuon ajan nuorisolehdistä Suosikista ja Introsta. Elettiin Abban aikakautta, ja Abban veijarit määräsivät pitkälti tyylin ja muodin. Siltä porukalta minäkin sain pukeutumisvaikutteita.

Danny mainitsee myös tosiasian, että hän oli naimisissa Liisa Seppälän kanssa, ja Seppälän muotitalon myötä hänen oli helppo seurata muotia.

– Musiikin tulkitsijana ja pukeutumalla muodikkaasti noudatin ajan trendejä.

Häntä huvittaa vieläkin, etteivät veroviranomaiset alkuun hyväksyneet vähennyksenä verotukseen esiintymisvaatteita.

– Verottaja opetti minua säilyttämään kuittien lisäksi vaatteet. Niin tein, ja asia järjestyi.

Suomen parhaiten pukeutuvien joukossa

Danny on valittu kahdesti Suomen parhaiten pukeutuvien miesten joukkoon.

Miesten muotineuvoston vuoden 1967 listauksessa on mukana myös sellaisia nimiä kuin silloinen presidentti Urho Kekkonen, pankinjohtaja Mika Tiivola, kilpa-ajaja Curt Lincoln, Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris ja Taucherin mainostoimiston perustaja, kauppaneuvos Per-Henrik Taucher. Danny siis pääsi arvovaltaiseen porukkaan.

– Vuonna 1965 Pukeva-tavaratalon kauppaneuvos Ruben Jaari pyysi minua mannekiiniksi muotinäytöksiin. Minähän menin ja lauloin siellä myös.

Dannysta tehty ilmestyi alun perin Avun numerossa 38 vuonna 1968 - Katso Rauni Palosen legendaarisimmat paperinuker Avun nostalgianumerosta 54/2019.

1 kommentti