Mondo

Concierge: Viinimatka Suomessa

Concierge: Viinimatka Suomessa
Mondon matkailuasiantuntija kertoo vinkkinsä kostealle reissulle kotimaassa.
Teksti
Julkaistu: 7.8.2022

Löytyykö Suomesta näkemisen arvoisia viinitiloja? –Erika Rautiainen

Pitkään oli kaksi juomaa, joita Concierge ei suostunut suuhunsa laittamaan: mongolialainen käynyt hevosenmaito airag ja suomalainen marjaviini. Sitten asiakkaat alkoivat kysellä Ainoa Wineryn viinien perään – ja asia­kas on aina oikeassa, varsinkin jos hän on valtionpäämies tai kansainvälinen poptähti.

Tällä kertaa kyselijät todellakin olivat oikeassa. Vaikka Ainoan viineissä on mustikkaa, puolukkaa, vadelmaa ja milloin mitäkin marjaa, niiden maut ovat täyteläisiä. Jopa tanniinit ovat kohdallaan, mikä vaatii marja­viiniltä aikamoista taikatemppua.

Nämä eivät ole alkoholipitoisia mehuja vaan oikeita viinejä. Ja silti niissä maistuu suomalaisen sammalmättään herkkä terroir. Jokaisen viininystävän kannattaisikin suunnata Ainoa Wineryn tilalle Hollolaan huuhtelemaan ennakkoluulot kieleltään.

Entäpä sen jälkeen? Suomessa on yli 20 viini­tilaa, mutta suuri osa niistä panostaa yksittäisten vierailijoiden sijaan ryhmien kestitsemiseen. Omaan arvoonsa kannattaa jättää myös tilat, joiden viinien nimet ovat tyyppiä Mömmölän mustikkainen ja Vimpulan vatukkainen. Viinien kanssa ei vitsailla!

Elämyksenä Conciergen suosikki on Hermannin viinitila Ilomantsissa, jonka viinejä voi maistella korkeassa viinitornissa. Kannattaa korkata Hermannin Säde -kuohuviini, jonka pullo on ihanaa bling blingiä.

Kotimaisten kokemusten rohkaisemana Concierge jätti väliin loma­viikon Nizzan kakkos­asunnollaan ja suuntasi Mongoliaan antamaan airagille mahdollisuuden. Maku vielä menetteli, mutta arvon neuvonantajaltanne oli jäänyt huomioimatta eräs yksityiskohta. Hevosenmaito on voimakas laksatiivi.

Loppumatka kului puuttomalla arolla jeepin takana kyykkiessä. Ei jatkoon.

Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii uskottavan vastauksen. Kysymykset Conciergelle: mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »