Concierge: Sveitsin paras junareitti
Matkailu
Concierge: Sveitsin paras junareitti
Mikä on paras junamatka Sveitsissä? Mondon Concierge tietää!
Teksti

Julkaistu 25.4.2021
Mondo

Sveitsi, tuo ihana maa, josta tulevat Toblerone-­suklaat, Victorinox-linkkuveitset ja maailman parhaat rannekellot. Ja toisaalta maa, josta on lähtöisin dj Bobon ”musiikki” ja jodlaus.

No, kukaan ei ole täydellinen. Ei edes Concierge itse. Neuvonantajanne pahoitteleekin, jos hänen vinkkinsä ovat välillä kuin sveitsiläiset juustot: vanhentuneita ja haiskahtavat epäilyttäviltä.

Mutta asiaan! Junamatkailijalle Sveitsi on oikea aarreaitta – tai pankkiholvi täynnä hämäristä lähteistä kotoisin olevaa käteistä. Reitit ovat jopa niin hienoja, että suositusten antaminen on vaikeaa. Muutama matka on kuitenkin yli muiden.

Jos haluat ihailla hienoja alppi­maisemia, yhdistä kaksi klassikkoreittiä: Glacier Express ja Berninan rautatie. Matka alkaa Zermattin alppikylästä Glacier Expressin kyydissä. Sieltä kuljetaan leppoisasti Churin kaupunkiin ja katsellaan panoraamaikkunoiden läpi lumisia vuorenhuippuja ja pittoreskejä vuoristokyliä.

Vietä yö Churissa ja jatka seuraavana päivänä matkaa Berninan rautatielle, joka vie Italian Tiranoon. Rata on Unescon maailmanperintökohde, johon kuuluu peräti 55 tunnelia. Edellä mainitussa Churin kaupungissa on muuten Alien-elokuvien visuaalisesta maailmasta tunnetun H.R. Gigerin teemabaari. Siellä vasta voikin olla umpitunnelissa!

Mutta takaisin asiaan! Toinen upea reitti Sveitsissä on junamatka Zürichistä Geneveen. Sen varrelle osuu vuorien ja alppiniittyjen lisäksi muun muassa Genevejärvi ja Lavaux’n alueen viiniviljelmät. Yöpymispaikaksi tälle matkalle sopii esimerkiksi lomakaupunki Interlaken, josta on helppo tehdä patikointiretkiä vuoristoon.

Muista myös pakata matkaan melua vaimentavat kuulokkeet siltä varalta, että samaan vaunuun osuu jodlaaja tai dj Bobo.

Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii uskottavan vastauksen. Kysymykset Conciergelle: mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »