Mondo

Concierge: Mikä on Suomen paras road trip?

Concierge: Mikä on Suomen paras road trip?
Minne Suomessa kannattaisi lähteä road tripille? Mondon matkailuasiantuntija kertoo!
Teksti
Julkaistu: 14.11.2021

Mikä on Suomen paras road trip -reitti?

– Anni Holappa

Alkunäytös. Korkealle kaartuvista ikkunoista tulvii taivaallista valoa. Koristemaalauksessa valkea joutsen levittää siipiään. Vastaus löytyy täältä, Senaatintorin kulmalta. Kun on aikansa ihaillut Suomen kansalliskirjaston upeaa kupolia, arkkitehti C. L. Engelin mestari­työtä, on aika pyytää kirjastonhoitajaa hakemaan aarre arkistojen kätköistä.

Lehden jo pölyyntynyt kansi kuvaa naista lukemassa romaania heinäsuovassa. Kuinka kitsiä ja kansallisromanttista! Siellä, Mondon numerossa 4/2006, toimittaja Tommi Nieminen esittelee Suomen parhaan road tripin.

Aivan kuten Afrikan tähdessä, matka alkaa Kairosta. Nimittäin legendaarisesta kotkalaisesta merimieskapakasta. Matka Kotkasta Kuopioon on pitkä, mutta ei hätää, sillä jo alkumatkasta voi tankata Lappeenrannan satamassa vatsansa täyteen vety- ja atomi­energiaa. Reitin muita perinneherkkuja ovat lörtsyt Savonlinnassa ja kalakukko Kuopiossa.

Maisemat ovat Suomen kauneim­pia: on Saimaata, Imatrankoskea ja Punka­harjua. Erikoisia elämyksiä tarjoilevat Parikkalan patsaspuisto ja Mekaanisen musiikin museo. Tutuiksi tulevat myös Outokummun vanha kaivos ja Pentti Saarikosken hauta Valamon luostarissa.

Voiko suomalaiselta automatkalta enempää toivoa? Kyllä voi. Loppumetreillä koukataan Juankoskelle, jossa odottaa virolaisen Villu Jaanisoon veistämä Juice Leskisen patsas. Sen äärellä Conciergelta on tirahtanut kyynel jos toinenkin. Juice oli kaunis mies, sanoiltaan.

Mutta mikä olisi paras suomennos road tripille? Jos sen keksitte, Concierge lupaa tulla parvekkeenne alle laulamaan: Kun saavun tunnen kesätuulen tuoksuvan / se kaikki hullut unelmani kattaa / taas tapaan saman hullun vapaan maailman / ja rokkiin vien Sirpaa ja Jattaa / Ja Seppo teki kepposen ja käy tam tam, Juankoski here I come!

Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii uskottavan vastauksen. Kysymykset Conciergelle: mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »