Concierge: Maailman paras paratiisiranta
Matkailu
Concierge: Maailman paras paratiisiranta
Mikä on paras paratiisirantakohde, joka pitäisi kokea kerran elämässä mutta jossa riittää myös tekemistä ja kokemista?
Teksti
Julkaistu 11.12.2022
Mondo

Sulje silmäsi ja kuvittele täydellinen paratiisi­ranta. Meri on turkoosi, lumi­valkoinen hiekka silkinpehmeää. Palmut suojaavat auringolta.

Mitä muuta näet? Alastoman Daniel Craigin? Hyväksytään. Entä muuta? Aivan. Määreet ”täydellinen paratiisiranta” ja ”paljon tekemistä” eivät kuulu yhteen. Kaikkein kauneimmat rannat ovat pikkusaarilla, joilla ei ole muuta viihdykettä kuin kookospähkinöiden potkiminen. Ei voi suositella. Conciergen isovarvasta kolottaa vieläkin, kun joku mainitsee Malediivit.

Toinen ongelma: isot saaret, joilla on rantojen lisäksi nähtävää, ovat usein liian suosittuja. Paratiisin ajatukseen ei kuulu, että siellä on väkeä kuin Kiinan muurilla. Eikä varsinkaan liikenneruuhkia, kuten vaikkapa Balilla.

Conciergen valinta onkin Havaiji­saarten Havaiji eli tuttavallisesti Big Island. Se on yli kuusi kertaa suurempi kuin alueen suosituin saari, Oahu, mutta asukkaita on monin verroin vähemmän. Samoin turisteja.

Big Islandin rannat ovat toki pääosin mustaa laavahiekkaa eli puutteellisia, mutta joukossa on myös muutama upea valkohiekkainen ranta kuten Kua Bay. Kerran elämässä -kohteeksi Big Islandin tekevät elämykset. Kealakekuan lahdella voi snorklailla ja ihailla pyöriäisdelfiineitä, jotka hyppivät aamuisin lahden edustalla. Niiden kanssa pääsee uimaankin, kun pulikoi kauemmas rannasta.

Kailua-Konan rannikolla sukelletaan öisin paholaisrauskujen kanssa. Vedenalaiset lamput houkuttelevat planktonia, jota hotkimaan saapuu kymmeniä rauskuja. Ne uivat niin läheltä sukeltajia, että niitä saa melkein väistellä. Jäljellä on vielä Havaijin paras elämys. Tulivuori Kilauea on virrannut laavaa vuodesta 1983. Näky on kaunis mutta pelottava. Vähän niin kuin alaston Daniel Craig.

Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii uskottavan vastauksen. Kysymykset Conciergelle: mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »