Mondo

Concierge: Maailman paras aamiainen?

Concierge: Maailman paras aamiainen?
Mondon matkailuasiantuntija kertoo, mistä löytyy maailman paras aamiainen ja miten sellaisen tunnistaa.
Teksti
Julkaistu: 6.11.2022

Tarina kertoo eräästä aamusta luojan vuonna 1894. Pörssimeklari Lemuel Benedict marssi New Yorkin hienoimpaan hotelliin, Waldorf Astoriaan, ja vaati helpotusta krapulaansa: ”Kokatkaa minulle paahtoleipä, uppomunat, rapeaa pekonia ja päälle hollandaise-kastiketta.” Aamiaisten klassikko, Eggs Benedict, syntyi mahdollisesti näin.

Näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta annos on vaativa toteuttaa, ja Concierge tapaakin testata sillä aamiaispaikkojen tasoa. Jos ravintola tekee hyvät benedictit, ei se munaa muitakaan annoksiaan.

Waldorf Astorian ohella New Yorkissa pitää käydä Delmonico’sissa, joka kilpailee edellisen kanssa maineesta aamiaisherkun syntykotina. Jos taas löydätte itsenne Key Westistä, kokeilkaa Blue Heavenin versiota, joka tarjoillaan hummerin kera. Chicagosta rennoksi aamiaisketjuksi kasvanut Yolk taas tarjoilee Benedictin­munia pyttipannun kera.

Pariisin Marais’ssa sijaitsevasta Benedictistä saa nimikkoannosta muutamin variaa­tioin, niin avokadolla kuin tryffelihollandaisella. Berliinissä varma valinta – varsinkin instagrammaajille – on japanilaisvivahteinen House of Small Wonder, jossa pääsee nauttimaan munien ohella myös kaupungin kuvatuimmasta portaikosta.

Wienissä Concierge on ihastunut hiljattain avattuun Sattlerei-ravintolaan, eikä vähiten nimen takia. Satulakauppa! Prahassa on puolestaan syytä suunnata Café Imperialiin. Ravintolasali on koristeltu loistokkaasti orientalismin ja art decon henkeen. Ruokakin on ensiluokkaista, mutta Concierge muistaa vielä 2000-luvun vaihteen, jolloin paikka oli rappiolla ja asiakkaita houkuteltiin donitsi­sodalla. Sen tilaaja sai sangollisen donitseja, joilla sai heitellä muita asiakkaita. Onneksi ei sentään uppomunia.

Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii uskottavan vastauksen. Kysymykset Conciergelle: mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »