Concierge: Lisää suolaa!
Matkailu
Concierge: Lisää suolaa!
Mondon matkailuasiantuntija Concierge vastaa tällä kertaa suolaiseen kysymykseen.
Teksti

7.11.2021
 |
Mondo

Missä kohteessa olisi maailman puhtain ja suolatasapainoltaan optimaalisin ilma? – Ellu Virtanen

Concierge pyörittelee päätään, kun suomalaiset valittavat ilmoja. Suomessahan on aivan loistava ilma! Puhdasta ja raikasta. Vaikka vähän sateista.

Toki maailmalta löytyy vielä terveellisempää ilmaa, esimerkiksi Etelä­mannerta ympäröiviltä merialueilta. Mutta se on pingviinien juttuja, liian kylmää Conciergelle.

Kun Concierge haluaa ulkoiluttaa keuhkojaan, hän suuntaa Kuolleellemerelle. Jo Kleopatra kävi siellä terveyslomilla. Kuolleen­meren vedestä yli 30 prosenttia on suolaa, ja suolaisen ilman hengittämisen nimeen on vannottu kansanlääketieteessä iät ja ajat. Rantalomailukin sai alkunsa, kun britit suuntasivat kuningatar Viktorian johdolla Nizzaan hengittämään leutoa meri-ilmaa.

Tieteellistä näyttöä suolaisen ilman terveellisyydestä ei ole kuitenkaan saatu. Juju onkin siinä, ettei Kuolleenmeren ilmasta tee erityisen terveellistä suola- vaan happipitoisuus.

Yli 400 metriä merenpinnan ala­­puolella oleva Kuollutmeri on maailman matalim­malla sijaitseva paikka. Ilma siellä on nelisen prosenttia happipitoisempaa kuin merenpinnan tasolla. Keuhkot kiittävät, eikä ihon palamistakaan tarvitse pelätä, sillä vedestä höyrystyy yhdisteitä, jotka suojaavat UV-säteiltä.

Elämykseen kuuluu myös mutakylpy. Tai paini, jos siitä tykkää. Kuolleen­meren muta on täynnä mineraaleja, joiden väitetään auttavan ihosairauksiin kuten psoriaasiin. Ei siinä, että Concierge niistä kärsisi. Conciergen iho on edelleen sileä kuin vauvan pylly, ja sen hoitamiseen riittää talkki. Kokeilkaapa muuten vaihteeksi talkkipainia!

Concierge suosittelee yöpymään Jordanian puolella Kempinski Hotel Ishtarissa. Sen hinta on sopivan suolainen, ja loppulaskun nähdessään saattaa joutua haukkomaan henkeään – jopa Kuolleenmeren happirikkaassa ilmassa.

Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii uskottavan vastauksen. Kysymykset Conciergelle: mondo@a-lehdet.fi

Kommentoi »