Mondo

Buenos Airesin osoitteet, jotka kannattaa tietää

Buenos Airesin osoitteet, jotka kannattaa tietää
Buenos Aires ei ole vain Argentiinan vaan koko Etelä-Amerikan hurmaavimpia kaupunkeja. Must-elämysten, kuten tangon, lisäksi matkailijalle on löydettävänä kiinnostavaa vaihtoehtokulttuuria, värikkäitä kortteleita ja vaikkapa kiehtovia vintagelöytöjä. Etsimme kiinnostavimmat osoitteet.
Julkaistu: 7.9.2018

Kulttuurikohteet: La Bocan värikäs roso

Yli seitsemänkymppinen Norberto Gradi lone on taatusti Buenos Airesin kuvatuimpia tangosoittajia. Hän loihtii bandoneón-harmonikastaan haikeita sointuja yhdellä El Caminito -kävelykadun aukioista. El Caminito, joka sijaitsee La Bocan kaupungin osassa, on elävä esimerkki Argentiinan historiasta. Sen värikkäisiin, vaatimattomiin puutaloihin asettuivat aikoinaan Euroopasta saapuneet siirtolaiset, ja sen kujilla syntyi aluksi syntisenä pidetty tango.

Rosoisuus on tallella La Bocassa, joka on kulttuurin ystävän must-kohde. Alueella kulkiessa kannattaa varoa, sillä ryöstäjät ovat valppaana. La Boca ei ole kuitenkaan pelkkää rosoa ja historiaa: siellä sijaitsee myös yksi kaupungin parhaista taidemuseoista, Fundacion Proa.

Joen rannalle rakennettu Parque de la Memoria on puolestaan Buenos Airesin taidepuisto, jossa muistetaan maan 1970-luvun diktatuurin aikana kuolleita ja kadonneita. Puisto ei ole vain surumielinen paikka, siellä käy väkeä piknikillä ja juoksulenkeillä. Muihin hyviin käyntikohteisiin kuuluu vuonna 1923 valmistunut Palacio Barolo, jonka 22. kerroksesta avautuvat parhaimmat näköalat kaupunkiin. Museoista kannattaa bongata myös Xul Solar, joka on omistettu omaperäisen surrealistisen maalarin teoksille. Viikonloppuisin pidettävässä Feria de Mataderosin tapahtumassa pääsee Argentiinan maaseudun makuun. Ruokien ja käsitöiden lisäksi tarjolla on gaucho-karjapaimenten hevosesityksiä.

La Bocan tunnetuin nähtävyys on värikkäiden talojen El Caminito -katu.

Tango: Antaudu tanssille

Porrastasanteella pullea kissa tarkkailee kuka tulee sisään. La Catedral on milonga eli tanssipaikka, jonka salissa katto on korkealla ja sisustus haalittu kirpputoreilta. Täällä ei vieraankaan tarvitse jännittää. La Catedraliin tullaan oppimaan ja tanssimaan perinteistä tangoa. Vaatimustasoltaan erilaisia kursseja on joka päivä.

Parhaita tangoyhtyeitä on Club Atlético Fernandez Fierro, joka aloitti soittamisen Buenos Airesin kaduilla. Tangoa uudistavalla yhtyeellä on oma konserttipaikka, jossa se esittää väkevää musiikkiaan kahdesti viikossa.

San Telmossa sijaitseva Chanta 4 taas on puoli salainen milonga, jonka ovella ei ole kylttiä. Iltaan mahtuu tangokonsertti, show ja vapaata tanssia. Tunnelma on tiivis, ja homoparitkin ovat tuttu näky. Vielä salaisempi on Zona tango -milonga Almagrossa, Venezuela-katu 2941:ssä. Se näyttää tavalliselta omakotitalolta, ja tulijat kantavat polkupyöränsä yläkertaan, ettei poliisi ratsaa paikkaa. Paikassa pidetään tangokursseja ja viihtyisällä terassilla pieniä tangokonsertteja.

La Catedralissa soitetaan tangon kultakauden eli 1930-50-lukujen musiikkia.

Trendialueet: Löydä Chacarita

Kun ilta alkaa hämärtää, Chacaritan kaupunginosa herää eloon. Ravintolat, vaihtoehtokulttuurin varieteeteatterit, klubit ja varastoihin rakennetut baarit avaavat ovensa. Chacaritan uinuvasta menneisyydestä muistuttaa laaja hautausmaa, jonne on haudattu maailman kenties kuuluisin tangolaulaja Carlos Gardel. Parin viime vuoden aikana Chacaritasta on tullut Buenos Airesin kiinnostavin trendialue. Sen ovat vallanneet muotitietoiset edelläkävijät, eikä alue ole vielä turistien kansoittama.

Hyviä ravintoloita ja baareja ovat muun muassa minimalistisesti sisustettu Rita, jossa on pieni ruokalista mutta erittäin hyvä hinta-laatusuhde, sekä vegaani- ja sieniruokia pieninä annoksina tarjoava Donnet. Funes Birrerialla taas on iso valikoima artesaani oluita ja baarin takaosassa oma pienpanimo.

Villa Crespo on Chacaritan ohella toinen nouseva alue, jossa on hyviä ravintoloita, konserttipaikkoja ja baareja. Koko Buenos Airesin parhaita pastapaikkoja on täältä löytyvä Salgado Alimentos. Paikallisten suosima ja aidon oloinen, iso baarihalli on Cafe San Bernardo, joka on auki aamuun saakka. San Bernardossa voi pelata pingistä tai biljardia vaikka keskellä yötä, tosin vuoroaan voi joutua odottelemaan.

Jos majoittuu perinteisesti suositussa Palermon kaupunginosassa, siellä voi aterioida joissakin kaupungin parhaista ravintoloista, mutta ne vetävät puoleensa etenkin turisteja.

Chacaritaan avautuu usein kiinnostavia ruokapaikkoja, kuten baskiravintola Lekeiti.

Ruoka: Pihvejä ja vegeherkkuja

Naps naps naps. Terävä veitsi viuhuu, kun kokki paloittelee lihakimpaletta avokeittiössä hattu vinossa. Hänen takanaan grillissä tirisevät lihat. Isot pihvit ovat argentiinalaisen keittiön päätähtiä, ja Don Julio -ravintolassa Palermon alueella ne on paistettu täydellisesti. Salissa häärivät arvokkaat tarjoilijat, jotka suosittelevat myös lihalle sopivat viinit. Ravinto la on hinnakas – pääruuat maksavat 25–35 euroa – , mutta liha on laadukasta ja haluttu kypsyysaste aina kohdallaan.

Yhdellä San Telmon tyylikkäimmistä kaduista sijaitsee ravintola Hierbabuena, joka on suosittu viikonloppujen brunssipaikka. Sen listalla on paljon vegaanisia ja kasvisruokia, salaattien lisäksi esimerkiksi kasvis pastoja ja -risottoja. Tarjolla on myös voileipiä, joiden täytteenä on vaikkapa parmesaani-luomukanaa. Maukkaita ovat myös tuoreet mehut ja smoothiet. Pääruuat maksavat noin 15 euroa. Luomu tuotteita voi ostaa mukaankin: ravintolan vieressä on pieni kauppa.

Villa Crespossa sijaitseva Nola aloitti autotalliin perustettuna pop up -ravintolana mutta on tullut jäädäkseen. Tarjolla on aitoa cajun-ruokaa ja paikan omia artesaani oluita. Ruoka-annokset maksavat noin 10 euroa.

Toinen, Nolan lähellä sijaitseva autotalli ravintola on moderni Parrilla Proper. Lihat ja lisukkeina tarjottavat kekseliäät kasvis annokset kypsyvät puuhiiligrillissä. Pääruuat, kuten porsaan- ja lampaankyljys tai kateenkorva, maksavat Properissa noin 20 euroa.

Trendiravintola Nola on saanut alkunsa autotallista.

Shoppailu: Vintagea ja tyylilöytöjä

Myyntikoju on kuin installaatio. Sen sisällä ja edessä on isoissa kasoissa vanhoja nukkeja, tauluja ja niiden irtokehyksiä, tuoleja, suksia ja kasettinauhureita. Buenos Aires on todellinen tyyli- ja vintageshoppailijan kaupunki. Mercado de las Pulgasin tori Palermossa voi näyttää aluksi romuvarastolta, mutta penkominen kannattaa. Täältä löytää antiikkia, lasi­tuotteita, mainoskylttejä ja teollisuushenkisiä vanhoja designvalaisimia hyvään hintaan.

Toinen hyvä ostoskohde on San Telmossa viikonloppuisin pidettävä antiikkitori, joka leviää Plaza Dorregon ympärille ja lähikaduille. Myynnissä on turistikrääsää mutta myös paljon antiikkiesineitä ja omaleimaista pientavaraa. Hinnoissa on turistilisää.

Maaseudun gauchokulttuuri näkyy Arandu-liikkeessä, jonka isossa valikoimassa on laadukkaita nahkatuotteita, säänkestäviä vaatteita, lihaveitsiä... Hyvän lompakon saa 15 eurolla, puisen mate-mukin alle kympillä.

Humawaca-merkin suunnittelija on argentiinalainen arkkitehti Sandra Rudelir. Humawaca myy nahasta tehtyjä naisten designlaukkuja ja asusteita. Laatu maksaa, lompakot esimerkiksi alkaen 130 euroa. Mallis tossa on runsaasti eri värivaihtoehtoja.

Yksi buenosairesilaisen katumuodin kulttimerkeistä on Black Mamba. Se myy miesten- ja naistenvaatteita, joissa on goottihenkeä.

San Telmon viikonloppumarkkinoilla on kaikkea antiikista rihkamaan.
Kommentoi »