Apu

Brother Christmas Ari Koponen: Korjataan, mitä toiminnassa on korjattavaa


Tänään torstaina tiedotustilaisuuden pitäneen Brother Christmasin toimet ovat poliisitutkinnassa. Ydinkysymykseksi jäi, ovatko poliisitutkintaan johtaneet talousepäselvyydet huolimattomuutta vai tahallisia tekoja.
Kuvat All Over Press

Brother Christmas –nimellä tunnettu hyväntekeväisyysjärjestö on saanut erityistilintarkastuksesta huomautuksia toiminnan epäselvyydestä. Ydinkysymykseksi jäi, ovatko poliisitutkintaan johtaneet talousepäselvyydet huolimattomuutta vai tahallisia tekoja. Tllintarkastusyhteisö RSM Finland ei halua ottaa kantaa kysymykseen, mutta Ari Koponen ilmoitti eroavansa Brother Christmasin johdosta ja uusivansa yhdistyksen hallituksen.

Tilintarkastusyhteisö RSM Finlandin edustaja Tytti Saarinen ilmoitti torstain tiedotustilaisuudessa, että yhteisö on käynyt läpi tuhansittain Brother Christmasin tileihin ja pankkisiirtoihin liittyvää materiaalia. Niissä on tutkittu Ari Koposen johtaman yhdistyksen lahjoitusvarojen käyttöä sekä sitä, miten varat ovat ohjautuneet lahjoitusten saajille. Näyttöä siitä, että yhdistyksen rahoja olisi käytetty oman edun tavoitteluun, ei ole.

Tytti Saarisen mukaan tarkastusaineiston pitävyyteen voidaan luottaa, vaikka tutkittu aineisto ei ole aivan kattava. He ovat käyneet muun muassa läpi satoja lisätietoja yhdistyksen pankkitilitapahtumista.

- Täytyy olla ulkopuolisia tahoja, jotka hyväksyvät esimerkiksi matka- ja kululaskut. Kirjanpitoa pitää järkeistää niin, että pienetkin summat ja lahjakortit voidaan selittää: mitä on maksettu, kenelle, milloin ja miksi. Nykyinen kirjanpidon taso on selkeästi suunniteltu pienemmän mittakaavan toiminnalle, Saarinen muotoilee.

Myös poliisi aloittaa esitutkinnan miljoonabisnekseksi kasvaneen Brother Christmasin rahankeräystoiminnasta. Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle on kirjattu ulkopuolisen tutkintapyynnön perusteella kolme rikosilmoitusta epäillyistä taloudellisista väärinkäytöksistä rahankeräykseen liittyen, poliisi kertoo tiedotteessaan. Rikosnimikkeet ovat epäilty kavallus, kirjanpitorikos ja rahankeräysrikos.

"Vauhtia saattoi olla liikaa"

Järjestön nokkamies Ari Koponen sanoo, että asioita on hoidettu niin hyvin kuin on pystytty.

- Viime syksynä yhdistyksen toiminta lähti pystysuoraan nousuun, ja vauhtia saattoi olla liikaa. On hyvä, että tilintarkastus on ehdottanut korjauksia ja poliisi tutkii asiaa. Tulosten pohjalta voidaan korjata niitä juttuja, jotka ovat vialla.

Brother Christmasin toiminnassa on jatkuvasti korostettu läpinäkyvyyttä, avun kohdentumista suoraan tarkoin määritellyille tarvitsijoille sekä välikäsien ja ylipäätään hallintokulujen puutetta. Onko nyt syytä tarkistaa tilannetta ja puheita hallinnosta rahoja nielevänä mörkönä?

- On se nyt tullut selväksi, ettei yksi ihminen voi hoitaa määräänsä enempää asioita. Kun toiminta kasvaa tälle tasolle, sitä pitää joko leikata tai palkata henkilökuntaa hoitamaan hallintoa ja juoksevia kuluja, Koponen sanoo.

Tilintarkastuksen jälkeen yhdistystä ei voi täysin vapauttaa epäillyistä väärinkäytöksistä. Tytti Saarisen mukaan tarkastusyhteisöllä ei ole valtuutta antaa mustaa valkoisella tai puhtaita papereita Brother Christmasille, mutta ei liioin ole näyttöä, ettei apu olisi mennyt kerättyihin kohteisiin.

Tarkastuksessa ei ole löytynyt tilisiirtoja Brother Christmas -yhdistyksen lähipiirille eli yhdistyksen nokkamiehelle Ari Koposelle tai hallituksen jäsenille. Yksittäinen lahjoittajayritys on maksanut Koposelle palkkaa 5 500 euroa.

Ari Koponen on itse tehnyt tutkintapyynnön poliisille kunnianloukkauksesta Helsingin Sanomien uutisoinnista asiassa.

- En ole silmästä silmästä –tyyppi, mutta mielestäni tässä uutisoinnissa on menty rajan yli. Väitteet ovat valheellisia, ja ne ovat leimanneet sekä minut henkilönä että yhdistyksen toiminnan. Haluan, että tämäkin asia selvitetään loppuun asti.

Lue lisää Brother Christmasista, suomalaisen hyväntekeväisyyden kasvoista ja tulevaisuudesta ensi viikon Avusta.

Julkaistu: 12.4.2018