
Botoxista tulee monille mieleen ryppyjen hoito, mutta sitä käytetään lääketieteessä migreenin lisäksi myös kainaloiden liikahikoilun hoidossa ja CP-vammaan liittyvän jäykkyyden laukaisemisessa.
Noin puoli miljoonaa suomalaista potee migreeniä. Päänsärkykohtaukset aiheuttaa periytyvä häiriö aivorungon hermotumakkeissa. Migreeni esiintyy suvuttain, mutta periytyvää migreenigeeniä ei ole. Vain muutamalla prosentilla migreeniin sairastuneista on vaikea tautimuoto.
– Migreeni määritellään krooniseksi, jos potilaalla on migreenikohtaus vähintään 15 päivänä kuukaudessa tai särky täyttää migreenin kriteerit ainakin kahdeksana päivänä kuukaudessa, professori Markus Färkkilä sanoo.
Färkkilän mukaan vain kroonista migreeniä potevat hyötyvät Botox-hoidosta. Hoidossa annetaan botuliinitoksiinia pistoksina seitsemään paikkaan pään ja niskan alueella kolmen kuukauden välein noin vuoden ajan.
Hoito on kallista, ja sitä on toistaiseksi annettu vain yksityisessä terveydenhuollossa. Hoito on laajenemassa myös julkiselle puolelle, sillä sen käytöstä on saatu näyttöä laajassa Preempt-tutkimuksessa.
Tutkimuksessa kroonista migreeniä potevien päänsärkypäivät vähenivät valtaosalla puoleen entisistä 20 kipupäivästä kuukaudessa.
Teksti: Riitta Heimonen
Kuvat: Fotolia