Bennyä kyyditsemässä
Puheenaiheet
Bennyä kyyditsemässä
Päätimme tehdä ruotsalaisilla rahaa.
Julkaistu 15.3.2012
Apu

Forumin kauppakeskuksessa on seinänkokoinen mainosjuliste Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen musikaalista Kristina från Duvemåla, jota esitetään parhaillaan Svenska Teaternissa Helsingissä.

Benny Anderssonin nimi tuo mieleeni muistoja kultaiselta 60-luvulta, kun ajelimme toukokuisena tiistaina Benny Anderssonin ja The Hep Starsin kanssa taksilla suomalaisia pikiteitä.

Olimme tammikuussa 1966 perustaneet Markku Veijalaisen kanssa ohjelmatoimiston. Parin kuukauden harjoittelun jälkeen päätimme laajentaa toiminnan kansainväliseksi.

Markku oli tutustunut radiotoimittajana The Adventures- ja Lenne & The Leekings-yhtyeen basistiin Olle Nordströmiin. Hänellä oli oma ohjelmatoimisto Tukholmassa.

Halusimme tuoda Ollen avulla suositun The Tages -yhtyeen Ohimennen-tv-ohjelmaan, jota Markku juonsi.

Viikon kuluttua Olle soitti, että Tages-yhtyeelle on tullut este, mutta kävisikö meille The Hep Stars. Totta kai kävi. Olihan The Hep Stars Ruotsin suosituin popyhtye.

Päätimme tehdä ruotsalaisilla rahaa. Myimme ensimmäistä kertaa Suomessa vierailevat kuuluisuudet saman tien loppuillaksi Pyynikin paviljongille.

Sitten Olle soitti, että The Hep Stars saapuisikin Turkuun laivalla vain vahvistimet mukanaan ilman omaa keikkabussia. Meille se oli yhdentekevää.

Vuokrasimme autovuokraamosta Volkswagen Kleinbusin ja köröttelimme Turkuun. Minulla ei ollut ajokorttia, joten pyysin ystävääni Penaa kuskiksi. Markku oli jo Tampereella tv-ohjelman harjoituksissa.

Turussa meitä odotti yllätys. Yhtye seisoskeli jo satamalaiturilla suuren kaappikasan vieressä. Vahvistimia, kaiuttimia ja kaikulaitteita oli enemmän kuin Fazerin musiikkikaupassa.

Edessämme oli muutama kuutio naapurimaiden elintasoa. Lastasimme soittimet, laulukaapit ja vahvistimet Volkkariin ja totesimme, ettei sinne sovi enää kuin kuljettaja.

The Hep Starsien keulahahmo Benny Andersson hymyili osaaottavasti. Ainoa mahdollisuus oli tilata soittajia varten taksi, mutta siihen ei ollut rahaa.

Pena lähti kuormineen suoraan Tampereelle, ja minä soitin hämeenlinnalaiseen pankkiin, pyysin ja sain vekselin taksimatkaa varten.

Hyppäsin yhtyeen jäsenten kanssa taksiin, ja juttelimme matkalla niitä näitä. Yritin huonolla kielitaidollani selostaa nähtävyyksiä ja illan keikkoja. Kiertomatkan syistä en puhunut mitään.

Rahoitusneuvottelut ja takaajien hankkimiset kestivät niin kauan, että ehdimme Tampereelle juuri ja juuri nauhoituksen alkuun.

Iltakeikka Pyynikillä sujui hyvin. Sen jälkeen olikin kiire takaisin Turun satamaan, jonne soittajat matkustivat taas taksilla. Loppuselvitys oli masentava.

Televisiosta ja iltakeikasta saamamme palkkiot eivät kattaneet lähimainkaan taksikuluja. Kansainvälinen toimintamme oli alkanut vekselivedolla, mutta olimme omasta mielestämme tehneet suuren kulttuurityön.

En tiedä, muistaako Benny Andersson ensimmäistä Suomen-vierailuaan, mutta minä muistan, vaikka vuosia on vierähtänyt yli neljäkymmentä. The Hep Stars ja Abba ovat kumpikin jo historiaa, Pyynikin paviljonki paloi vuosia sitten ja vekselikin tuli maksettua korkojen kera.

Kommentoi »