Apu

Barbie-näyttely Kansallismuseossa: Rakastetusta ja vihatusta nukesta tuli ikoni

1

Maailman ensimmäinen Barbie-nukke tehtiin vuonna 1959. Barbeja on rakastettu ja vihattu kaikki nämä vuodet. Vasta viime vuosina tiimalasivartaloisesta nukesta on tehty myös lyhyempi ja pulleampi versio. Nyt Barbien 59-vuotias historia on esillä Kansallismuseossa.
Kuvat Kansallismuseo / Mattel

Kansallismuseon näyttelyssä on esillä yli 400 Barbie-nukkea sekä tähän maailmankuuluun nukkeen liittyvää muuta aineistoa vuodesta 1959 nykypäivään asti. Barbien loi Ruth Handler (1916–2002), yhdysvaltalainen yrittäjä ja tyttärensä leikkien innoittama äiti.

Näyttelyssä on esillä yli 400 nukkea. Barbie-nukkeja on kritisoitu niiden epätodellisen vartalon vuoksi ja Barbien edustaman vanhakantaisen naiskuvan ylläpitämisestä. Toisaalta Barbie nähdään eri ammateissa toimivana naisena, jolla on lukusia vauhdikkaita harrastuksia. Nukke on saanut ylleen myös nimekkäiden muotisuunnittelijoiden luomuksia. Vuonna 2016 esiteltiin nuken uusia kehomallia ja erilaisia ihonvärejä.

Barbie on esiintynyt myös Elizabeth Taylorina Kleopatran hahmossa.

Barbie nähdään myös Kleopatran, Elisabet I:n, Katariina de' Medicin ja Madame Pompadourin kaltaisten kuningattarien, legendaaristen historiallisten henkilöiden ja kulttuuri-ikonien hahmossa. Muodin ystävien iloksi näyttely esittelee Barbien myös Oscar de la Rentan ja Karl Lagerfeldin kaltaisten muoti- ja taidemaailman huippunimien asuissa. Näyttelyssä esiintyy myös Barbien lähipiiri, johon kuuluvat hänen kolme sisartaan, hänen ystävänsä – joukossaan myös Ken – sekä monet eläimet.

Vuonna 1996 Barbiesta tuli eläinlääkäri.

Barbie – The Icon -näyttelyn on kuratoinut professori Massimiliano Capella ja tuottanut 24 ORE Cultura. Maailman merkittäviä kaupunkeja kiertävä näyttely on ollut esillä Milanossa, Roomassa, Bolognassa ja Madridissa. Näyttelyssä esillä olevat nuket ovat peräisin ulkomaisista yksityiskokoelmista sekä Mattelilta.

Barbie eri ammateissa ja harrastuksissa.

Barbie - The Icon -näyttely Kansallismuseossa 26.8.2018 asti.

Julkaistu: 27.4.2018