Awardsit jakaa todellinen legenda| Se kaikkein paras gaala on taas ovella, kirjoittaa Joanna Palmén.
Puheenaiheet
Awardsit jakaa todellinen legenda| Se kaikkein paras gaala on taas ovella, kirjoittaa Joanna Palmén.
Kolumni | Se kaikkein paras gaala on taas ovella, kirjoittaa Joanna Palmén.
20.12.2016
 |
Image

Tervetuloa Ruiskukka golfiin ja gaalaan! Aurinkorannikon Kokoomus ry järjestää sen jäsenilleen. Seinäjoen ammattikorkeakoululla taas on Koulutuksen ja tutkimuksen gaala. Young Power -gaalassa juhlitaan poniraviurheilijoita ja raviurheilun nuorisotoiminta-aktiiveja. Ravigaalassa palkitaan Vuoden Hevonen. Viipyy-gaala päättää Viitasaaren pyöräily-yhteisön kauden. Tampereen yliopistolla on Laskiaisgaala!

Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat ry järjestää Voitto-gaalan. Sitten on Emma Gaala, Kultainen Venla -gaala, Jussi-gaala, Teivon Gaala, Leif-gaala, Kalevi Gaala, Ossi-Gaala, Alma-gaala. Ja QX Gay Gaala, PRO-gaala, TDF-gaala, SML Gaala, ELO-gaala, FIG-gaala, RiPS Gaala, PAVA-gaala, Oamk-gaala. IPR Gaalassa juhlitaan aineettomia oikeuksia. On myös paljon gaaloja, joissa jaetaan Awardseja: Industry Awards Gaala, The Blog Awards Finland -gaala, Finnish Game Awards -gaala, SoMe Awards -gaala, Indiedays Blog Awards -gaala, Finnish Blues Awards -gaala, Finnish Tennis Awards -gaala, NRJ Music Awards -gaala, Funky Awards -gaala.

Toimittajan ei tietenkään sovi unohtaa Edit-gaalaa ja Bonnier-gaalaa.

Gaala kimaltelee, kuohuu ja poksahtelee. Ennen gaalaa kutsuttiin juhlaksi tai palkintojenjaoksi. Nykyään se on gaala, sillä sinne johtaa punainen matto ja siellä on valokuvaussermi. Huikeimmat gaalat televisioidaan.

Gaalan pääasiallinen ohjelma on palkintojenjako. Mitä enemmän kategorioita, sitä enemmän palkintoja. Jo ennen gaalaa on julkaistu shortlistat henkilöistä, jotka saatetaan palkita. Shortlistalle pääsy on sekin eräänlainen palkinto, sillä se tarkoittaa, että henkilö on melkein saanut palkinnon.

Gaalat ovat tunteellisia tilaisuuksia. Juontaja kaivaa palkittavan nimen suljetusta kirjekuoresta ja vitsailee siitä, kuinka kömpelö on avaamaan kirjekuoria. Sitten odotutetaan yleisöä, niin tehtiin jo 1980-luvun missikisoissa. Piano pimputtaa kahta matalaa nuottia ja yleisö ei uskalla hengittää: kuka mahtaa olla Vuoden Hevonen?

Aplodit, kukat, halaukset ja kiitospuhe! Palkittu herkistyy itsestään niin paljon, että muutama kyynel vierähtää.

Venla-gaala on maamme perinteisimpiä gaaloja, se on järjestetty jo vuodesta 1982 alkaen. Jukka Kajava kirjoitti siitä Helsingin Sanomien tv-kolumnissaan vuonna 1991 näin: Yhden tarkoituksensa Venla-gaala on saavuttanut. Siitä on tullut Tapahtuma. Katsojiakin riitti lähes puolitoista miljoonaa, vaikka itse ohjelma oli jäykkä ja tekemällä tehty, kuten suomalaiset gaalat nyt ja aina.

Mutta onneksi pian saatiin suomalaisiin gaaloihin kansainvälinen tuulahdus. Ensimmäinen Renny ja Geena -gaala järjestettiin vuonna 1993 Lastenklinikan kummit ry:n hyväksi. Gaalassa menestyneet mutta hyväsydämiset urheilijat keräsivät lapsipotilaille rahaa antamalla myytäväksi vanhoja urheiluvarusteitaan. Siitä tuli perinne, joka huipentui tapaninpäivänä 1996 ravintola Kaivohuoneella televisioituun gaalaan. (Seuraavana vuonna Ilta-Sanomat kertoi, että Renny ja Geena järjestivät lähipiirilleen herkät erojuhlat.)

Se kaikkein paras gaala on taas ovella. Sitä vietetään Suomessa lähes jokaisessa kodissa. Sitä ei yleensä televisioida mutta videoidaan kyllä.

Gaalavieraat ovat pukeutuneet paitapuseroon ja slipoveriin tai mekkoon ja glitter-puuvillasukkahousuihin. Gaalan teemaväri on punainen. Sen juontaa todellinen legenda, jonka saapumista juhlapaikalle odotetaan aivan erityisen jännittyneinä.

Awardsit odottavat kuusen alla. Kaikki kutsutut on shortlistattu ja tässä gaalassa poikkeuksellisesti myös kaikki shortlistalaiset yleensä saavat palkinnon.

Nimellisesti kilpaillaan siitä, kuka on vuoden 2016 kiltein lapsi. ■

Joanna Palmén on Imagen toimituspäällikkö, joka on kahdesti päässyt shortlistalle. Seuraavassa numerossa Riku Korhonen.

Kommentoi »