Apu

Avun suuri dekkaripaketti - tässä 16 vetävää kirjaa kesäksi

Avun suuri dekkaripaketti - tässä 16 vetävää kirjaa kesäksi
Jännitystä kesään! Kesä ja dekkarit kuuluvat yhteen, joten kokosimme uutuuskirjoista 16 lukuvinkkiä.

1) Kun koko elämä kaapataan

Päätoimittaja Katherine Ross antaa toimittajaharjoittelija Lily Luntille taksikyydin, ja siitä alkaa nopeasti etenevä tie tuhoon. Lily kanavoi kaiken elämää kohtaan tuntemansa vihan ja kostonhalun Katherineen tavoitteenaan viedä tämän koko elämä työpaikasta mieheen ja maineeseen. Nelikymppisen, muuttuvan maailman kyydistä hieman pudonneen Katherinen ja parikymppisen, supertiedostavan Lilyn kamppailu ja Katherinen elämän asteittainen hajoaminen on jopa hieman ahdistavaa seurattavaa. Kirjaan on koottu kaikki oleelliset sukupolvien erot metoosta päihteidenkäyttöön ja nykypäivän nuorten asunnonsaamisvaikeuksiin kalliissa Lontoossa. Lopussa kirjailija kertookin, että aihepiirien nostaminen esiin on ollut täysin tarkoituksellista. Hän on halunnut näyttää edellisille sukupolville, että heillä olisi paljon opittavaa näiltä heidän halveksivasti ”lumihiutaleiksi” kutsumiltaan parikymppisiltä. Ajatus on hyvä, mutta paikoin hieman häiritsevän alleviivaava.

Helen Monks Takhar: Kaikki mitä halusit (Like)

Kirjoittaja: Selina Keränen

2) Menneisyyden eksotiikkaa

Satapurin jalokivi (Gummerus) sukeltaa Satapurin kuvitteelliseen ruhtinaskuntaan, missä jo kaksi maharadžaa on kuollut hämärissä olosuhteissa jättäen tittelin kymmenvuotiaalle Jiva Raolle. Hänen äitinsä ja isoäitinsä eivät pääse yhteisymmärrykseen pojan koulutuksesta, ja kun myös Jiva Raon hengen pelätään olevan hänen veljensä ja isänsä tavoin uhattuna, asianajaja Perveen Mistryn on aika matkustaa palatsiin läpi tiikereiden asuttaman vaikeakulkuisen viidakon. Perillä käy ilmi, että suurin uhka ei sijaitsekaan viidakossa vaan palatsin seinien sisällä. Sadan vuoden takainen Intia tarjoaa mielikuvitusta ruokkivat puitteet Perveen Mistryn tutkimuksille. Sujata Massey kirjoittaa niin elävän yksityiskohtaisesti, että lukija matkaa hetkessä brittihallinnon alaiseen Intiaan.

Sujata Massey: Satapurin jalokivi - Perveen Mistry tutkii (Gummerus)

Selina Keränen

3) Kit Karisman karisma puree

Heti kättelyssä käy selväksi, ettei Ari Wahlstenin dekkareihin kannata suhtautua ryppyotsaisesti. Sen verran vauhdikkaasti hänen päähenkilönsä Kit Karisma syöksyy yksityisetsivän toimiinsa.

Karisma tapaa kauniin naisen ja lupaa pelastaa tämän pinteestä nimellistä korvausta vastaan, yksityisetsivä kun on. Pian nuori nainen kuitenkin heittää henkensä, ja Karisman on selvitettävä tapaus pelastaakseen oman nahkansa.

Hyvästi, enkelini (CrimeTime) jatkaa dekkarisarjaa, joissa riittää vauhtia, huumoria, jerrycottonmaisia käänteitä ja letkeää herjanheittoa. Viihdyttävä ja helppolukuinen dekkari. Ei tosikoille.

Ari Wahlsten: Hyvästi, enkelini (CrimeTime)

Marja Aarnipuro

4) Islantilaista julmuutta

Seitsemänvuotias tyttö näkee äitinsä julman kidutusmurhan Reykjavikissa. Komisario Huldar ottaa yhteyttä lastenpsykologi Freyjaan, jonka tehtävä on paitsi auttaa tyttöä myös saada tältä todistajanlausunto. Tutkintaan tulee lisäpainetta, kun murhaaja iskee vielä kahdesti.

Tarinaan liittyy myös radioamatööri, jonka osuutta tapahtumiin lukija saa arvuutella pitkin matkaa. Juonenkäänteissä ratkotaan myös koodikieltä.

Perimä (Otava) aloittaa Yrsa Sigurðardóttirin uuden sarjan, johon Islannin elämänmeno antaa jännän säväyksensä. Suomalaisittain oudot nimet vaativat hieman totuttelua.

Dekkari on hyvin rakennettu ja jännitystä riittää loppuun saakka. Vain murhatapojen äärimmäinen julmuus pistää kysymään, mikä pohjoismaisille dekkareille oikein riittää? Väsyneenä tätä ei kannata lukea, sen verran monimutkaista kaikki on.

Yrsa Sigurðardóttir: Perimä (Otava)

Marja Aarnipuro

5) Kuka surmasi perijän?

Elly Griffithsin Ruth Galloway -sarja jatkuu vetävästi uuden mysteerin parissa jo tutussa Norfolkissa villin luonnon, druidien ja maalaispoliisien keskellä. Rakennustyömaan kaivinkone kaivaa päivänvaloon vanhan lentokoneen, jonka sisältä löytyy toisessa maailmansodassa kadonnut mies. Mysteeri sakenee, kun käy ilmi, että hänet on murhattu, ja että kyseessä on alueelta kotoisin ollut mutta Yhdysvaltoihin muuttanut perijä, jonka suku asuttaa yhä paikallista kartanoa. Arkeologi Ruth Galloway selvittää mysteeriä samalla, kun hänen yksityiselämänsä heittää kuperkeikkaa vanhan ihastuksen palattua kuvioihin.

Rakastetun sarjan kiintopiste on mysteereistä huolimatta maanläheinen ja samastuttava Ruth Galloway, joka on työssään pätevä ammattilainen mutta vapaa-ajallaan varsin boheemi yksinhuoltaja, jonka rakkauselämä on epävarmaa ja ennen kaikkea epäonnista. Konsepti ei ole uusi, mutta se toimii!

Elly Griffiths: Aavekentät (Tammi)

Selina Keränen

6) Mad Men vakoilumaailmassa

Menestysromaani Tohtori Živago on keskiössä kiinnostavassa vakoojatarinassa Tätä ei koskaan tapahtunut (WSOY). Siinä seurataan Živagon kirjoittajan Boris Pasternakin ja hänen rakastajattarensa Olga Ivinskajan kamppailua politbyroota vastaan samalla kun he yrittävät saada kirjaa valmiiksi ja maailmalle.

Vähitellen pariskunnalle käy myös ilmi, mikä hinta kirjan julkaisusta pitää maksaa. Lopulta ratkaisu löytyy ulkomailta: kirja julkaistaan ensin italiaksi ja sitten CIA ottaa asiakseen toimittaa kirjaa venäjänkielisenä Neuvostoliittoon, tavoitteena kommunismin horjuttaminen.

CIA julkisti jo taannoin kylmän sodan aikaiset asiakirjansa, joissa se kertoi roolistaan Tohtori Živagon julkaisemisessa, mutta tässä kirjassa faktat maustetaan fiktiolla. Vangitseva romaani täydentää tarinaa naisvakoojilla ja heidän roolinsa avaamisella ja sekoittaa mukaan myös kiellettyä rakkautta ja vaarallisia salaisuuksia. Tohtori Živagon toisen päähenkilön mukaan nimetty Lara Prescott maalaa hienosti ajankuvaa aina vaatteiden yksityiskohtia myöten. Toisen aikalaiskuvauksen, Mad Menin, tavoin teos tuo esiin koneistoa osaltaan pyörittäneet naiset kunnian vieneiden miesten taustalla.

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut (WSOY)

Selina Keränen

7) Pahuus tarttuu

Jarkko Sipilän Syy tappaa (Crime Time) on Takamäki-sarjan kahdeskymmenes dekkari. Kaksi raakaa henkirikosta on synkkä aihe, joka nostattaa väristyksiä niin lukijassa kuin kirjan henkilöissäkin. Sipilä nivoo tarinaan päivänpolttavat ilmiöt someraivosta omankädenoikeuteen, maahanmuuton värittämiä tunteita unohtamatta.

Kirja on sujuvasti kirjoitettu eikä petä perinteisen dekkaritarinan ystävää. Kirjoittaja tuntee poliisitutkinnan ja kuvaa sen etenemistä tarkasti. Syy tappaa onkin intensiivinen kuvaus rikoksen selvittämisestä, johon ei sekoiteta ihmissuhdekoukeroita. Tarinan edetessä murharyhmän tutkijoista Takamäestä, Suhosesta ja Joutsamosta piirtyy silti inhimillinen, tarkka kuva.

Syy tappaa pitää lukijan otteessaan viimeiselle sivulle asti, vaikka loppuratkaisussa onkin pelattu varman päälle.

Jarkko Sipilä: Syy tappaa (CrimeTime)

Anne Joutsenlahti-Lankinen

8) Erämaahan lähtee viisi, neljä palaa takaisin

Australiassa asuva Jane Harper osaa kirjoissaan hyödyntää kotimaansa villiä luontoa jännitystä luovana elementtinä. Kirjassa Luonnonvoimat (Tammi) luonto on paikka, minne ihminen eksyy ja missä hän menettää inhimillisyytensä. Yrityksen hengennostatusretki erämaahan saa ikävän käänteen, kun viidestä naisesta vain neljä tulee tapaamispaikalle. Siitä alkaa tarinan toinen juonne, jota kirja seuraa vuorotellen toisen, eräretken alusta alkavan aikajanan kanssa. Jännitys tiivistyy molemmissa samaa tahtia. Lisälusikkansa soppaan tuo se, että kadonnut nainen on viranomaisten ilmiantaja. Onko syytä epäillä rikosta? Entä mikä rooli naisten rakoilevilla suhteilla ja oman selviytymisvaiston heräämisellä on tapahtuneeseen? Onko karussa luonnossakin suurin riski sittenkin toinen ihminen? Omaa tahtiaan avautuva juoni ei paljasta liikaa liian pian.

Jane Harper: Luonnonvoimat (Tammi)

Selina Keränen

9) Kirottu kylä

Kuuluisan dekkaristiäitinsä Viveca Stenin kanssa nuortensarjan Synkät vedet kirjoittanut Camilla Sten astuu nyt Suomen kirjamarkkinoilla ensimmäisellä suomennetulla aikuisten kirjallaan. Kadonnut kylä (Bazar) iskee kiinni hylätyissä paikoissa löytöretkeilyyn ja tosielämän kauhutarinoiden dokumentointiin. Kaivoskylä Silvertjärnin miltei koko populaatio katosi vuonna 1959. Jäljelle jäivät vain kuollut nainen ja elävä vauva. Dokumenttiohjaajaksi opiskelevan Alicen isoäiti oli kylästä kotoisin, mutta muutti sieltä pois ennen joukkokatoamista. Nyt Alice haluaa tehdä aiheesta dokumentin, joten hän matkustaa työryhmänsä kanssa Silvertjärniin kuvaamaan traileria dokumentille ja selvittämään mysteeriä. Asiat alkavat kuitenkin mennä nopeasti pieleen. Vuoden 1959 ja 2019 tapahtumat kulkevat tarinassa rinnakkain ja sekä alkuperäinen että uusi, dokumenttiryhmän kohtaama mysteeri aukeavat samaa tahtia. Tarinassa on sen verran imua, että en tohtinut ottaa kirjaa iltalukemiseksi sänkyyn!

Camilla Sten: Kadonnut kylä (Bazar)

Selina Keränen

10) Kissa ja hiiri -leikki jatkuu

Alussa oli kaksi lasta, Jana ja Danilo, jotka koulutettiin palkkatappajiksi. Sattuman oikusta toisesta tuli syyttäjä ja toinen jäi elämään lain nurjalle puolelle. Emelie Scheppin taitavasti kirjoittama kissa-hiiri leikki on edennyt jo viidenteen osaan.

Jaakko Kullassa (HarperCrime) poliisit löytävät joesta julmasti murhatun naisen, ja lisää ruumiita nousee pintaan muutaman päivän välein. Esitutkintaa johtava Jana löytää pian yhtymäkohtia tapaukseen, jossa Simon-niminen nuorukainen surmasi perheensä. Oikeuspsykiatriseen sairaalaan suljettu mies kieltäytyy kuitenkin kertomasta, kuka on murhien takana. Saadakseen tappajan pysäytettyä poliisin on pyydettävä apuun Janan pahinta vihollista Daniloa. Mutta kuinka monta naista ehtii kuolla ennen kuin Simon puhuu? Ja mitä se merkitsee Janalle ja Danilolle?

Schepp on valittu Ruotsissa vuoden dekkaristiksi jo kolmesti – eikä syyttä. Janan ja Danilon viha-rakkaus-suhde kantaa kirjasta toiseen, ja jokainen osa on pirullista jännitystä viimeisille sivuille saakka.

Emelie Schepp: Jaakko Kulta (HarperCrime)

Elisa Miinin

11) Syytetty kertoo

Mainio alku kirjalle: päähenkilö on vankilassa ja haluaa selittää tapahtumaketjun, jonka seurauksena hän nyt odottaa murhaoikeudenkäyntiä.

Rowan kertoo ottaneensa vastaan lastenhoitajan työn, joka täytti hänen villeimmätkin toiveensa, ja päätti sulkea silmänsä ilmeisiltä varoitusmerkeiltä. Eikä siinä voi käydä kuin huonosti.

Mainiosta ideasta ja muutamasta oivaltavasta juonenkäänteestä huolimatta kirja jätti hieman hailakan olon. Psykologisilta trillereiltä olisi lupa odottaa vieläkin piinaavampaa tunnelmaa.

Ruth Ware: Lukitut ovet (Otava)

Elisa Miinin

12) Joka päivä ystävänpäivä

Elizabeth Kayn esikoisromaani Seitsemän valhetta (Oyava) on poikkeuksellisen vangitseva heti alkusivuillaan ja kasvaa vahvaksi psykologiseksi painajaiseksi. Kirjan kertoja Jane on ollut lapsesta saakka erottamaton ystävänsä Marnien kanssa. Kun Marnie alkaa seurustella, Jane kokee asemansa heikentyneen ja valheet alkavat.

Kay rakentaa tarinansa vääntöä pikkuhiljaa taitavasti lisäten. Tarina elää kertojansa vääristyneen minä- ja maailmankuvan kautta: Jane kokee kaiken häneen kohdistuvina henkilökohtaisina iskuina ja aseman horjuttamisena, eikä loukattu itsetunto voi jättää asioita sikseen. Ystävyys ja mustasukkaisuus, todellisuus ja harhat sekoittuvat Janen mielessä.

Seitsemällä valheella Elizabeth Kay menee heittämällä aikamme omintakeisimpien jännityskirjailijoiden kärkeen.

Elizabeth Kay: Seitsemän valhetta (Otava)

Jukka Väänänen

13) Paluu saarelle

Maria Adolfssonin Doggerland-sarja on edennyt jo kolmanteen osaan. Kuvitteellinen, fyysisesti ja henkisesti brittien ja skandinaavien välillä sijoittuva Doggerlandin saari tarjoaa mielenkiintoisen miljöön kirjoille. Meren ja pirun välissä (Tammi) toimii myös itsenäisenä kirjana, sillä vaikka välillä viitataan aiempiin tapahtumiin, ne myös avataan. Rikoskomisario Karen Eiken Hornby selvittää tällä kertaa kuvottavan raakaa seksuaalirikossarjaa ja maailmankuulun laulajan katoamista. Tuttuun tapaan myös yksityiseämässä on draamaa. Doggerlandilaisten rempseä elämäntyyli ja rikoskomisarion persoona vievät mukanaan.

Maria Adolfsson: Meren ja pirun välissä (Tammi)

Selina Keränen

14) Murhamysteeri Kanarialla

Talven suosituin suomalainen tv:n rikossarja oli Paratiisi, jossa keski-ikäinen naisrikostutkija tutki Espanjan Aurinkorannikolla mysteerisiä suomalaismurhia. Kuin sattumalta Espanjassa liikkuu myös Marja Aarnipuron (myös Apu-lehden päätoimittaja) uusin Kaarina Riikonen -dekkari Ottopojan kohtalo (CrimeTime). Päähenkilö Riikonen on viikkolehden toimittaja, jonka uteliaisuus ja hoksnokka vievät mysteerien äärelle. Gran Canarialla on tapahtunut suomalaisen murha. Mutta kuinka tähän kaikkeen liittyvät DNA-sukutestit ja piilossa olleet sukusalaisuudet? Ratkaisu kuoriutuu esiin kerros kerrallaan. Käsissä on sujuva ja viihdyttävä rikosromaani, joka ei mässäile, vaan vie hiljalleen ratkaisun äärelle. Aivan kuin oltaisiin tv:n brittisarjoissa, joissa poliisia avustaa nokkela paikallinen pappi.

Marja Aarnipuro: Ottopojan kohtalo (CrimeTime)

Samuli Isola

15) Raisa Räisäsen katoaminen

On katoamisia, jotka jäävät kansan muistiin. Kuuluisimpia on koripallotyttönä tunnetuksi tulleen Raisa Räisäsen katoaminen 1999. Tapausta on selvitetty siitä lähtien: miten nuori nainen voi kadota? Rikostoimittaja Tuomas Rimpiläinen on tehnyt Motiivi murhaan -äänikirjasarjaansa uuden osan, joka käy läpi tiedossa olevat seikat ja teoriat siitä, miten kaikki olisi voinut tapahtua. Reilussa kahdessa tunnissa kuulija päätyy hyvin syvälle tapaukseen ja jyvälle siitä, miten ihmisen jäljet voivat kylmetä.

Tuomas Rimpiläinen: Motiivi murhaan - Kadonnut: Raisa Räisänen (Storytel)

Samuli Isola

16) Voiko talo tappaa?

Sympaattinen, joskin epäilyttävän usein murhan näyttämöksi joutuva Three Pinesin kyläyhteisö on täällä taas! Tällä kertaa rauhallisen kylän elämä järkkyy, kun spiritismi-istunto säikäyttää yhden asukkaan kuoliaaksi. Vaan oliko syynä sittenkään pelkkä pelko? Kaiken lisäksi istunto pidettiin ennenkin rikoksen näyttämöksi joutuneessa Hadleyn kartanossa, jossa tuntuu kummittelevan. Ihan kuin talo haluaisi itse päästä vieraistaan eroon. Rikoskomisario Armand Gamachen on aika palata kylään, vaikka samaan aikaan hänen omaa elämäänsä järkyttää raju lianheittokampanja.

Vaikka lukija on miten tarkkana ja koittaa seurata Louise Pennyn hienovaraisia vihjeitä, Gamachen huima päättelykyky onnistuu usein yllättämään. Kyseessä onkin kaikessa lempeydessään yksi mukavimmista nykypäivän dekkarihahmoista! Gamachen ja Three Pinesin kyläläisten elämästä lukisi vaikka miten monta kirjaa, joten onneksi seuraava suomennos on luvattu jo syyskuulle.

Louise Penny: Kuukausista julmin (Bazar)

Selina Keränen

Julkaistu: 11.6.2020
Kommentoi »