Avun kirja-arviot: Hermo – Murharyhmän mies, Sylvi Kekkosen elämäkerta ja Rintamalääkärin kuolema – Urpo Viinikan sota
Kulttuuri
Avun kirja-arviot: Hermo – Murharyhmän mies, Sylvi Kekkosen elämäkerta ja Rintamalääkärin kuolema – Urpo Viinikan sota
Nostamme syksyn kirjatarjonnasta tällä kertaa esiin kiinnostavia kotimaisia tositarinoita.
Julkaistu 3.10.2019
Apu

Pimeän puolen asiantuntija

Elämäkerta. 40-vuotisen uransa aikana rikosylikomisario Juha Rautaheimo ehti nähdä poliisintyötä monipuolisesti, Helsingin ”siltojen miehistä” murhapolttoihin ja kammottavaan lapsimurhaan, ­Vilja Eerikan ­tapaukseen asti. 

Omaelämäkerrassaan Hermo – Murharyhmän mies (Siltala) legendaarinen Helsingin poliisin väkivalta­rikosyksikön entinen pomo kuljettaa lukijan oman elämänsä, työuransa ja suomalaisen rikoshistorian ­läpi. Apuna hänellä on ollut kirjan toimittamisessa kustannuspäällikkö Sari Rainio. Kirjasta saa monipuolisen kuvan poliisintyön ja rikostekniikan kehittymisestä. 

Surullisinta on lukea selvittämättömistä rikoksista, ­ihmisten pahuudesta sekä Rautaheimon perhettä kohdanneesta murhenäytelmästä. Kiinnostavinta on kuulla rautaisen ammattilaisen näkemys esimerkiksi Suomea vavahduttaneista poliisisurmista, Herlin-suvun perijättären Minna Nurmisen kidnappauksesta sekä monista erikoisilla tavoilla selvinneistä rikoksista.

Sylvi kiinnostaa

Elämäkerta. Kulunut kesä on selvästi omistettu Suomen pitkäaikaisimman presidentin puolisolle, sillä alkukesästä ­ilmestyi kirjailija Johanna Venhon romaani Ensimmäinen nainen (WSOY), ja nyt on julkaistu toinen, uudistettu laitos ­tietokirjailija Anne Mattssonin vuonna 2000 alunperin julkaistusta tietokirjasta Sylvi Kekkosen elämäkerta (Art House).

Tuorein teos on tietokirja ja tarjoaa siten runsaasti ­todellista, tarkistettua tietoa Sylvi Kekkosesta, toisin kuin Venhon kuvitteellinen romaani.   

Sylvi Kekkosen elämäkerran uuteen painokseen on lisätty kuvia.

Karkurin kohtalo

Tietokirja. Ei ole helppoa tietää, oliko jatkosodan viimeisinä viikkoina rintamalta karanneen lääketieteen kandidaatin ­Urpo Viinikan kuolema ansaittu rangaistus vai oikeusmurha. Tätä pohtii ansiokkaasti toimittaja Martti Backmanin tarinallinen ­tietokirja Rintamalääkärin kuolema – Urpo Viinikan sota (Gummerus). Mieleltään järkkyneen nuorukaisen ­surullinen kohtalo näyttää sotien sankaritarinoiden toisen puolen: hädän, järkytyksen ja inhimillisen kärsimyksen. Viinikka tuomittiin pikaoikeudessa rintama­karkuruudesta ja teloitettiin 10 päivää ennen aselevon solmimista.

Kommentoi »