Apu

Avun Iso D on vuoden henkilökuva

Avun Iso D on vuoden henkilökuva
Palkittu. Timo Pyykön ”rujo” kuva Dannysta arvioitiin viime vuoden parhaaksi.

Etevimmät lehtikuvat Suomessa on taas valittu. Uudella Kuvajournalismi 2015 -nimellä järjestetty kilpailu nosti tänään 16.2. henkilökuvien sarjan voittoon A-lehtien ja Avun valokuvaajan Timo Pyykön "epätäydellisen ja rujon" henkilökuvan Dannysta.

"Yrittäessään säilyttää rock-kukko-identeettinsä, vanheneva tähti näyttää traagiselta. Osan kasvoista paljastava valosiivu kuvaa olennaisen henkilöstä ja hänen mielentilastaan. Katsoja voi ajatella hetken sijaan artistin monikymmenvuotista historiaa", maalaili jury.

Kuva ilmestyi viime keväänä Apu Lukemisto -lehdessä Dannyn kotia käsitelleessä jutussa.

Timo Pyykkö on useasti taidoistaan palkittu valokuvaaja, joka on kuvannut ennenkin Dannya, mutta sanoo nyt vasta ensi kertaa kuvanneensa Iso D -hahmon takana olevaa Ilkka Lipsasta.

- Ikonia on hankala kuvata, hänet on kuvattu tuhansia kertoja. Kun pääsimme kotiinsa ja oli aikaa tulla sinuiksi, saimme tutustua Ilkkaan.

Timo Pyykön mukaan tärkeimpiä hyvän henkilökuvan kemikaaleista on aika.

- Mikään ei korvaa sitä, että kiire on poissa. Aika pelaa hyvän jutun ja hyvän kuvan hyväksi.

Palkitussa kuvassa Lipsanen on istunut Pyykön kameran edessä jo tovin. Kuvia on oteltu, mukavia juteltu. Tulee hetki, jossa norminäppäilijä katsoo parhaan ruudun jo syntyneen ja nostaa sormensa laukaisijalta. Nyt hän ei poseeraa, ota kuvaajan toiveita vastaan ja laskee suojauksensa. Siinä hetkessä Pyykkö iskee. Näin kävi nytkin.

Teksti: Samuli Isola

Kuva: Timo Pyykkö

Kuvajournalismi 2015 -kilpailun voittajat Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä 20.3. asti.

Julkaistu: 17.2.2016
Kommentoi »