Apu

Avun F1-asiantuntija Heikki Kulta: Talvitesteissä enteet suomalaismenestykseen

Avun F1-asiantuntija Heikki Kulta: Talvitesteissä enteet suomalaismenestykseen
Suomalaiskuskit Kimi Räikkönen (kuvassa) ja Valtteri Bottas lähtevät kovin erilaisin tavoittein maaliskuussa käynnistyvään F1-kauteen.

Barcelonan testien ensimmäisellä viikolla Räikkönen on ollut nopea, kun Bottas on tallikaverinsa Lewis Hamiltonin kanssa vielä värjötellyt tuloslistan häntäpäässä.

Apu haastatteli kumpaakin heti testiviikon alussa.

– Tavoitteemme on tehdä maksimisuoritus. Jos siihen pystymme, tulostakin tulee, Räikkönen puntaroi uuden Alfa Romeon todistauduttua heti sekä luotettavaksi että nopeaksi.

– Tavoitteeni on tapissa. Mikään muu kuin pelkästään mestaruus ei kelpaa, Bottas linjaili suoraviivaisen suunnitelmansa viime vuoden pettymyksensä karaisemana.

Valtteri Bottas

Talvitesteissä huomio on kiintynyt uusien autojen ennätysmäiseen luotettavuuteen. Kierrosmäärät ovat heti kättelyssä huipussaan. Kahden viime kauden MM-kakkonen Sebastian Vettel piiskasi uudella Ferrarilla kolme kisapituutta eli 169 kierrosta heti avauspäivänä maanantaina.

Ferrari oli myös huomiota herättäneen nopea. Vaikuttikin siltä, että Maranellon miehistö on tuonut jo testien alkuun kaikkein eniten Australian avauskisaan kaavailtuja osia autoonsa.

Lähdössä on jo kuudes kausi nykyisten hybridiautojen aikakaudella. Täksi kaudeksi siivekkeitä kasvatettiin, jolloin autojen aerodynamiikka muuttui ja downforcetehot vähenivät. Tällä haetaan ohitusmahdollisuuksien parantamista ja lisää näyttävyyttä kilpa-ajamiseen.

– Enpä ole juuri muita autoja seurannut, mutta kun olen, mielestäni tunne ajamisessa on pitkälti sama kuin viime vuonnakin, maailmanmestari Lewis Hamilton hämmensi noita toiveita.

Mercedes ja Ferrari ajavat näillä näkymin taas mestaruudesta.

Kummallakin on aivan omanlaisensa lähtökohdat: Mercedes hakee kuudetta perättäistä tuplamestaruutta, mihin kukaan ei ole aiemmin pystynyt.

Ferrari puolestaan pyrkii palaamaan valtaistuimelle 11 vuoden tauon jälkeen.

– Ferrarilla on viime vuosien tavoin nopea auto heti talvitestien alusta asti. Meidän on kaivettava entistä syvemmältä ymmärtääksemme, mistä löydämme tästä autosta sen voiman, millä heidät voittaa. Jos jokin tiimi siihen pystyy, niin Mercedes, Hamilton hehkutti.

Julkaistu: 22.2.2019
Kommentoi »