Australian aurinkokaupunki: tällainen on rantojen, kulttuurin ja mukavien ihmisten Perth
Matkailu
Australian aurinkokaupunki: tällainen on rantojen, kulttuurin ja mukavien ihmisten Perth
Australian suosituin alue on itärannikko, mutta maan länsilaidan Perth on kohteena kovassa nousussa. Kaupunki tarjoaa kauniita rantoja, kulttuuria sekä kohteita luontoretkille. Perth toimii myös lähtöpaikkana reissulle koko maahan. Perthissä asuva toimittaja Marita Uurasjärvi esittelee alueen parhaat löydöt.
Julkaistu 5.1.2022
Mondo

Miksi Perth kannattaa kokea?

Perth on Länsi-Australian pääkaupunki ja samalla maailman aurinkoisin pääkaupunki. Aurinko paistaa täällä keskimäärin kahdeksan tuntia joka päivä. Noin 2,5 miljoonan asukkaan kaupungissa ilmapiiri on kansainvälinen, rento ja matkailijalle turvallinen. Tiedän sen omasta kokemuksestani: olen asunut ­täällä yli 20 vuotta.

Perthissä voi viettää samalla reissulla ranta­loman ja urbaanin kaupunkimatkan. Perth on varteenotettava herkuttelijan kohde, ja täällä on helppo tutustua Australian luontoon. Kaupunkia ympäröivät laajat kansallispuistot.

Lapsille on tarjolla Perth Zoo ja ­Caversham Wildlife Park, joissa voi nähdä koaloja ja tutustua vaikka kookaburraan, nauravaan ­lintuun. AQWA eli Länsi-Australian akvaario on huippu­kohde bongata veden­alaisia ihmeitä.

Perth kuuluu pilvenpiirtäjineen Sydneyn, Brisbanen ja Melbournen kanssa Australian moderneihin suurkaupunkeihin.

Onko kaupungilla pitkä historia?

Ennen eurooppalaisten saapumista alueella elivät Noongar-aboriginaalit. He kutsuivat seutua tuolloin nimellä Boorloo, ja heitä on asunut Länsi-Australian lounaisosissa jo arviolta 38 000 vuotta. Australian aboriginaalit ovatkin maailman vanhin yhä elossa oleva kulttuuri. Noongarit olivat metsästäjä-keräilijöitä ja elivät kuuden vuodenajan mukaan. Esimerkiksi sana Kambarang tarkoittaa loka–marraskuun ajan kesän alkua sekä monien asioiden syntymisen aikaa. Monet aboriginaalit elävät yhä kuuden vuodenajan kalenterin mukaan.

Hollantilaiset, ranskalaiset ja englantilaiset tekivät löytöretkiä Perthin alueelle vuodesta 1697 lähtien. Vuonna 1829 kaupungista tuli osa Britannian Swanjoen siirtokuntaa skottilaisen amiraali Sir James Stirlingin johdolla. Virallisesti Perthistä tuli kaupunki vuonna 1856, ja Euroopasta tuotiin seudulle tuhansia rangaistus­vankeja tekemään rakennustöitä.

Leppoisa rantaelämä on osa Perthiä. Kaupungista ja sen läheltä löytyy niin suosittuja rantoja kuin hiljaisempiakin poukamia.

Millaista väkeä perthiläiset ovat?

Paikalliset ovat ystävällisiä ja avoimia. Täällä tervehditään ventovieraitakin ja kysytään how’s it going, mate. Perthiin on muuttanut väkeä etenkin Englannista, Italiasta, Saksasta, Alankomaista, Intiasta sekä muista Aasian maista ja myös Suomesta.

Perthiläiset ovat ylpeitä kotiseudustaan, ja onpa ollut suunnitelmia hankkia Länsi-­Australialle itsenäisen maan asemakin. Jos näin tehtäisiin, tästä tulisi maailman kymmenenneksi suurin valtio.

Perthiläiset nauttivat ulkoilmaelämästä. Vapaa-aikaa vietetään puistoissa ja rannoilla, ja maastoautoilu ja telttailu ovat suosiossa. Piknikit ja grillaus ovat yleistä hupia. Kuten muuallakin Australiassa, monissa puistoissa on käytettävissä kaupungin järjestämät grillit.

Perthissä on myös useita puistoja, joissa ulkoilmaelämää rakastavat paikalliset viihtyvät. Historiallista kaupunkikuvaa löytyy Fremantlen alueelta.

Mitkä ovat kaupungin must-nähtävyyksiä?

Kings Parkin puistossa on paikallisia kasveja 400 hehtaarin alueella, ja se sijaitsee silti aivan Perthin sydämessä. Näköalat kaupunkiin ja Swanjoelle ovat unohtumattomat, ja tämä on se paikka, jossa kaikki kävijät napsivat valo­kuvia Perthistä.

Minulle vuoden koho­kohtia on aina Kings Parkin syyskuinen ­Wildflower Festival. On ihanaa kävellä tuhansien länsiaustralialaisten villikukkien ­keskellä ja saada kaupunkilaisilta vaikka vinkkejä omaan puutarhaan.

Keskustan Elizabeth Quayssä Swanjoen rannalla on ravintoloita, kahviloita, hotelleja ja putiikkeja. Täällä voi nauttia maisemista ja valita lounas­ravintolan veden ääreltä.

Guildford on yksi Perthin vanhimmista ­kaupunginosista, perustettu vuonna 1829. Pääkatu James Street on täynnä antiikkikauppoja, pubeja, kahviloita ja ravintoloita. Perthin vanhin hampurilaiskioski Alfred’s Kitchen on tarjonnut täällä monenlaisia purilaisia vuodesta 1946 saakka.

Guildfordin lävitse vie historiallinen kävelyreitti, jolla on muun muassa entinen vankila ja kirkkoja, majesteettisia eukalyptyspuita ja kauniita puutarhoja. Monet vanhat talot on restauroitu kunnioittaen alkuperäistä tyyliä, kuten värikkäitä lasiovia ja puulattioita.

Leedervillen, Mount Lawleyn ja Subiacon alueet sijaitsevat lähellä keskustaa. Kaikissa on kahviloita, baareja, ravintoloita, levykauppoja, elokuvateattereita ja muotiputiikkeja. Etenkin Leederville ja Mount Lawley ovat suosittuja nuorten aikuisten keskuudessa.

Optus-urheilustadion on valittu yhdeksi maailman kauneimmista areenoista. Täällä pelataan soikealla pallolla australialaista jalka­palloa, joka on seudun suosituin urheilulaji. Kausi alkaa yleensä maaliskuussa ja finaalit ovat syyskuussa. Perthissä on kaksi joukkuetta, West Coast Eagles ja Fremantle Dockers. Varoitus: kannattajat ovat innokasta väkeä!

Swanjoki kiemurtelee Perthin ­eteläpuolelta syvälle sisämaahan. Kajakkiretkillä joella olen nähnyt delfiinejä, pelikaaneja ja uteliaan ­kilpikonnankin. Joki on ollut aina oleellinen osa Perthin elämää. Barrack-aukiolta lähtee risteilyjä Fremantlen rannikkokaupunkiin ja Swanlaakson viinitiloille.

Kings Park kuuluu kaupungin suosittuihin puistoihin, ja siellä on puidenlatvojen tasalle rakennettu kävelytie.

Mitä museoita ei kannata jättää väliin?

The Art Gallery of Western Australia on olennainen taidemuseo, jossa on teoksia 1800-luvun alusta lähtien. Museossa näkee länsiaustralialaista sekä aboriginaalien tekemää nykytaidetta. Gallerian putiikki myy kaikkea taidekirjoista designtuotteisiin ja käsitöihin.

Western Australian Museum Boola Bardip kertoo Länsi-Australian historiasta ja nyky­päivästä. Täällä koin taannoin hienon Seven Sisters -näyttelyn, joka valaisee aboriginaalien kulttuuria heidän Dreamtime-kertomuksiensa kautta. Aboriginaalien ”uniaika”-tarinat kertovat sekä menneisyydestä, nykypäivästä että tulevaisuudesta.

Western Australian Maritime Museum sijaitsee Fremantlessä, Intian valtameren rannalla. Museo kertoo Fremantlen satamakaupungin ja alueen merenkäynnin historiasta.

Perthissä sijaitsevien rantojen lisäksi kiva kohde on Rottnestin saari kaupungin lähellä. Saarella riittää hyviä uimapaikkoja.

Perth on kuuluisa rannoistaan. Mikä niistä on kaikkein paras?

Kaupungin alueella on 19 uimarantaa, ja niistä kuuluisin on suosittu Cottesloe. Rantaa reunustavat ravintolat ja kahvilat.

Scarborough’n rannalla voi sekä ­surffata että uida, ja alueella on mukavia ­paikkoja ­istuskella. City Beachin hiekka on ­puhtaan valkoista, ja paikka on oma suosikkini aamu-­uinnille. Tämä on Perthin luksustalojen aluetta, ja auringonlaskut merelle katsellen ovat mieleenpainuvia.

Hillarys Boat Harbour on hyvä lähtöpaikka rantaseikkailuille. Ympärillä on monia ­pitkiä rantoja, joilta löytyy aina oma rauhallinen paikka. Hillarysin satamassa voi syödä, shoppailla ja vuokrata sup-laudan tai kajakin.

Paras surffausranta on Trigg, jossa on ympäri vuoden hyvät aallot. Paras snorklauspaikka kaupunkialueella on Mettams Pool. Sitä ympäröi riutta, jossa on katseltavaa, ja veden syvyys on alle kaksi ­metriä.

Perthiin tulee ympäri maailman sukellusmatkailijoita, jotka jatkavat reissua pohjoisem­mas: Australian länsirannikolta löytyy maailman­kuulu ja suuri Ningaloon riutta.

Mitä Perthissä kannattaa syödä, ja millainen hintataso on?

Kaupungin väestön monenkirjava tausta näkyy myös ravintoloiden monipuolisuudessa. Tuoreet merenelävät, kuten kalat, ravut ja hummeri, ovat erinomaisia. Aasialaisia ja italialaisia ravintoloita on paljon.

Libanonilainen The Prophet -ravintola East Victoria Parkissa on kuuluisa ­hummuksestaan. Parhaisiin kalaravintoloihin taas lukeutuu ­Fremantlessa sijaitseva Kailis’ Fishmarket Café. Leedervillessä sijaitseva Ria tarjoaa malesialaista ruokaa, kuten upeita curryjä. Swan Valleyn laaksossa käydessä kannattaa pistäytyä Lamont’s-viinitilan ulkoilmaravintolassa, joka tekee tapas-annoksia.

Northbridge viiden minuutin ­kävelymatkan päässä Perthin keskustasta on yökerhojen ja baarien keskus, ja täällä sijaitsee myös China Town. Northbridgen kupeessa Yagan Square on nouseva alue, jossa tapahtuu päivisin ja öisin.

Monissa kaupunginosissa on suosittuja pubeja, joissa on livemusiikkia sekä edullista ruokaa ja juomaa. Suosittuja pubeja ovat Brass Monkey, Scarborough Beach Bar ja Queens Tavern.

Perth on hinnoiltaan noin viidenneksen edullisempi kaupunki kuin Sydney. Hyvän lounaan juomineen saa noin 10 eurolla. Bensiini on naurettavan halpaa Suomeen verrattuna – reippaasti alle euron per litra. Supermarketteja edullisempia paikkoja ostaa ruokaa ovat erilaiset torit, joita on etenkin viikonloppuisin.

Australiassa kannattaa maistella maan viinejä. Aivan Perthin lähellä sijaitsee Swan Valleyn viinialue, johon voi tutustua autoillen tai bussilla.

Mitä nähtävää Perthin ympäristössä on?

Sitä on niin paljon, että seudulla voi helposti viettää ainakin viikon kierrellen.

Swan Valley on hedelmällistä maaseutua, jossa on viljelty viiniä satojen vuosien ajan. Alueen tiloilla voi maistaa viinejä, tavata niiden tekijöitä ja nauttia aterian. Alueella on myös olutpanimoita, taidegallerioita ja herkku­putiikkeja. Farmarit myyvät tuotteitaan pikkukojuissa katujen varsilla.

Rottnestin saari on puolen tunnin lautta­matkan päässä Perthistä. Kannattaa ­pyöräillä saaren ympäri ja snorklata Little Salmon Bayssä ja Parker Pointissa. Saarella on 63 ­hiekkarantaa ja 20 poukamaa, joissa voi uida kirkkaissa vesissä. Kuuluisin asukas on pieni pussieläin quokka, jonka kasvot näyttävät usein kuin hymyilevän. Saarella voi yöpyä edullisesti tai vaikka luksusmajoituksessa.

Fremantlen satamakaupunki Perthin eteläpuolella on kuuluisa historiastaan sekä värikkäistä viktoriaanisista ja edvardiaanisista rakennuksistaan. Tunnelma Fremantlessa eli Freossa on mukavan boheemi, ja se on shoppailijan, ­taiteenystävän ja herkuttelijan kohde. Viikonloppuisin on avoinna yli satavuotias kauppahalli Fremantle Markets.

Wave Rockin kiehtova kalliomuodostelma sijaitsee aboriginaalien ikiaikaisilla vaellusreiteillä. Sinne pääsee Perthistä autolla muutamassa tunnissa.

Vaikuttava kallioalue Wave Rock sijaitsee muutaman tunnin ajomatkan päässä Perthistä. Erikoinen luonnon­muodostelma muistuttaa isoa aaltoa, ja sen vieressä voi kävellä. Runsaan tunnin automatkan päässä Perthistä pohjoiseen sijaitsee puolestaan Lancelin hiekkapulkkamäki. Siellä voi vuokrata kelkan ja laskea alas Länsi-­Australian isoimpia dyynejä.

John Forrestin kansallispuisto on maan tämän kolkan vanhin. Puistossa on niin lyhyitä kuin pitkiä kävelyreittejä sekä ravintola. Alueella voi nähdä kenguruita, harvinaisia kotkia ja papukaijoja. Jos tuuri käy, voi bongata polun varrella ujon nokkasiilin.

Maineikas surffaajien ja nautiskelijoiden kohde Margaret River sijaitsee muutaman tunnin ajomatkan päässä Perthistä. Alueella riittää silmiähivelevän kauniita uimarantoja ja poukamia. Majoitusta löytyy, ja paikalliset ruoka­yrittäjät tarjoavat parastaan: on laadukkaita viinejä, juustoja, oliiveja ja suklaata. Ikimuistoinen luonto­retki on tutkia Margaret Riverin muinaisia kalkkikiviluolia ja patikoida metsissä jättiläispuiden katveessa.

Kookaburralintuja elää eri puolilla Australiaa, kuten tämä sinisiipinen alalaji. Kookaburrat voivat elää niin metsissä, erämaassa kuin kaupungeissakin.

Näin sinne pääsee

Ennen pandemiaa yhä useampi lentoyhtiö alkoi tarjota yhteyk­siä Perthiin, ja niiden odotetaan palaavan matkailun elpyessä. ­Reittejä on löytynyt vaikkapa Tokion, Dubain, Singaporen tai ­Hongkongin kautta. ­Välilaskun ansiosta matkalla voi myös lomailla Aasiassa. Edullisimmillaan meno–paluun Helsingistä Perthiin voi saada noin 700 eurolla. Perthin parhaat asiat näkee 3–4 päivässä, mutta jos kiertää muualla Australias­­sa, on hyvä varata ainakin kuukausi. Perthistä on lentoja muualle maahan ja kolmen ­päivän The Indian Pacific -junayhteys Sydneyyn.

Kommentoi »