Aktiivista ei ikä häiritse – Atso Almila täyttää 70 vuotta ja jatkaa töitä hiki hatussa
Merkkipäiviä
Aktiivista ei ikä häiritse – Atso Almila täyttää 70 vuotta ja jatkaa töitä hiki hatussa
Mikä on suomalaisten kapellimestarien kansainvälisen menestyksen salaisuus? – Me olemme vähäpuheisia ja jääräpäisiä, kapellimestari ja säveltäjä Atso Almila sanoo.

Kapellimestari ja säveltäjä Atso Almila ei malta pysyä aloillaan, vaikka hän virallisesti on eläkkeellä.

– Jäin eläkkeelle Sibelius-Akatemiasta ja ikää on, mutta opetan edelleen säännöllisesti ja teen orkesterinjohtamiskeikkoja.

Almila on lähdössä Espanjaan pitämään mestarikurssia. Suomessa hänen oma mestarikurssinsa on pyörinyt 30 vuotta Seinäjoella.

Niin kauan kuin kädet ja pääkoppa toimivat, kannattaa olla aktiivinen. Silloin ikä ei häiritse.

Syksyllä Almilan kotikaupungissa Kuopiossa järjestetään iso juhlakonsertti sekä Almilan itsensä että Kuopion kunniaksi.

Jorma Panula täyttää 93 vuotta ensi kesänä. Hän opettaa edelleen ja järjestää alan kilpailuja. Lupasin mennä syntymäpäiväkonsertin juontajaksi. Niin kauan kuin kädet ja pääkoppa toimivat, kannattaa olla aktiivinen. Silloin ikä ei häiritse.

Kapellimestari Panulalla on ollut iso merkitys Almilan uralla, sillä hän valmistui Panulan luokalta Sibelius-Akatemiasta 1970-luvulla. Almila muistelee aikaa, jolloin kapellimestarit eivät joutuneet kilpailemaan työmahdollisuuksista agentuurien välityksellä.

– Suomessa oli 70-luvulla vasta kunnallistettuja kaupunginorkestereita, joissa pääsi töihin. Minä, Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste ja Esa-Pekka Salonen saimme paljon mahdollisuuksia.

Almilaa houkutti Kansallisteatteri. Hänen yllätyksekseen Kansallisteatterista oltiin samaan aikaan kiinnostuneita Almilasta, joten työt alkoivat nopeasti. Pian hän huomasi, että ammattitaidolle on käyttöä muuallakin.

– Se oli antoisaa aikaa. Minulta alettiin kysellä, voinko säveltää sitä ja tätä. Kaikki säveltämäni on jonkun pyytämää.

Suomalaisten menestyksen salaisuus? "Sanomme suoraan, miten asiat tehdään"

Atso Almilasta on sittemmin kehkeytynyt yksi alansa tuottavimmista säveltäjistä. Hänen meriittilistallaan on useita oopperoita ja sinfonioita sekä tv-musiikkia. Ilmajoen oopperajuhliin tehtyjä sävellyksiä on kertynyt neljä, viimeiseksi jäi Pohjanmaan kautta vuonna 2002.

Suomesta on noussut useita kapellimestareita maailman arvostetuimmille estradeille.

– Me olemme vähäpuheisia ja jääräpäisiä. Emme neuvottele liikaa, vaan sanomme suoraan, miten asiat tehdään. Oma osuutensa on ollut myös laadukkaalla opetuksella.

Onneksi olkoon!

  • Syntynyt: 13.6.1953.

  • Ura: Kansallisteatterissa 80-luvun alusta 15 vuoden ajan, kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Sibelius- Akatemiassa (2013–2019). Useita ooppera­sävellyksiä, muun muassa Kolmekymmentä hopearahaa (1987) ja Ameriikka (1991).

  • Perhe: aviopuoliso ja kaksi aikuista lasta, edellisistä liitoista kolme aikuista lasta.

Kommentoi »