Apu

Asiantuntija kertoo, miten onnistut amstaffin kanssa: "Huomioitavia erityispiirteitä"

Asiantuntija kertoo, miten onnistut amstaffin kanssa: "Huomioitavia erityispiirteitä"
Amstaffiyhdistys pyrkii estämään ennalta koirahaavereita. Yhdistyksen puheenjohtaja Kiia Terho kertoo, kenelle amstaffi sopii ja mitä rodun erityispiirteitä omistajan on syytä huomioida.
Julkaistu: 2.11.2018

Mediassa on tänä vuonna näkynyt surullisia tarinoita koirahyökkäyksistä. Pahimmillaan tilanteissa on käynyt todella pahasti, kuten toukokuussa Helsingin Hernesaaressa, kun pitbull tappoi Hilppa-villakoiran, ja heinäkuussa Espoon Mankkaalla, kun amerikanstaffordshirenterrieri eli amstaffi surmasi shetlanninlammaskoiran. Tapauksia yhdisti se, että koiria ei näkyvästi provosoitu, vaan ne juoksivat suoraan kimppuun.

Osa yhdistyksistä pyrkii omilla toimillaan estämään uusia haavereita. Esimerkiksi Amstaffiyhdistys on järjestänyt syksyn mittaan ilmaista arkitottelevaisuuskoulutusta sekä amstaffeille että muille bull-/voimatyypin näköisille koirille, myös sekarotuisille. Yhdistyksen puheenjohtaja Kiia Terho kertoo, että koulutukset ovat olleet niin suosittuja, että paikoin kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan.

– Heitänkin haasteen tässä yhteydessä myös muille rotuyhdistyksille, jotka edustavat jollain tapaa vaativia rotuja, joita on kenties jo jossain päin kiellettykin. Suosittelen järjestämään vastaavanlaisia koulutuksia omalle rodullenne sekä vastaavantyyppisille koirille. Rotuyhdistyksillä on kuitenkin paras tietotaito juuri siihen omaan rotuun liittyen, Terho toteaa.

Ennaltaehkäisy tärkeää

Koulutus auttaa ehkäisemään ongelmia jo ennen kuin niitä ehtii edes syntyä. Noin puolet koulutukseen tuoduista koirista on ollut alle vuoden ikäisiä pentuja.

– Tällaisilla tapahtumilla voidaan opastaa koirien omistajia oikeanlaiseen koiranpitoon ja koiran käsittelyyn.

Ennen minkä tahansa koiran hankintaa on syytä miettiä, täsmäävätkö omat valmiudet ja koiran rotuominaisuudet. Terho kertoo, millaiselle omistajalle amstaffi sopii:

– Normaalille, koiraa itsepäisemmälle, järkevälle aikuiselle ihmiselle, joka ymmärtää, että koira tarvitsee johdonmukaisen kurin ja rajat. Ihmiselle, joka ei halua istuskella koirapuistossa sillä aikaa, kun koira touhuilee muitten koirien kanssa omiaan, ja ymmärtää sen, että kaikki koirat eivät välttämättä edes kaipaa koirakavereita.

Kuten monilla jalostetuilla koirilla, myös amstaffeilla on tietyt, huomioon otettavat erityispiirteet.

– Erityispiirteistä huomioitavin on nimenomaan rodun suhtautuminen toisiin koiriin. Vaikka läheskään kaikki amstaffit eivät ole koira-aggressiivisia, niin niitäkin löytyy. Ja yleensä ne sosiaalisemmatkin yksilöt vastaavat mielellään haasteeseen, jos niille sellainen heitetään. Jälki voi silloin olla pahan näköistä, niin kuin nyt lähiaikoina on huomattu, Terho toteaa.

– Toinen erityispiirre, johon kannattaa jo pentuna kiinnittää huomiota, on niiden innokkuus – välillä jopa yli-innokkuus, ja nopea reagointi asioihin. Eli pennun kanssa kannattaa heti alusta asti opetella rauhoittumista ja luopumista.

"Kaikkien koiraa hankkivien syytä perehtyä"

Hallituksen kaavailemaa koirien rekisteröintipakkoa Terho pitää oikein toteutettuna hyvänä vaihtoehtona. Sen sijaan kansanedustaja Kari Kulmalan ajatukseen niin sanottujen vaarallisten rotujen luvanvaraisuudesta Terho suhtautuu varauksella.

– Mielestäni luvanvaraisuus kuulostaa sanana vähän hölmöltä, kun on kyse lemmikkieläimistä. Keneltä se ”lupa” sitten pyydettäisiin? Viranomaisilta, Kennelliitolta vai joltain muulta taholta? Ja millä perusteilla sen luvan saisi? Nythän käytännössä rekisteröityjen koirien kasvattajat aika pitkälti seulovat ostajista sopivat ja epäsopivat.

Kulmalan ehdotukseen kuulunutta koira-ajokorttia Terho sen sijaan kannattaa – kaikille koiran hankkimista suunnitteleville.

– Koira-ajokorttia en sinänsä pidä yhtään huonona asiana, oli kyseessä sitten rotu mikä tahansa! Ei ole mielestäni koiran hankintaa suunnittelevalta liikaa vaadittu, että jo ennen koiran hankintaa perehdyttäisiin yleensäkin koiraeläinten tarpeisiin ja käyttäytymiseen, ja sitten lisäksi vielä rotukohtaisesti selvitettäisiin, että onko henkilö sopiva juuri sen hankintalistalla olevan rodun omistajaksi. Koira-ajokortti pystyttäisiin toteuttamaan esimerkiksi kurssimuotoisesti. Koira on kuitenkin melko vaativa ja pitkäikäinen lemmikki, ja väärin pidettynä ja kasvatettuna tai omistajan elämäntilanteen muuttuessa mahdollisesti jopa rasite, joten ei olisi yhtään hullumpi idea kaikkien rotujen kohdalla.

Lue Avun kattava koirapaketti lehdestä 45/2018.

1 kommentti