Apu

Arnold Schwarzenegger: ”Olen saavuttanut lapsuuden unelmat”

Arnold Schwarzenegger: ”Olen saavuttanut lapsuuden unelmat”
Arnold Schwarzenegger on maailman tunnetuin kehonrakentaja, Hollywood-tähti ja ex-kuvernööri, jonka matkalle on sattunut kuoppiakin.
Julkaistu: 17.7.2017

Arnold Schwarzeneggerin ego on yhtä iso kuin hauiksensa. Välillä hänen huumorinsa ja itseironiansa hurmaa, toisinaan mahtailu ärsyttää, mutta huomiotta hän ei jää.  Vaikka hän on asunut melkein viisikymmentä vuotta Yhdysvalloissa, hän puhuu englantia vahvalla itävaltalaiskorostuksella, kuten Diili-ohjelmassa on juuri kuultu. 

Kehonrakennuksesta kertova elokuva Arnold on rautaa vuodelta 1977 oli menestys. 

Paksu aksentti ei ole hidastanut itävaltalaisessa Thalin 800 asukkaan pikkukylässä kasvanutta miestä valloittamasta maailmaa asia kerrallaan. – Elimme luonnon keskellä. Teimme puutarhatöitä, äiti kasvatti perunoita ja porkkanoita. Kokkasimme ne yhdessä riistan kanssa, jota olimme metsästäneet metsästyskautena, Schwarzenegger maalailee Avun erikoishaastattelussa lapsuudenmaisemaansa. Välit isään, poliisina ja aliupseerina työskennelleeseen, kansallissosialistisen työväenpuolueen jäseneen Gustaviin olivat huonot. Ankara ja julma kasvattaja ei säästellyt remmiä ja suosi esikoistaan Meinhardia. – Vihasin sodanjälkeistä masentunutta yhteiskuntaa, jossa ihmiset joivat suruunsa. Vasta aikuisena ymmärsin, että isä kärsi vakavista sotatraumoista. Hän, niin kuin opettajani, noudatti aikansa kasvatusmallia, jossa lasten tahto piti murtaa ja kaikki piti muokata samaan muottiin. Tulin paremmin toimeen äitini kanssa.  Schwarzenegger haaveili maailmalle lähdöstä jo nuorena. Kurinalaisesta kasvatuksesta on ollut myös hyötyä. – Opin jo nuorena ottamaan vastuun, tekemään töitä ja auttamaan muita. Nukun kuusi tuntia yössä, enkä jään lojumaan sänkyyn. En aio jäädä eläkkeelle, sillä olen täynnä energiaa ja nautin työstäni.

Ura alkoi Hercules in New Yorkista (1970). 

Rakkaus urheiluun alkoi jalkapallosta. – Isäni valmensi paikallista joukkuetta ja toivotti minut tervetulleeksi treeneihin.  Treenit veivät hänet myös punttisalille. Kehonrakennuksesta tuli uusi intohimo. – Isä kehotti myös hakkaamaan halkoja, että muutkin hyötyisivät lihaksistani. Schwarzenegger  opiskeli lisäksi psykologiaa, sillä hän halusi oppia kontrolloimaan mielitekojaan. Armeija-aikana hän voitti ensimmäisen kehonrakennuskilpailunsa, Mr. Europe -kisan juniorisarjan. Siitä matka jatkui Münchenin, Lontoon ja Miamin kautta Los Angelesiin. Kurinalainen harjoittelu tuotti tulosta. Hän on voittanut uransa aikana seitsemän kertaa Mr. Olympia -kehonrakennustittelin ja monia muita kilpailuita.  – Noihin aikoihin yleinen mielipide oli, että punttisaliharjoittelu tekee ihmisestä tyhmän ja narsistisen. Minulle naurettiin usein, kun puhuin lajin puolesta. Silti kehonrakennuksesta kertova, osittain kuvitteellinen dokumenttielokuva Arnold on rautaa (1977) ja treenausopas Arnold: The Education of a Bodybuilder, menestyivät. – Yhdysvalloissa opin anna hyvän kiertää -mentaliteetin, joten aloin käydä erityisolympialaisissa sparraamassa urheilijoita.

Elokuvassa Total Recall – unohda tai kuole (1990) Sharon Stonen kanssa. 

Kehonrakentajauransa huipulla hän sai pääroolin pienen budjetin fantasiakomediassa Hercules New Yorkissa. – Aluksi minun oli vaikea saada osia. Kroppaani nimitettiin kummalliseksi, aksenttiani hassuksi ja nimeäni liian pitkäksi. Hauistenpullisteluelokuvien Conan – barbaari ja Conan hävittäjä jälkeen James Cameron palkkasi hänet scifi-jännityselokuvaan Terminator – tuhoaja, josta tuli käännekohta miehen uralla. Supertähdeksi noussut Schwarzenegger nähtiin pian useissa toimintaelokuvissa, joista hän laajensi komedioihin. Identtiset kaksoset -elokuvan menestys tuplasi palkkion 20 miljoonaan dollariin. Vuoden 2003 elokuvasta Terminator 3: Koneiden kapina hän tienasi 30 miljoonaa dollaria.

 Terminator II – tuomion päivä (1991) on toimintaklassikko.

Schwarzenegger ilmoitti 2003 The Jay Leno Show’ssa pyrkivänsä Kalifornian 38. kuvernööriksi. Suorassa vaalitentissä republikaaniedustaja letkautteli elokuvakliseitä poliittisten puheidensa väliin.  Vaalikampanjan aikana Schwarzeneggeriä syytettiin naisten ahdistelusta ja natsimyönteisistä kommenteista. Arnold pyysi tekojaan anteeksi julkisesti. Schwarzenegger voitti ja astui marraskuussa 2003 virkaan, jossa jatkoi vuoteen 2011 asti. – Julkisuus auttoi saamaan ääniä, samoin entinen vaimoni. Entinen puoliso Maria Shriver, 61, on demokraatti ja kuuluu Kennedy-sukuun. – Kuvernöörin työ oli minulle kunnia, ja samalla ymmärsin, kuinka monimutkaista politikointi on. Vakavat talousongelmat olivat jatkuneet pitkään, mutta poliitikot tappelivat periaatteista eivätkä yrittäneet löytää ratkaisuja ihmisten arkeen. Ympäristöasioista tuli hänelle tärkeitä. – Kun näin mustaa valkoisella, ymmärsin, että asioita pitää muuttaa. Olen tyytyväinen, että Kaliforniasta on tullut johtava osavaltio energiansäästössä.  Budjettivajetta hän ei pystynyt korjaamaan. Se isoa miestä harmittaa. 

Identtisissä kaksosissa (1988) mukana Danny De Vito. 

Seitsemän vuoden poliittisen uran jälkeen Arnold Schwarzenegger oli valmis palaamaan uudelleen viihdemaailmaan. Hän kirjoitti myös muistelmansa  Total Recall – uskomaton elämäntarinani.  Samalla hän kävi läpi avioeroaan. Viisi kuukautta kuvernöörin pestin jälkeen tuli julki hänen salasuhteensa taloudenhoitaja Mildred Patricia Baenan, 55, kanssa. Samoin se, että heillä on nyt 20-vuotias Joseph-poika. Se oli viimeinen niitti Schwarzeneggerin tv-toimittajavaimolle, joka haki 25 avioliittovuoden jälkeen avioeroa. – Perheen hajoaminen on suurin epäonnistumiseni. Kävimme Marian kanssa parisuhdeterapiassa, mutta kyseinen terapeutti ei pystynyt auttamaan meitä. Hän jatkaa kovalla, rauhallisella äänellä. – En syytä muita, kun olen möhlinyt itse asiani. En valita tai ryve itsesäälissä. Elämä jatkuu, kun nousee sängystä ylös ja miettii, mitä seuraavaksi tekee. Avioeroa hän kuvaa asialliseksi. – Emme riitele. Puhumme jatkuvasti toistemme kanssa puhelimessa, kasvatamme lapsemme yhdessä ja juhlimme juhlapyhiä yhdessä joko minun tai Marian kotona.  Lapsia on neljä: Katherine, 28, Christina, 26, Patrick, 24, ja Christopher, 19. – He eivät tarvitse neuvoja minulta. Muistutan lapsiani, että heidän ei tarvitse olla yhtä määrätietoisia kuin minä tai heidän äitinsä. Jos tyttäreni haluaa trimmata koiria ja on onnellinen, myös minä olen onnellinen. Minulle on tärkeintä, että he ovat hyviä tyyppejä ja hyvin koulutettuja, että ymmärtävät maailmaa ja ovat avarakatseisia. Iso-Arska täyttää heinäkuun lopussa 70. – Olen tyytyväinen elämääni, virheineen kaikkineen. Minulla oli lapsena paljon unelmia, ja olen saavuttanut ne kaikki ja enemmän kuin edes uskalsin unelmoida. Eteeni on tullut aina uusia haasteita, jotka olen halunnut päihittää. Olen myös pitänyt paljon hauskaa elämässäni. Tyttöystävä, fysioterapeutti Heather Milliganin kanssa hän on pitänyt yhtä vuodesta 2012.

Sylvester Stallone houkutteli Schwar­zeneggerin The Expendables -trilogiaan (2010–2014).

Paluu Hollywood-elokuvien päärooleihin lähti käyntiin nihkeästi. Toimintaelokuvasta The Last Stand ei tullut kassamagneettia. – Vanha kilpakumppanini, mutta nykyinen ystäväni Sylvester Stallone toivotti minut takaisin tervetulleeksi elokuvabisnekseen ja antoi minulle roolin The Expendables -toimintaelokuvista. Ensimmäisen kuvaukset suoritin neljässä tunnissa, toisen neljässä päivässä. Vuoden 2015 Terminator: Genisystä ei olisi tehty ilman Schwarzeneggeriä. – Tuntui hyvältä palata tuttuun rooliin. Katsoin aiemmat elokuvat uudestaan, mutta rooli oli minulla selkäytimessä ja siksi sen kuvaaminen tuntui vaivattomalta.  Sitä ennen hän treenasi itsensä teräskuntoon. – Olen treenannut aina. Itse asiassa minulla oli vuonna 1984 vain viitisen kiloa enemmän lihasmassaa. Nyt treenasin kaksi kertaa päivässä, tunnin enemmän kuin normaalina arkena. Arkena Schwarzenegger noudattaa hieman keveämpää kunto-ohjelmaa. – Poljen kuntopyörällä aamuisin puoli tuntia ja iltaisin nostan puntteja toiset puoli tuntia. Se saa oloni hyväksi sekä fyysisesti että henkisesti. Hän on vähentänyt myös lihan syöntiä. – Syön lihaa enää kolme kertaa viikossa, sillä karjankasvatus on yksi suurin ilmaston saastuttaja.

Arnold ja Sylvester näyttelivät myös Escape Planissa (2013).

Schwarzenegger ottaa kantaa luonnonsuojeluun dokumentin Wonders of the Sea tuottajana. Se kertoo meren merkityksestä ihmisille ja luonnolle. – Mielestäni valtion tulisi ottaa vastuu luonnonsuojelusta, niin kuin Euroopassa on tehty. Ainakin nykyinen hallitus voisi ottaa mallia Kaliforniasta. Kritisoin erityisesti Trumpin myönteistä kantaa hiilivoimaan.  Muuten hän ei kommentoi Donald J. Trumpin toimia. – Olemme kaikki lukeneet ihan tarpeeksi siitä, miten hän hoitaa asiat. Jokainen voi tehdä niistä omat johtopäätöksensä. Hänen kommenttinsa eivät vaikuta minuun, koska elämässäni on paljon muita, tärkeämpiä asioita, Arnold Schwarzenegger sanoo ja nauraa päälle.

Arnold heilui miekka tanassa Conan – barbaarissa (1982) ja Conan hävittä­jässä (1984).

Arnold Schwarzenegger

  • Syntynyt 30.7.1947 Thalissa, Itävallassa.
  • Vanhemmat: Isä Gustav poliisipäällikkö, äiti Aurelia kotirouva. Isoveli Meinhard kuoli auto-onnettomuudessa 1971. 
  • Opiskeli liiketaloutta ja kansainvälistä liiketoimintaa.
  • Itävallan ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen vuodesta 1983. 
  • Kehonrakentaja, näyttelijä, Kalifornian kuvernööri 2003–2011.
  • Kiinteistökauppoja, sijoittanut mm. kuntosaleihin, ravintoloihin, tuotantoyhtiöön ja ostoskeskukseen.

Teksti Kirpi Uimonen, kuvat Lehtikuva ja All Over Press

Kommentoi »