Apu

Arja Koriseva yllätti vanhempansa koronan keskellä: "Ajattelin, että minusta on sentään jotakin hyötyä"

Arja Koriseva yllätti vanhempansa koronan keskellä: "Ajattelin, että minusta on sentään jotakin hyötyä"
Koronavuosi on vienyt Arja Korisevalta työt, mutta myös antanut perheelle entistä enemmän yhteistä aikaa. Arja on myös remontoinut rantasaunaa ja käynyt biisileirillä. Nyt on valmiina jo kaksi Arjan itse tekemää biisiä. Toinenkin lapsi on lentämässä kotipesästä. Elämä on nyt tässä.
Julkaistu: 28.4.2021
Arja Koriseva on Teams-yhteyden takana ja istuu kotiterassillaan maalia hiuksissaan. Hän on ollut muuttamassa keskimmäistään Karlaa, 19, tämän ensimmäiseen uuteen kotiin.
– Maalasimme ja kittasimme Karlan kanssa kaiken lattiasta kattoon 60-luvun huoneistossa, joka oli täynnä reikiä ja beigeä väriä. Remontoimme viisi päivää sitä kämppää, minulla on vieläkin hiuksissa maalia. Olemme tänään saaneet projektin valmiiksi, että Karla pääsee sitä sisustamaan.
Kätevä kaksikko hioi ja maalasi keittiön kaapit.
– Nyt asunto raikas, puhdas ja kiva. Opettelin myös makrameen tekemistä, koska halusin tehdä Karlalle ison seinävaatteen tupaantuliaislahjaksi.
"Halusin, että vanhempani pääsevät järvenrannalle. Aloimme remontoida saunaa vappuna, ja tein siellä töitä yhdeksän päivää putkeen aamusta iltaan. Siitä tuli koronasauna."
Laulajatähti myöntää olevansa kädet saveen -työmyyrä. Viime jouluna hän osti itselleen lahjaksi metsurinvehkeet. Kun keväällä iski korona, hän alkoi raivata tonttinsa rantoja.
– Meillä on hieman kauempana 80-luvun rantasauna, jota emme ole käyttäneet ollenkaan. Aloin pohtia, onko siellä hormit ehjänä, ja soitin nokikolarin paikalle.
Arjan isä ja äiti kuuluvat riskiryhmään, he eivät ole uskaltaneet lähteä kiertämään Suomea asuntovaunullaan normaaliin tapaan.
Arjan sisko Eija oli juuri ostanut vanhempiensa kesämökin, joten nyt piti keksiä jotakin uutta.
– Halusin, että vanhempani pääsevät järvenrannalle. Aloimme remontoida saunaa vappuna, ja tein siellä töitä yhdeksän päivää putkeen aamusta iltaan. Siitä tuli koronasauna.
Äitienpäivänä Arja vei isänsä ja äitinsä siteet silmillä rantasaunan luokse.
– Olimme siellä onnittelemassa lapsien kanssa äitiä ja mummoa. Luovutimme saunan heidän käyttöönsä, vanhempani toivat vaunun saunan nurkalle ja olivat siellä koko kesän. He raivasivat sinne peruna-, mansikka-, ja yrttimaat.
Arja ei osannut edes arvata remontin keskellä, miten paljon paikasta olisi vielä iloa isälle ja äidille.
– Tykkään tehdä kauheasti ja puuhastella, on ihanaa, kun oma kädenjälki näkyy heti. Oma työni laulajana on niin abstraktia, se leijailee tuolla jossakin. Kun saa konkreettista aikaan, se ilahduttaa. Ajattelin, että minusta on sentään jotakin hyötyä.

"Vuosien varrella ymmärrys arvoista on vain syventynyt"

Kun aamu saapuu Toivakkaan, Arja Koriseva on hyvin kiitollinen elämästään maaseudun rauhassa.

''Ehkä korona on ollut hyvä pakkopysähdys tähän valtavaan vauhtiin ja nousukiitoon. Pitkään kehitys on ollut sitä, että pitää olla enemmän kaikkea ja ihmeellisempää. Aika on pysäyttänyt miettimään elämän perusarvoja, että mikä tässä elämässä on tärkeintä.''

– Arja Koriseva –

Nyt ihmiset ovat joutuneet miettimään Arjan mukaan lähellä olevia asioita.
– Etätyömahdollisuus onkin ollut herätys siihen, miten paljon se säästää esimerkiksi luontoa tai työntekijöiden kuormitusta. Ja miten paljon työn iloon vaikuttaa se, missä sitä saa tehdä.
Arja on miettinyt jo aikaisemmin, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä. Pysähdys tapahtui vuonna 2015, kun laulaja sairastui rintasyöpään.
– Elämä voi muuttua hyvinkin nopeasti. Vuosien varrella ymmärrys arvoista on vain syventynyt. Työstä ja kaikesta voi luopua, mutta perhe on kaikkein arvokkainta ja ihaninta. Olen myös onnellinen siitä, että kotona on hyvä olla. En kaipaa muualle, vaan nautin täällä olemisesta.
Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva Arja oli viime kevääseen asti ollut aina tavarat kassissa valmiina lähtöön.
– On ollut ihmeellistä vain olla, luvan kanssa. Voi vain herätä aamuun ja miettiä, mitä haluaisi tehdä.
Perhe on vuosien varrella tottunut siihen, että äiti on ollut poissa kotoa, kun muulla perheellä on vapaata.
– On nyt ollut ihanaa pystyä olemaan vain kotona, mutta totta kai, kun muut lähtevät kouluun ja töihin, minä treenaan ja kirjoitan uusia ohjelmistoja. Teen samaa taustatyötä kuin aina, vaikka en olekaan kentällä.

"Tuntui hassulta, että rypistyksen sijaan olikin hiljaista"

Maaliskuussa 2020 Arjalta katkesivat täysin työt kuten kaikilta muiltakin esiintyviltä artisteilta. Kiinasta oli saapunut lopulta Suomeen asti koronavirus, ja sen tyhjentämiä lavoja ei ole vieläkään päästy täyttämään.
– Olen ollut hyvin vähän ihmisten keskuudessa, vaikka työni on nimenomaan ihmisten luokse menemistä.
Yhdeksän päivän mittainen Vain elämää -leiri ja sinne tehtävät biisiversiot pitivät Arjan kiireisenä viime kesänä, ja syksyllä jatkui naisvoimin toteutettu Menopaussi-musikaali. Se jatkuu taas tulevana syksynä.
– Tein myös Kontio ja Parmas -sarjan kolmatta tuotantokautta, siitä tehtiin syksyllä vielä elokuva. Eli marraskuun loppuun asti sain tehdä töitä aika mukavasti. Minusta ei tuntunut siltä, että olen työttömänä.
– Positiivisuuteni periytyy vanhemmiltani, mutta uskon myös tahtotilaan. Elämästä voi hakea valon aiheita.
Joulukuu on yleensä täynnä konsertteja. Niissä Arja on laulanut jo yli 30 vuoden ajan.
– Se tuntui hassulta, että rypistyksen sijaan olikin hiljaista. Monelle joulukonserttini on tapa rakentaa omaa joulua. Tein vain yhden striimikeikan, kaikki muut peruttiin.
Isoimpia tapahtumia siirretään takarajan lähestyessä koko ajan kauemmas ja kauemmas.
– Ajattelen, että teen ne vielä, vaikka hamassa tulevaisuudessa. Olen tehnyt aina tätä työtä ihmisille, se on ollut kutsumukseni.
Nyt tekeillä on juhlakonserttikiertue tango- ja viihdeorkesteri Guerdia Nuevan kanssa, sen tiimoilta ilmestyy pian tupla-cd.
Kaksi vuotta sitten 30-vuotistaiteilijajuhlaansa viettänyt Arja on ehtinyt uransa aikana nähdä monet nousut ja laskut.
– Siksi minulla ei ollut sellaista hätää kuin monella nuorella, joka on vasta luomassa uraansa pääsemättä esittämään musiikkiaan. Minun urani ei ole koskaan perustunut siihen, että ilmestyy uusi kappale ja on päästävä tien päälle.
"On vihdoin aika saada elämääni paperille"
Koronavuosi on saanut aikaan myös jotakin ihan uutta. Keikattomuuden ansiosta Arja on pystynyt osallistumaan elämänsä ensimmäisille biisileireille.
– Oli mahtavaa, kun sanoittaja Eija Hinkkala, säveltäjä Antti Kleemola ja tuottaja Samuli Turunen ottivat yhteyttä ja kutsuivat biisileirille. He olivat kuulleet Vain elämäässä, että haluaisin opetella tekemään lauluja. Nyt olen alkanut kirjoittaa omia biisejä. En ole aikaisemmin tuntenut, että esittämieni kappaleiden pitäisi olla juuri minun kirjoittamiani. Varsinkin urani alussa olen levyttänyt niin paljon, että lauluja on tullut ja mennyt.
Arja on saanut Keski-Suomen Yrittäjien kautta mentorointiapua. – Tapaamme Teamsin välityksellä. Meitä on myös neljä naisyrittäjää, jotka kokoonnumme ohi tämän isomman tiimin. Nimesimme itsemme voimanaisiksi.
Arja esiintyy paljon konserteissa, joihin voi räätälöidä biisilistan.
– Silloin haen pitkältä aikaväliltä kappaleita, joista saa hyvän kokonaisuuden. Pysähtyminen on antanut uutta innostusta ja energiaa. Tykkään kirjoittaa ja puhua elämästä. Ehkä on vihdoin aika saada niitä paperille.
Nyt on valmiina kaksi biisiä, joita Arja on ollut mukana sekä säveltämässä että sanoittamassa.
– Tarjoan niitä sitten levy-yhtiölle, katsotaan, mitä he sanovat. Tämä tuntuu isolta harppaukselta.

"Tarvitsemme asioita, jotka tekevät mielelle hyvää"

Muiden artistien tavoin Arja on anonut koronatukia ja käyttänyt säästöjään selvitäkseen yli ajasta, jolta esiintyvät taiteilijat eivät palkkaa saa.
– Toimeentulo on viety. Eivät esimerkiksi striimikeikan lipputulot kata edes kuluja, joita järjestämisestä koituu. Tilanne on äärimmäisen hankala, kun normaalisti tulot koostuvat siitä, että lähdet töihin ihmisten luokse.
Kulttuurialan ahdinko on tuotu monesti esiin, mutta silti ratkaisu on ollut jatkaa täyskieltoa. Arjan mukaan konserteissa pystyisi pitämään turvavälitkin paremmin kuin vaikka ruokakaupoissa.
– Meillä osattaisiin järjestää vastuullisesti muun muassa konsertteja ja taide-elämyksiä, mutta ne on evätty. Valtavia ammattiryhmiä on jäänyt työttömiksi esiintyjien lisäksi.
Arja muistuttaa, miten paljon hyvää kaikki luovat artistit ovat tehneet yhteiskunnalle ja ihmisten hyvinvoinnille.
– Meidän työmme on merkityksellistä. En tiedä yhtään ihmistä, jota ei taide jossakin mieluisassa muodossa rentouttaisi. Tarvitsemme asioita, jotka tekevät mielelle hyvää.
Arjan yrityksen liikevaihto on vuodessa pienentynyt dramaattisesti.

''Säästöt alkaa olla syöty. Pienet tulot, pienet menot -meiningillä mennään. Ei kukaan mitään miljoonia havittele, vaan sen verran, että pystyisi pyörittämään normaalia elämää. Meillä ei ole edes sellaista mahdollisuutta. Onneksi mieheni on pystynyt olemaan normaalisti töissä, vaikka minä olen ollut työttömänä.''

– Arja Koriseva –

Kulut perhe on laskenut minimiin.
– Onneksi täällä maalla on tilaa ja mahdollisuuksia harrastaa: voimme hiihtää, lasketella, luistella, olla luonnossa.
Perheeseen on tulossa juhlavia aikoja. Karla, 19, kirjoittaa ylioppilaaksi, ja Verna, 14, pääsee syksyllä ripille. Omillaan asuva Patrick, 25, kirjoittaa jo gradua.
– Jännitämme, millaiset ylioppilasjuhlat Karlalle saa järjestää. Luulisin, että puutarhassa saisi ainakin kokoontua.
Lasten aikuistuminen ei ole Arjasta haikeaa.
– Toinen muksu lentää nyt pesästä pois, mutta se on vain mahtavaa. On hienoa, että hän pystyy kantamaan enemmän vastuuta, ja niin elämän pitää mennäkin.
Iltatähti Verna pitää huolen, että kokonaan ei tarvitse mistään luopua.
"Pitää kysyä itseltä ja toisilta, miten voimme. Ja annetaan ja jaetaan rakkautta sekä varjellaan sitä."
Koronan Arja tuntee vain lujittaneen parisuhdetta ja perhe-elämää.
– Olen ollut levollisesti kotona, ja meillä on ollut yhteisiä vapaita viikonloppuja. Työni on normaalisti ajoittunut paljon viikonloppuihin, jolloin ihmiset ovat vapailla ja viihtymässä. Olen pitänyt kiinni perheen yhteisistä lomista koulujen lomien aikaan. Jos on tullut jokin idea, olen sanonut, että minulla ei ainakaan ole mitään. Lapsetkin ovat kuittailleet siitä, Arja nauraa.
Normaalisti perheessä mennään esiintyvän taiteilijan tahtiin.
– Perhe on siihen tottunut, ja otamme yhteisen ajan sieltä, mistä saamme. Tämä on upea työ, jossa saan olla omanlaiseni, mutta tasapainoinen perhe-elämä on estänyt monet kipuilut. Olen työtä tekevä tavallinen nainen, vaimo ja äiti.
– Pyrin tekemään töitä puolet kuukaudesta. Mielestäni minulla on hyvä balanssi työn ja arjen välillä. Olen onnellinen, kun työni on niin monipuolista ja vaihtelevaa!
"Kiitän monta kertaa päivässä ja pistän kädet ristiin, että kaikki on näinkin mennyt. Olemme pärjänneet hienosti tässä tilanteessa, ja siitä voimme kiittää toisiamme."
Pandemia on kirkastanut maailmalle entisestään sitä, miten tärkeää on, että ihmiset pitävät toisistaan huolta.
– Pitää kysyä itseltä ja toisilta, miten voimme. Ja annetaan ja jaetaan rakkautta sekä varjellaan sitä.
– Kunpa maailmasta voisi kitkeä epäoikeudenmukaisuuden ja rakkaudettomuuden. Rahan tai menestyksennälän sijaan kilvoittelisimme siitä, miten voisimme parhaiten tehdä toinen toisillemme hyvää. Jos voisimme tinkiä hieman saavutetuista eduistamme, yhä useammalla olisivat asiat paremmin.
Uskosta on ollut Arjalle apua, kun on tuntunut, että maailma hajoaa ympärillä.
– Toivon, että jokainen kuuntelee omaa sisintään. Jostakin itseään suuremmasta voi ammentaa rohkeutta, voimaa ja uskoa huomiseen. Kiitän monta kertaa päivässä ja pistän kädet ristiin, että kaikki on näinkin mennyt. Olemme pärjänneet hienosti tässä tilanteessa, ja siitä voimme kiittää toisiamme.

Arja Sinikka Koriseva-Karmala

  • Syntyi: 21. huhtikuuta 1965 Toivakassa.
  • Asuu: Toivakassa.
  • Perhe: Mies ja kolme lasta.
  • Ajankohtaista: Guadia Nuevan kanssa tehty tupla -CD ilmestyy toukokuussa.
Kuvauspaikat: Nukula, Oravasaari ja Jyväskylä. Vaatteet: Muotikuu, Jyväskylä, punainen mekko Ana Alcazar/Johanna Rantakari. Meikki Nukulassa: Isa Koskelainen. Meikki Jyväskylässä: Anniina Saari.
Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »