Apu vakoili Roger Moorea Suomessa
Puheenaiheet
Apu vakoili Roger Moorea Suomessa
Eilen kuollut Sir Roger Moore kävi keväällä 2009 Suomessa mainostamassa elämäkertaansa. Avun Jorma Lehtola vakoili James Bond -elokuvista tuttua elokuvatähteä yhden päivän ajan.
3Kommenttia
Julkaistu 24.5.2017
Apu

Toimeksi: Apu, 00081 A-Lehdet.

Aihe: 007.

Avatkaa tiedosto. Seitsemän Bond-elokuvaa tehnyt brittinäyttelijä Roger Moore, entinen Pyhimys, nykyinen ritari, tulee kolmipäiväiselle Suomen-vierailulle. Mooren elämäkerta My Word is my Bond on juuri suomennettu (Nimeni on Moore, Roger Moore, Like).

Seuratkaa ohjeita.

0

Vakoilkaa, miten Sir Rogeriin suhtaudutaan Espoon kauppakeskus Sellossa sunnuntaina kello 13.

Reporter: Uhkaava väkijoukko kerääntynyt kirjakaupan eteen. Mainoksessa lavan yllä on yhdeksän jalkaa pitkät naisen sääret ja kirjakauppaan noin 60 jaardin jono. Votka puuttuu, mutta vasemmalla on kenkäkauppa Martin’s.

Sir Roger ja hänen vaimonsa, Lady Kristina, työntyvät tungoksen halki. Vuodet näkyvät, mutta Sir näyttää yhä virkeältä, etten sanoisi bondevalta, ollakseen eturauhassyövän selättänyt, sydämentahdistimella varustettu 81-vuotias eläkeläinen.

– Energiani salaisuus? Jos jään paikalleni, verokarhu tavoittaa minut, sanoo kuulu monacolainen.

Moore muutti pois Englannista vuonna 1978, kun ”tietyn summan” ylittävän tulon veroprosentti oli 87.

Kuulustelija Baba Lybeckin ristitulessa Sir vaikuttaa enemmän veijarilta kuin Pyhimykseltä. Hän suhtautuu uraansa brittiläisen huvittuneesti, ja sutkauttelu on kuivaa, aavistuksen ravistettua.

Kyllä, hän teki kaikki elokuviensa stunt-temput, paitsi rakkauskohtaukset, jotka ovat vaarallisia.

Moore on neljättä kertaa naimisissa.

Burt Lancaster antoi minulle neuvon: ”Jos olet vastanäyttelijäsi pukuhuoneessa ja vaimosi astuu sisään, jatka sitä, mitä olit tekemässä. Kun palaat kotiin, kiistä kaikki, tai sano: Kumpaa sinä oikein uskot, minua vai silmiäsi?”

Moore signeeraa kuusisataa kirjaa kolmessa vartissa ja poistuu takaovesta.

Tiivistelmä 001: Muistelmien ensimmäiset kuusituhatta merkkiä varastettiin Geneven lentokentällä 1992, koska ”sellaista Ranskassa tehdään”, joten julkaisu lykkääntyi 16 vuodella. Nyt tarinaa on 421 sivua, joista noin sata käsittelee James Bondia, 60 Pyhimystä, 70 Unicefia ja loput sitä muuta.

Roger Moore ja Lady Kristina kohtaavat espoolaiset Sellossa.

0

Varokaa Bond-elokuvan erikoisnäytöstä Bristol-teatterissa klo 18. Sali on täyteen ladattu, räjähtävät aplodit voivat laueta.

– Kivaa olla taas Ruots…, aloittaa Sir Roger loppuunmyydyssä salissa.

Moore puhuu kuulusteltuna tunnin. Yrittää oikaista 1950- luvun Ivanhoesta suoraan myöhempään Unicef-työhönsä, mutta palautetaan takaisin Bondeihin, jokaiseen seitsemästä yksitellen.

Taustalle projisoidut kuvatkin ovat yhtä Pyhimystä lukuun ottamatta Bondeista, eivätkä Mooren yli 30 muusta elokuvasta.

– I hate violence, sanoo Moore, joka on vihannut tappamista siitä lähtien, kun pikkupoikana pudotti kivellä pääskyn kattoparrulta ja se kuoli.

Sir Rogerin lausuttua suomeksi kaiken, mitä osaa – ”akkapussi” (lue: äkä), ”octopussi” ja ”Niimenii on Moore” – mikrofoni alkaa räsähdellä.

– Kriitikkoja kaikkialla, Sir Roger murahtaa.

Tärkeintä Moorelle tänäkin iltana on häntä kaikkialle seuraava Lady Kristina:

– Kultaseni rakastaa minua, etkö rakastakin, Moore kehrää ja tähyää saliin. – Darling, nukahditko sinä?

Yleisö on ravistettu ja sekaisin, taputtaa seisaaltaan.

Tiivistelmä 002: Selvittyään sikotaudista, keuhkokuumeesta, Lontoon pommituksista ja muista varhaisvuosien tukalista tilanteista, Moore päätyi animaattoriksi lontoolaiselle studiolle, siis piirtämään elokuvia, kunnes vuoden kuluttua sai potkut ja ryhtyi villapaitamannekiiniksi.

7

Seuratkaa tuota miestä. Selvittäkää, millaisen aperitiivin hän nauttii esityksensä jälkeen.

Huomaamaton soluttautuminen hankalaa, mutta tässä tulokset: Sir Roger vietiin Pääkonttori-nimiseen ravintolaan, jossa hänelle ravistettiin karpalomartini. Siinä on kolme senttilitraa karpalovotkaa (Finlandia), yksi sentti karpalolikööriä (de Kuyper) ja kolme senttiä karpalomehua.

Poistuimme senttiäkään kuluttamatta.

Mainittakoon, että alkuperäinen martini ravistettiin Bondille vuonna 1956, Ian Flemingin teoksessa Timantit ovat ikuisia. Bond ei tilannut sitä, se tilattiin hänelle. Itse hän tilasi sen vasta kaksi vuotta myöhemmin kirjassa Tohtori Ei. Sean Connery aloitti sen elokuvassa Kultasormi 1964.

Bond ei koskaan ole selittänyt ravistamisen perimmäistä merkitystä, mutta erään koulukunnan mukaan shaking teki cocktailista viileämmän tai, Bondin sanoin, jääkylmän.

Sir Rogerin mielestä keskeisongelma on tämä: vaikka Bondin pitäisi olla salainen agentti, baarimikot ympäri maailman alkavat hänet nähdessään välittömästi vatkata votkamartinia: shaken, not stirred.

Salainen agentti, nykyään ei enää niin salainen, signeeraa elämäkertaansa.

u

Hankkiutukaa Sir Rogerin loosiin hotelli Tornissa maanantaina suuren lehdistötilaisuuden varjolla.

Tavaton määrä toimittajia ravintolassa, ja Moore-fani Lenita Airisto. Keskeisin asiasisältö, muistelmien sisältö pois lukien, on Mooren paljastus:

– Avioliitossani minulla on yhä viimeinen sana, aina: ”Kyllä, rakas.”

Lady Kristina vieressä ei kommentoi väitettä.

Moorein mentyä Tornin henkilökunta kehottaa lehdistöä poistumaan seuraavien tieltä. Seuraamme Sir Rogeria karuun etelänpuoleiseen loosiin. Yksityishaastatteluun tulee kerrallaan vain kymmenen toimittajaa, jotka Lady Kristina kättelee, ja aikaa on yhteensä kahdeksan minuuttia.

Loosissa Moore vielä kerran joutuu erittelemään Bondejaan, naisiaan, energiaansa ja elämänarvojaan, jotka Unicef-työ on muuttanut forever. Hätäisimmät sopuleista ehtivät pyytää nimmarit kirjoihinsa (emme me, tehtävän luonteesta johtuen), minkä jälkeen loosin ovi käy.

Tiivistelmä 003: Kyllästyttyään Englannin huonoihin palkkoihin Moore vuonna 1953 lähti Hollywoodiin, jossa solmi MGM-sopimuksen. Hän teki neljä unohdettua elokuvaa ja palasi Englantiin, jossa uusi keksintö nimeltä televisio teki hänestä tähden. Vierailunsa aikana

Moore laulaa kahdesti Ivanhoe-sarjan tunnussävelen.

n

Selvittäkää, mitä englantilainen näyttelijä tekee Suomalaisessa kirjakaupassa maanantaina klo 16.30.

Puolikaaren muotoinen yleisö tunnistaa Sir Rogerin jo pihassa. Moore hymyilee koko matkan kauppaan. Baba Lybeck on lavalla taas ja puhuu kansakunnan nimissä.

– Suomalaisten mielestä Te olette ainoa oikea Bond.

Baba sivuuttaa asiassa vallitsevat äänekkäät koulukuntaerot, mutta sillä ei ole väliä, koska Mooren koulukunta on miehittänyt kirjakaupan. Hyllyt jylisevät aplodeista.

Koska joissakin ennakkotiedoissa on virheellisesti todettu, että Sir Roger aikoo sing (eikä sign) kirjansa, hän laulaa suomeksi: ”Niimenii on Moore, Roger Moore.”

Sir Roger riisuu takkinsa. Nimikirjoitusjono kiertää käärmeenä myymälää.

– Elikkä nyt nimi tulee vain kirjaan ja ilman omistuskirjoitusta, virkailija kuuluttaa, – elikkä pitäkää tiukasti jonosta kiinni!

Kolmen sepän patsaalla vanha mummo nakkelee pussikaupalla pullaa puluille – peitetehtävissä selvästi. Lokit, nuo matalaliitoiset aggressiiviset ryökäleet, kirkuvat: Moore! Moore! Turhaan. Sir Roger has left the building. Mooret ovat jo matkalla Unicef-lahjoittajien illalliselle.

Tiivistelmä 004: Näyteltyään seitsemän vuotta Pyhimystä Moore kuvasi 24 jaksoa Veijareita ja pyhimyksiä amerikkalaisen Tony Curtisin kanssa. Neuvottelumatkalla Moorea varoitettiin tupakoimasta, koska Curtis oli Amerikan tupakoinninvastustajien keulahahmo.

Kun Curtis saapui Englantiin kuvauksiin, hän kärähti tullissa marihuanasta.

Bondin yhyttää myös Moore-fani Lenita Airisto.

i

Raportoikaa, muistaako kukaan Suuren Kuun kirjakaupassa Kuuraketti-elokuvaa, josta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

Raketeista ei mainintaa. Suomalaisen Kirjakerhon myymälä on avian tukossa. Jono ulottuu kulman ympäri. Viimeiset tähyävät ikkunoista, joko Bond on päässyt sisään. Ilmassa on Jeesuksen toisen tulemisen tuntua.

Sir Roger näyttää hieman nuutuneelta. Onko hän tajunnut luvanneensa nimikirjoituksensa kaikille noillekin, jotka pitävät perää lähempänä Ruttopuistoa?

Moore puhuu vain viisi minuuttia, mutta paljastaa itsensä: jos hän voisi olla joku James Bondin ihmevempaimista, hän olisi magneettikello.

Ilma myymälässä on niin sakeaa, että voisi kuulla naisten pyörtyilevän.

Tiivistelmä 005: Mooren tehtyä seitsemän Bondiaan Audrey Hepburn – tuo ”wonderful wonderful” olento – veti hänet vuonna 1991 Unicefin toimintaan. Palkka: yksi dollari vuodessa. 18 vuotta hyväntahdon lähettiläänä kierreltyään Moore tietää slummeista, köyhyydestä, käymälöistä, sokeri-suolaliuoksista, ripulista ja rokotteista enemmän kuin yksikään Bond-fani hoksaa kysyä.

c

Älkää päästäkö Sir Rogeria yksin Akateemiseen kirjakauppaan tiistaina klo 16.30.

Ei hätää. Väkeä riittää, kun Moore laskeutuu rullaportaita.

– Ihmiset ja ruoka ovat olleet ihan wonderful, hän sanoo.

Tarmostaan Moore kiittää vaimonsa laittamia puuroja ja omaa kunto-ohjelmaansa. Jälkimmäinen perustuu siihen, että nostelee ainoastaan laseja, joissa on jotakin sisällä.

Moore valittaa kolottavaa hammastaan, kiistää omistavansa sen paremmin Pyhimyksen Volvoja kuin Bondin varusteita, ”edes Bond-sukkia”, ja arvioi haikeana ajan kiivasta rientoa.

– Lopetin Bond-elokuvat 25 vuotta sitten, kun Bond-tytöt alkoivat muistuttaa lastenlapsiani.

Nuori nainen eturivissä pyytää, että Sir Roger lopuksi lausuisi ne maailman kuuluisimmat sanat. Sir Roger ryhdistäytyy.

– My name is Bond. James Bond.

Clap-clap-Clap-Clap-CLAPCLAPCLAP…!

Sir Moore siirtyy sivupöytään signeeraamaan, kirjoittaa ja kirjoittaa. Lavalla ehtii alkaa ja loppua uusi keskustelutilaisuus, ennen kuin hännimmäinen on perillä. Hälinä on poissa, Sir Roger näyttää unohtuneelta. Hän lähtee Ruotsiin.

Tiivistelmä 006: Lähes 50 vuotta ritari Ivanhoen jälkeen Moore aateloitiin Brittiläisen imperiumin ritarikomentajaksi (KBE) vuonna 2003 ja hänestä tuli Sir Roger Moore. Viime vuonna hän sai komentajan arvon Ranskassa. Ehkä se oli hyvitys varastetusta elämäkerran alusta.

e

Lopettakaa tämä jaaritus.

Kevät on pitkällä ja kello paljon. Mies, joka The Timesin mukaan ”saa yhä naisten pikkuhousujen kuminauhan katkeamaan pelkästään kulmakarvaansa kohottamalla”, on tiessään. Suomessa, havaintojemme mukaan, kuminauhat ovat tukevampaa tekoa.

Sir Roger jättää taakseen Helsingin ja monta tuhatta nimikirjoitusta. Elämäkerran painos on myyty loppuun. Meteorologi lupaa kylmenevää.

Tiivistelmä 007: Sir Roger täyttää 82 vuotta lokakuussa. Kun hän 79-vuotiaana antoi sormenjäljet

New Yorkin tullissa, virkailija sanoi, että vuoden kuluttua ei enää tarvitse, kun olette 80. Miten niin, Moore kysyi, eikö 80-vuotias voi enää olla terroristi?

Kuuntelen.

f

Tuhotkaa tämä juttu luettuanne sen.

Julkaistu Avussa 20/2009. Roger Moore kuoli 23. toukokuuta 2017.

3 kommenttia