Apu tapasi 50 vuotta täyttävän Julia Robertsin: lahjakas, kaunis ja onnellinen
Puheenaiheet
Apu tapasi 50 vuotta täyttävän Julia Robertsin: lahjakas, kaunis ja onnellinen
Apu tapasi pian viisikymmentä vuotta täyttävän Julia Robertsin. Oscar-voittaja ja maailman kauneimmaksi luonnehdittu näyttelijä ei huolehdi ura- tai ulkonäköpaineista vaan nauttii syvällisistä roolitöistä ja kiireisestä perhe-elämästä.
Julkaistu 11.10.2017
Apu

Julia Roberts on hyvällä tuulella. Juttu luistaa, vitsit lentävät ja iloinen nauru kaikuu hotellihuoneen käytävälle. Huonona päivänä hän on vähäsanainen eikä peittele pitkästymistään. Silloin hän voi jopa äksyillä tai kirjoittaa kesken haastattelun näyttelijäkollegoilleen salaisia lappusia kuin kuriton koululainen. Nyt hän lumoaa. – Olen oppinut, että minuun suhtaudutaan niin kuin minä reagoin muihin. Kaikki on kiinni energiasta, Julia Roberts toteaa ystävällisesti Los Angelesissa.

Julia Roberts ihastutti Teräskukissa (1989) muun muassa Sally Fieldin, Shirley MacLainen ja Dolly Partonin seurassa.

Georgian kasvatilla näytteleminen on geeneissä. Robertsin vanhemmat vetivät Decaturin pikkukaupungissa lasten teatterikerhoa. Sen oppilaita olivat muun muassa Martin Luther King Jr:n lapset. Kiitokseksi opetuksesta Kingin perhe maksoi Julian synnytyksestä aiheutuneen sairaalalaskun lokakuussa 1967. – Asuin lapsuuteni ensimmäiset viisi vuotta Decaturissa. Kun vanhempani erosivat, muutin äidin ja sisarusten kanssa Smyrnaan. Molemmat ovat suur-Atlantan alueella. Alku uudessa ympäristössä oli outoa, sillä minut oli kasvatettu hippilapseksi enkä ollut tottunut käyttämään kävelykenkiä, Roberts kuvailee lapsuuttaan. Isä Walter kuoli syöpään, kun Roberts oli kymmenen. Tytär ihaili Betty-äitiään, joka aloitti työt sihteerinä ja kasvatti kolmea tytärtään yksin, koska uusi aviomies oli hulttio. Vanhin veli, Eric, oli muuttanut kotoa opiskelija-asuntoon. – Äiti teki kaiken itse. Hänellä oli vihannestarha kotipihalla, hän leipoi leivät sekä valmisti soseet, hillot ja lämpimät ruoat itse. Vanhemmiten olen ihmetellyt, miten hänen aikansa riitti kaikkeen. Teen vain puolet siitä, mitä hän ehti, ja silti aika loppuu aina kesken. Betty kuoli kaksi vuotta sitten keuhkosyöpään.  – Ajattelen äitiä jatkuvasti. Hän ei ikinä kaunistellut asioita. Kun kysyin lastenhoitovinkkejä siihen, kuinka selvitä pienten lasten äitinä, hän sanoi, että sitä varten päiväkodit ovat olemassa. Hän ei yrittänyt maalata äitiydestä ruusuista kuvaa.

Pretty Woman (1990) teki Robert­sista filmitähden. Richard Geren kanssa Roberts näytteli myös  Morsian karkuteillä -elokuvassa (1999).

Lukion jälkeen Roberts muutti New Yorkiin ja alkoi opiskella näyttelemistä. – Aluksi äitini oli järkyttynyt, mutta tuki lopulta päätöstäni. Myös hänen vanhemmat sisaruksensa, Eric ja Lisa ovat näyttelijöitä, samoin veljentytär, Emma Roberts Vuonna 1986 Julia kuvasi veljensä kanssa yhden uransa ensimmäisistä elokuvista nimeltään Blood Red. Se julkaistiin kolme vuotta kuvausten jälkeen. Sen jälkeen sisarusten välit olivat viileät melkein kaksikymmentä vuotta. Julia ei välirikkoa kommentoi, sillä hän pitää sitä yksityisasianaan. – Ensimmäisellä kunnon palkallani ostin joululahjoja. Ihan ensimmäisen palkkani, 27 dollaria, tienasin ravintolan kassana. Sillä rahalla ostin jotain pientä itselleni. Ura lähti nousuun, kun Roberts sai parikymppisenä ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden Teräskukat-draamasta (1989). Sitä seurasi Pretty Woman (1990) ja toinen Oscar-ehdokkuus. – Ymmärsin vasta ensi-illan jälkeisenä maanantaina, että Pretty Womanista tuli hitti. Olen onnellinen, että minusta tuli kuuluisa aikana, jolloin nuori näyttelijä sai vielä kasvaa ja kehittyä rauhassa.

Raja tuntemattomaan -leffan (1990)aikaan Roberts rakastui Kiefer Sutherlandiin (vas.).

Mediasirkus tuli hänelle tutuksi, kun hän purki kihlauksen näyttelijä Kiefer Sutherlandin kanssa kolme päivää ennen häitä.  Pari rakastui Raja tuntemattomaan -jännityselokuvan (1990) kuvauksissa. Tuohon aikaan Roberts kuvaili Sutherlandia vanhaksi ja viisaaksi sieluksi.  Ääni muuttui kellossa vuoden päästä, kun hän yllätti sulhasensa stripparin seurasta. Roberts karkasi miehen ystävän Jason Patrickin kanssa Irlantiin.  Kaksi vuotta myöhemmin Roberts avioitui muusikko Lyle Lovettin kanssa. Liitto päätyi eroon vuonna 1995. – Ero sattuu aina. Sitä on itkettävä ja työstettävä. Sen  jälkeen ei voi jatkaa elämää niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Vain aika parantaa haavat, hän kommentoi myöhemmin. Roberts oppi vastanäyttelijöiltään, miten miehet ajattelevat.

Vihollinen vuoteessani (1991) kuvasi lähisuhdeväkivaltaa.

– Opin paljon miehistä, kun työskentelin ja ystävystyin Richard Geren, Dennis Quaidin, Mel Gibsonin ja George Clooneyn kanssa. Koska kyseessä ei ollut viettelys tai flirtti, he puhuivat avoimesti. 1990-luvulla Roberts paiski töitä. Hänet muistetaan elokuvista Vihollinen vuoteessani (1991), Hook – Kapteeni Koukku (1991), Pelikaanimuistio (1993), Michael Collins (1996), Salaliittoteoria (1997), Notting Hill (1999) ja Morsian karkuteillä (1999). – En suunnittele tulevaisuutta liikaa vaan valitsen projektit fiiliksen mukaan. Paneudun jokaiseen rooliin täysillä riippumatta siitä, mitä siitä maksetaan. Roberts näyttäytyi myös televisiossa. Hän esiintyi Frendit-sarjassa silloisen poikaystävänsä Matthew Perryn kanssa. Vuosituhannen lopussa hänet nähtiin myös rikossarjassa Kova laki. Hän seurusteli silloin ohjelman tähden Benjamin Brattin kanssa.

Pelikaanimuistiossa (1993) Roberts näytteli Denzel Washingtonin kanssa. 

2000-luvun alussa Roberts teki historiaa. Hän oli ensimmäinen naisnäyttelijä, jolle maksettiin 20 miljoonaa dollaria elokuvaroolista. Samasta Erin Brockovich -elokuvasta (2000) hän voitti Oscar-palkinnon. – Arvostan rahaa, mutta se ei ole minulle kaikki kaikessa. Arvostan myös Oscar-voittoa, mutta se ei muuttanut uraani tai elämääni.

 Erin Brockovich (2000) toi Oscarin.

Samoihin aikoihin hän tutustui kameramies Daniel Moderiin elokuvan The Mexican kuvauksissa. Moder oli tuolloin vielä naimisissa meikkitaiteilija Vera Steimberg Moderin kanssa, ja Roberts seurusteli Benjamin Brattin kanssa. Julian ja Dannyn suhde syveni, ja heidät vihittiin kesällä 2002.  – Tiesin joka solulla, että hän on se oikea minulle. Eikä se tunne ole kadonnut. Hän on oikeanlainen, myönteinen tyyppi minulle. Aviopari on työskennellyt sen jälkeen usein  yhdessä, muun muassa elokuvissa Full Frontal (2002), Mona Lisa Smile (2003), Tulikärpäsiä puutarhassa (2008), Tuntematon vihollinen (2014) ja Katseeseen kätketty (2015).

The Mexican (2001) saatteli Robertsin yhteen  Daniel Moderin kanssa.

– Aluksi yhteistyö jännitti. Onneksi Danny osaa kannustaa, joten yhteistyö on sujunut hyvin, Roberts kiittelee. – Hän myöskin tuntee alan eikä ole mustasukkainen romanttisista kohtauksista. Toisaalta maailma on täynnä mielenkiintoisia ihmisiä. Siinä, missä minä esiinnyn komean miehen kanssa, saattaa Danny törmätä vaikka ruokakaupassa kivannäköiseen naiseen. Kumppanin kanssa pitää löytää yhteinen sävel ja luottamus ja tukea toista kuin ystävää.

Michael Collinsissa (1996) Liam Neesonin kanssa.

Pariskunnan Kaksoset Hazel ja Phinnaeus, 12, syntyivät vuonna 2004. Nuorin poika, Henry, 10, syntyi kolme vuotta myöhemmin.  – He ovat oppineet Dannyltä paljon pieniä ihania asioita, kuten sanomaan, että sinulla on nätit korvakorut tai näytät kauniilta. Lapset matkivat sitä, miten vanhemmat kommunikoivat keskenään. Parasta on näyttää tunteita avoimesti. Perhe asuu Malibussa, lähellä Moderin synnyinseutuja. Lapset ovat käyneet samaa päiväkotia, jota isä aikoinaan kävi. Perheellä on kodit myös New Yorkissa ja New Mexicossa. – Mietin pitkään, voinko muuttaa Kaliforniaan. Nykyään rakastan Dannyn meille rakentamaa kotia. Siellä lapset saavat leikkiä rauhassa pihalla, ja he tuoksuvat ulkoilmalle ja auringonpaisteelle. Perhe pyrkii noudattamaan ekologisia elämäntapoja. Talossa on käytetty mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Rakennuspuut saatiin tontilla aiemmin olleesta talosta ja lentokonehallista. Katolle on asennettu aurinkopaneelit. 

Ocean’s Elevenin (2001) päätähdet: Julia Roberts, George Clooney ja Brad Pitt.

Julia Roberts kuvailee kotielämäänsä iloiseksi kaaokseksi. – Kierrätämme, käytämme kangaskasseja ruokaostoksilla, emme käytä paperiserviettejä, ajamme biodieselautoa, kasvatamme vihanneksia kasvimaallamme ja kanalamme kanat syövät ruoanjätteemme. Meillä on myös komposti. Olen yrittänyt minimoida taloutemme jätemäärän. On uskomatonta, kuinka paljon viiden hengen perhe roskaa, Roberts listaa. Kalat, lihat, hedelmät ja vihannekset – joita ei löydy omalta kasvimaalta – he ostavat tuoreena torilta. – Kokkaan itse niin paljon kuin mahdollista. Joinakin päivinä en ehdi muuta kuin laittaa aamupalan, lounaan ja illallisen sekä siivota keittiön niiden välissä. Joskus se on hauskaa, ja lapset auttavat minua. Joskus se taas on väsyttävää, ja silloin haluaisin vain tilata valmisruokaa.

Perhe – August: Osage County (2013) -tragikomediassa Julia Roberts esittää kyynistä tytärtä, joka mittelee hankalan äitinsä kanssa. Sekä Roberts että äitiä näytellyt Meryl Streep saivat rooleistaan Oscar-ehdokkuudet.

Julia Roberts nauraa ja toteaa, että välillä hän ja Danny Moder miettivät, mitä oikein tekivätkään ennen lapsia. – Lasten kanssa aika kuluu vauhdilla. Heidän kanssaan emme ehdi pitkästyä. He ovat elämäni ilo. Olen tyytyväinen, että minulla oli pitkä ura takanani ennen äitiyttä. Pystyin pitämään taukoa näyttelemisestä niin pitkään kuin halusin ja voin vieläkin pitää tarvittaessa vapaata ja keskittyä perhe-elämään.  Työt tuovat silti kaivattua vaihtelua. – Kuvaukset tarjoavat vastapainoa perhearjelle. Välillä on hyvä tehdä aikuisten juttuja. Ne tuovat myös uusia aiheita ruokapöytäkeskusteluihin.  Iän myötä Robertsin roolit ovat muuttuneet. Enää häntä ei nähdä pelkästään romanttisissa komedioissa tai jännäreissä. Viimeksi hän sai Oscar-ehdokkuuden tummanpuhuvasta komediasta Perhe – August: Osage County (2013). – Muutos on luonnollinen asia. Elämänkokemuksesta on apua näyttelemisessä. Siitä voi ammentaa syvyyttä hahmoihin. Olen nykyään sinut itseni kanssa ja sen takia itsevarmempi työssäni.

Roberts ystävänsä Susan Sarandonin kanssa Aina vierelläsi -perhedraamassa (1998).

Julia roberts täyttää lokakuussa 50 vuotta. People-lehti valitsi hänet tänä vuonna viidettä kertaa maailman kauneimmaksi naiseksi. – Minulla on hyvät geenit. Väitän, että 97 prosenttia ulkomuodosta on perinnöllistä. Toki urheilen, mutta se on ensimmäinen asia joka jää, jos minulla on liian kiire. Syön hyvällä omallatunnolla ja pidän pikkuleivistä. Ulkonäöstä ei koskaan ole tullut hänelle pakkomiellettä. – En ole ollut ikinä turhan tarkka siitä, miltä näytän. Menen ruokakauppaan ilman meikkiä. Katson itseäni peilistä aamulla ja illalla, kun pesen hampaat. On luksusta, jos minulle jää aikaa levittää silmänympärysvoidetta. Alkava uusi vuosikymmen ei pelota viisikymmenvuotiasta. – Arvostan elämää. Vuosia tulee vääjäämättä, joten niistä on turha stressata. Pitkän linjan ammattilaisilla, kuten Meryl Streepillä, Annette Beningillä ja Susan Sarandonilla, on nykyään töitä enemmän kuin parikymppisillä aloittelijoilla. Kun aloitin uraani, asiat olivat toisin päin. 

Teksti Kirpi Uimonen, kuvat Brinson+Banks / New York Times / MVphotos ja Alamy / All Over Press

Kommentoi »