Apu selvitti: Hus kehotti säästämään kertakäyttöisiä suojatarvikkeita
Puheenaiheet
Apu selvitti: Hus kehotti säästämään kertakäyttöisiä suojatarvikkeita
Avun haltuunsa saamassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sisäisessä viestinvaihdossa on jo kehotettu säästämään koronaviruksen hoidossa tarvittavia suojavälineitä ja pesemään kertakäyttöisiä suojia. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan tarvikkeista ei ole varsinaista pulaa, vaan kyse on varautumisesta. Suojavälineitä on myös kadonnut, mistä on tehty rikosilmoitus.

Maailmalta saatujen kokemusten perusteella sairaanhoitohenkilökunnan suojaaminen on yksi tärkeimmistä asioista koronaviruspandemiaa vastaan taistellessa. Tähän tarvitaan suojavarusteita, joita kuluu potilaiden hoidossa paljon. Riittääkö niitä Suomessa?

Apu on saanut haltuunsa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin sisäistä sähköpostiviestintää, jossa Husin henkilökuntaa kehotetaan säästämään kertakäyttöisiä suojatarvikkeita ja käsidesipumppupulloja. Viesteissä kerrotaan myös, että tiettyjä suojavarusteita on kadonnut Husissa.

Avun tavoittaman Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan tarvikkeista ei ole vielä pulaa, vaan kyse on rajallisen varaston säästämisestä, josta on tehty koko maata koskeva linjaus. Kadonneista suojatarvikkeista puolestaan on tehty rikosilmoitus.

Husin henkilöstöä on ohjeistettu ainakin kertakäyttöisten silmäsuojaimien pesemiseen.

Keskiviikkona 18. maaliskuuta lähetetyssä sähköpostissa ohjeistetaan desinfioimaan kertakäyttöisiä silmäsuojaimia joko desinfektioliinalla tai Oxivir-desinfiointiaineella tai käyttämään puhdistamiseen sairaalan osastoilla olevia pesukoneita, jossa välineistöä pestään kuumassa vedessä pesuaineella.

Viestissä todetaan myös, että käsien desinfektiohuuhteiden valmistajilla alkaa olla vaikeuksia saada pulloja ja pumppuja, minkä takia niitä kannattaisi alkaa säästää osastoilla jonkin verran.

Samana päivänä lähetetyssä Koronaviruksen tilannekatsaus Husin henkilökunnalle - viestissä kerrotaan, että pandemiakoordinaatioryhmä on keskustellut keskiviikkona suojavarusteiden riittävyydestä. Pandemiakoordinaatioryhmää johtaa Markku Mäkijärvi.

Joissakin tarvikkeissa tilausmäärät Hus Logistiikkaan ovat kasvaneet runsaasti ja tavaroiden toimituksen ja riittävyyden kanssa joudutaan tekemään kovasti töitä”, viestissä todetaan.

Pandemiakoordinaatiotyöryhmän ohjeen mukaan visiireitä, suojalaseja ja käsidesipulloja ei saa heittää roskiin. ”Niiden uudelleenkäyttöä selvitetään”, viestissä muotoillaan.

Pandemiakoordinaatioryhmä muistuttaa viestissä myös, että materiaalia saa tilata keskusvarastosta vain todelliseen tarpeeseen ja että varastojen kerryttäminen yksiköihin on kielletty.

Muistutetaan myös, että tarvikkeiden vieminen kotiin tai muuhun Husin ulkopuoliseen käyttöön on ehdottomasti kielletty.

Lisäksi viestissä todetaan, että Husin henkilöstötilanne on pääsääntöisesti hyvä ja koronavirustartunnan saaneita potilaita on hoidossa ”vähäisessä määrin”.

Sähköpostiviestinnästä käy myös ilmi, että tiettyjä suojavarusteita on kadonnut erityisesti leikkausyksiköistä. Eräässä viestiketjussa pohditaan, onko kyse suojavarusteiden varastamisesta vai ovatko ne hävinneet niin sanotuista sairaalan sisäisistä luonnollisista syistä johtuen.

Kadonneet suojavarusteet ovat viestin mukaan esimerkiksi suu-nenäsuojuksia, suojavarusteita ja käsidesiä.

17. maaliskuuta lähetetyssä viestissä Husin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen vaatii, että ”tällainen toiminta täytyy kerta kaikkiaan saada loppumaan.

Apu tavoitti perjantaina Toivosen, joka kertoi, että asiasta on tehty rikosilmoitus poliisille.

Johtajaylilääkäri: Tästä on keskusteltu kansallisesti

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan Husissa ei ole pulaa kertakäyttöisistä suojavälineistä. Hän kertoo, että välineitä on vielä riittävästi, joskin varastot joidenkin välineiden kohdalla eivät enää ole suuret.

Suuressa organisaatiossa välineiden jakeluun ja tasaamiseen menee hänen mukaansa aikaa muutamia päiviä.

– Varsinaista pulaa ei minulle ole vielä raportoitu, Mäkijärvi kommentoi.

Hänen mukaansa kertakäyttöisten silmäsuojainten desinfektiosta tai pesusta on keskusteltu kansallisesti sosiaali- ja terveysministeriön ja asiantuntijoiden kanssa. Keskusteluissa päädyttiin Mäkijärven mukaan siihen, että kaikki sairaanhoitopiirit toimivat samalla tavalla.

– Näitä tuotteita on Suomessa rajallinen määrä. On viisasta jo tässä alkuvaiheessa monikäyttää näillä ohjeilla, koska se on käsityksemme mukaan turvallista, Mäkijärvi sanoo.

Loppuviikon aikana Husissa on Mäkijärven mukaan tehty koulutusvideoita siitä, miten koronavirukselta suojaudutaan eri tehtävissä.

– Toivon, että niitten viesti välittyy paremmin kuin kirjallisten tekstiohjeiden, hän sanoo.

Puolustusvoimilta jo pyydetty apua

Suojausvälineiden tarve on tällä hetkellä huima monessa maassa. Mäkijärven ymmärrys on, että Suomeen on saatu hankittua jotain välineistöä lisää, mutta hän ei täsmennä, mitä kyseinen välineistö on.

Myös Puolustusvoimilla on tarttuvien tautien hoidossa tarvittavia suojavarusteita. Varusteita voidaan tietyin ehdoin luovuttaa sairaanhoitopiirien käyttöön.

Puolustusvoimien pääesikunnan logistiikkayksiköstä kerrotaan sähköpostitse, että tällaisia tarvikkeita on jo pyydetty Puolustusvoimilta. Sitä ei kerrota, mikä sairaanhoitopiiri tai muu taho pyynnön on tehnyt.

Päätöksen luovuttamisesta tekee Pääesikunta virka-apupyyntöön perustuen. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön valmiusyksikkö koordinoi valtakunnallisesti materiaalien riittämistä.

3 kommenttia