April Jazz? Tässä viisi tärppiä!
Kulttuuri
April Jazz? Tässä viisi tärppiä!
Musiikki | Keski-ikää lähestyvä April Jazz juhlii kolmekymppisiään, mutta ohjelmisto voisi kuulua vaikka teini-ikäiselle Flow-festivaalille. Marko Ylitalo
5.4.2016
 |
Image

Robert Glasper Experiment

Yhdysvaltalaispianisti Robert Glasper imi jazzvaikutteet äidinmaidosta lähes kirjaimellisesti. Laulajaäiti otti poikansa mielummin klubikeikoilleen mukaan kuin jätti tämän lapsenvahdin huomaan. Sittemmin Glasper on luonut Grammy-palkitun uran jazzsäveltäjänä ja tehnyt yhteistyötä Kanye Westin, Kendick Lamarin ja Erykah Badun kaltaisten hip hop -tähtien kanssa. Experiment-kvartettinsa kanssa Glasper on tulkinnut muun muassa Nirvanaa ja David Bowieta.

Tapiolasali ke 20.4.

José James

Hip hop -sukupolven jazzlaulajaksi sanotun José Jamesin soljuvaa ulosantia on verrattu jopa edesmenneeseen esiräppäriin ja spoken word -runoilija Gil Scott-Heroniin. Artisti itse on tunnustanut ainoastaan musiikillisen äitinsä, Billie Holidayn. José James on tehnyt hehkutettua yhteistyötä tuottajanero Flying Lotuksen kanssa ja solminut levytyssopimuksen Blue Note -jazzmerkin kanssa.

Tapiolasali to 21.4.

Aki Rissanen Trio

Pianisti Aki Rissasen Trioon kuuluvat kotimaisen nykyjazzin käytetyimmät luottonimet: rumpali Teppo Mäkynen ja basisti Antti Lötjönen. Samainen trio soittaa yhdessä esimerkiksi Verneri Pohjola Quartetissa ja erikseen kymmenissä eri kokoonpanoissa. Maaliskuun alussa ilmestyi kolmikon uusin levy Amorandom, jonka sävellyksistä vastaa täysin Rissanen. Teos on sävelletty alun perin samannimiseen animaatioelokuvaan. Elokuvallinen tunnelma on säilynyt myös uusissa sovituksissa.

Cafe Louhi to 21.4.

Jarle Bernhoft

Norjalaissyntyisen Jarle Bernhoftin edellinen levy Islander teki lähihistoriaa, sillä se oli viime vuonna Grammy-ehdokkaana parhaaksi r&b-albumiksi. Kotimaassaan suosiota kasvattaneiden yhtyeiden Explicit Lyricsin ja Spanin hajottua Bernhoft on työskennellyt kokeellisten elektromuusikoiden kanssa. Kuitenkin sooloura on vienyt hänet kansainvälisille festivaaleille. Bernhoftin yhden miehen retro-soul-show nähdään ensi kertaa Suomessa.

Sellosali pe 22.4.

Kalevi Louhivuori Quintet

Trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuori tunnetaan paitsi rumpaliveljestään Olavista myös johtamistaan The Northern Governorsista ja Sun Triosta. April Jazzissa juhlistetaan kuitenkin hänen uuden kvintettinsä debyyttilevyä. Monipuolisuudestaan tunnettu Louhivuori on säveltänyt Almost American Standards -albumille kappaleita, jotka voisivat olla Duke Ellingtonin tai Miles Davisin ikivihreää tuotantoa.

Cafe Louhi pe 22.4.

Kommentoi »