Apu

Antti Tuomainen kiittää menestyksestään raitistumistaan: ”Jos en olisi lopettanut ­juomista, asiani olisivat todella huonosti”

Antti Tuomainen kiittää menestyksestään raitistumistaan: ”Jos en olisi lopettanut ­juomista, asiani olisivat todella huonosti”
Alkoholi vei kirjailija Antti Tuomaista vuoteen 2003 asti. – En olisi koskaan kirjoittanut yhtään kirjaa, ellen olisi laittanut korkkia kiinni.
Julkaistu: 11.6.2022

Antti Tuomainen on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä nykykirjailijoista. Lukuisia palkintoja voittanut Tuomainen ei siltikään pullistele peilin edessä, että kylläpäs nyt kulkee.

– Rima nousee joka teoksen myötä, haluan tehdä uutta ja erilaista. Se johtaa siihen, että ajattelen, että ei himputti, miten tästä selviää. Sisäinen kriitikkoni ei hellitä ollenkaan, päinvastoin.

18-vuotiaana kirjan kirjoittamisesta haaveillut Tuomainen on tehnyt pitkän uran ja paiskinut ­elämänsä aikana todella paljon töitä. Se kaikki olisi voinut jäädä saavuttamatta, sillä vuoteen 2003 asti alkoholi vei miestä.

– En olisi koskaan kirjoittanut yhtään kirjaa ellen olisi laittanut korkkia kiinni. Olen raitistumisestani syvästi kiitollinen, sillä jos en olisi lopettanut ­juomista, asiani olisivat todella huonosti.

Tuomainen on valtavan suosittu myös ulkomailla. Hänen kirjojaan on käännetty yli 30 kielelle ja kirjailijauran käänteentekevästä teoksesta Mies joka kuoli on tehty äskettäin tv-sarja.

– On valtava kiitollisuuden aihe, että joku näkee ­tarinani kiinnostavana ja haluaa kääntää sen toiseen taidemuotoon. Tuntuu lattealta sanoa, että se on upeaa, vaikka juuri sitä se onkin.

Vielä isompi projekti on tulossa Jäniskerroin-romaanista, josta muokataan parhaillaan Hollywood-elo­ku­vaa. Päärooliin on kiinnitetty megatähti Steve Carell.

– Kaikki tapahtunut on ylittänyt odotukseni enkä ole osannut tällaisesta edes unelmoida.

Tällä hetkellä työn alla on jatko-osa Jäniskertoimelle.

– Ahkeruuden lisäksi minulla on ollut onnea ­matkassa. Urani ei todellakaan lähtenyt liikkeelle ­helposti vaan käsikirjoitukseni tyrmättiin kerta ­toisensa jälkeen. Oli vain pakko uskoa omaan tekemiseen ja kirjoittaa, vaikka se vaatikin hirveästi työtä. ­Toisaalta voin jo myöntää, että minulla ei ole koskaan ollut varasuunnitelmaa.

  • Mies joka kuoli 19. kesäkuuta alkaen Elisa Viihde Viaplayssa.

Kommentoi »