Antti Tuisku: Oivalsin potentiaalini vasta, kun tein muuta kuin artistin työtä
Puheenaiheet
Antti Tuisku: Oivalsin potentiaalini vasta, kun tein muuta kuin artistin työtä
Laulaja Antti Tuisku halusi luoda vaatemalliston, jota kaipasi nuoruudessaan Rovaniemellä. Oma rakkain vaate on risa haalari, josta puuttuu haarakiila.
Julkaistu 12.4.2020
Apu

Antti Tuisku on päättänyt, ettei enää mieti niin paljon sitä, mitä muut ajattelevat, mutta ei halua myöskään antaa sellaista kuvaa, että olisi muiden ajatuksille täysin immuuni.

Miten olet onnistunut pääsemään pelkojesi yli?

Ymmärsin, että olen aina yrittänyt sopia muiden asettamiin muotteihin, mikä on horjuttanut ja vaikeuttanut oman itseni tuntemista ja identifioimista. On vaikeaa elää itsensä näköistä, pelotonta elämää, jos ei tunne itseään. Siksi ehkä tärkeintä on uskaltaa pysähtyä kysymään, kuka oikein on ja mitä elämältä haluaa.

Tärkeää roolia on näytellyt myös iän tuoma itsevarmuus mutta ennen kaikkea se, että olen huomannut esimerkiksi koulussa onnistuvani ja pärjääväni asioissa täysin ilman artistiuden tuomaa viittaa tai verhoa. Luulin pitkään, että en kykene elämässäni muuhun kuin artistin työhön, mutta tekemällä muita asioita ja hyppäämällä pois mukavuusalueeltani olen oivaltanut, millainen potentiaali minussa piilee kaikkeen elämässä tekemiseen. Se on tuonut paljon rauhaa ja onnellisuutta.

Teen täydellä sydämellä asiat, joihin lähden mukaan. Jokainen, joka kanssani tekee tai on tehnyt töitä, tietää, että minulla on korkea työmoraali ja rakastan työn tekemistä ja itseni haastamista. Siksi pystyn seisomaan asioiden takana siitäkin huolimatta, että ne herättäisivät arvostelua muissa tai kaikki eivät aina tekemisistäni pitäisikään.

Tiedän itse tehneeni kaiken ja vielä enemmän, joten minun on turha kuluttaa energiaani siihen, mitä muut minusta miettivät. En tule koskaan miellyttämään kaikkia, eikä se ole elämän tarkoituskaan.

Suunittelit nimeäsi kantavan vaatemalliston Prismalle. Olet kertonut haaveilleesi omasta vaatemallistosta pitkään. Mitä muoti sinulle merkitsee?

Olen pienestä asti ollut kiinnostunut muodista. Sainkin siipeeni jo ala-asteella siitä, että halusin kokeilla uusia juttuja ja pukeutua rohkeammin. Se oli monelle ikätoverilleni liikaa.

Vaatteet ja ylipäänsä tapa pukeutua on iso osa itseilmaisuamme. Musiikissani on ollut varsinkin viimeiset viisi vuotta hyvin vahva sanoma itsensä hyväksymisestä, mutta myös itsensä rehellisestä tutkimisesta: Keitä me olemme? Mitkä ovat ambitiomme? Mitkä asiat elämässä tekevät meistä sen, keitä haluamme ja koemme olevamme? Sen lisäksi, että pystymme pukeutumisella heijastamaan näitä tunteita ja pohdintoja, halusin luoda malliston, jossa tämä kyseinen sanoma on tärkeimmässä roolissa.

Olen aina itse ollut hyvin kiinnostunut muodista, ja se on tärkeä osa ammattiani. Olen oppinut muodista vuosien aikana paljon ja koen, että minulla on sille annettavaa ja näkemystä. Haluan olla auttamassa jokaista löytämään helposti hyvännäköistä, katu-uskottavaa vaatetta, joka tuntuu päällä hyvältä ja jossa on otettu huomioon myös vaatteiden tekniset ominaisuudet ja tarpeet.

Olen malliston luova johtaja, mikä tarkoittaa, että kaikki vaatteet ovat kulkeneet kauttani. Niiden suunnittelutyö on lähtenyt ajatuksistani ja siitä, mitä haluan ihmisille tarjota.

Itseisarvo ei ole se, että jokaisen meistä tulisi pukeutua mahdollisimman huomiota herättävästi tai ”rohkeasti”, vaan nimenomaan niin, mikä itsestä tuntuu parhaalta ja omimmalta.

Millainen vaatteiden kuluttaja olet?

En itse ole mikään vaatekaupoissa kuljeskelija, mikä tarkoittaa sitä, että yleensä vaatteet, joita hankin, pysyvät käytössäni pitkään. Näin ollen arvostan myös hyvää laatua ja sitä, että vaatteet ovat tarkkaan ja suurella sydämellä mietitty ja valmistettu. Suosin varsinkin lavapukeutumisessa mahdollisimman paljon suomalaisia suunnittelijoita. Käyn vaatekaappiani aika ajoin läpi ja tähän asti olen aina lahjoittanut ylimääräiseksi jääneitä vaatteita kirkolle, jonka kautta ne menevät vähäosaisten käyttöön. Erityismaininta täytyy antaa stailistilleni Vesa Silverille, joka on auttanut pukeutumisessa mutta myös tutustuttanut minua syvemmälle muodin maailmaan.

Millaisissa oloissa vaatteesi valmistetaan? Onko eettisyys sinulle tärkeää?

Eettisyys ja työolot ovat yksi malliston peruspilari, ja meille on tärkeää, että voimme seisoa koko prosessin takana. Tehtaat, joissa vaatteet valmistetaan, ovat kaikki sellaisia, joissa on varmistettu muun muassa hyvät työolot. Tämä oli yksi syy, miksi halusin itse käydä paikan päällä. Ulkovaatteiden pintamateriaali on täysin kierrätyspolyesteria, ja tavoite on, että lähivuosina kaikki puuvillan käyttö olisi sataprosenttisesti luomua ja kierrätettyä.

Muotimokasi? Ja paras muotihetkesi?

Vuonna 2016 Katri Niskanen suunnitteli En kommentoi -albumistani kokonaan uuden, uniikin printin, josta valmistettiin minulle puku. Se oli upea! Mitä tulee mokiin, en ajattele, että sellaiset tällä hetkellä vähän noloiltakin näyttävät asiat olisi niinkään olleet mokia, enemmänkin sen kyseisen ajan kuvaa. Onhan se nyt hieman hilpeää nähdä kuvia takavuosilta, joissa ylpeästi kuljeskelen tribaalipoolo päällä, urheilullisissa aurinkolaseissa. Se oli silloin se!

Rakkain asia vaatekaapissasi?

Minulla on mökillä One Piecen iänvanha haalari, josta on haarakiila esimerkiksi revennyt kokonaan ja haarovälissäni vaatteessa ammottaa vain valtava aukko. En siltikään ole halunnut luopua siitä, koska se päällä tulee välittömästi rento, turvallinen mökkifiilis.

Kerro jokin salaisuutesi.

Voisin paljastaa tulevan kesän stadionkeikkojen sisällön, mutta haluan, että se pysyy vielä salaisuutena.

”Sain siipeeni jo ala-asteella siitä, että halusin kokeilla uusia juttuja ja pukeutua rohkeammin. Se oli monelle ikätoverilleni liikaa.”

Antti Tuisku

Syntynyt: 27.2.1984 Rovaniemellä.

Asuu: Suomessa ja Espanjassa Viljo-koiransa kanssa.

Perhe: äiti, isä, sisko ja siskon lapset.

Harrastaa: juoksu, hiihto, tanssi, kuntosali.

Ajankohtaista: 3.4. Prismoihin ja verkkokauppaan ilmestyneen Antti Tapani -vaatemalliston luova johtaja.

Kommentoi »