Antti Ruuskanen ja Lassi Etelätalo heittivät EM-kisoihin
Puheenaiheet
Antti Ruuskanen ja Lassi Etelätalo heittivät EM-kisoihin
Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen ja Lassi Etelätalo ovat Suomen edustuskolmikko miesten keihäässä Zürichin EM-kisoissa. Kaikki menestyspaineet eivät tällä kertaa ole heidän niskassaan - mutta 2-4 mitalin tavoite on silti kivikova eikä välttämättä täysin realistinen.

Lippalakkia keihäsfinaalin esittelyssä tyynen rehvakkaasti nostaneesta Suomen mestarista ((83,70) Antti Ruuskasesta välittyi tuttu huumorimies, mutta myös pieni hermoilu - ja kiukku siitä, että kahden viimeisen paikan taistelu jätettiin myös hänen osaltaan yhden kisan varaan 1,5 viikkoa ennen EM-kisojen alkua.

-  Ei nämä karsinnat oo ikinä minun juttu, mutta voesin tietysti heittää ennen kisoja niin pitkälle, ettei tartte ressata. Mutta kyllä minua kiukuttaa oikeesti se, että vielä tässä vaeheessa piti heittää ja heittää EM-paikoista. Siinä lähtööpi kissoihin monesti sitten väsynyttä miestä, Ruuskanen puhahti.

Kauan mies ei kuitenkaan jaksanut äksyillä:

- Mutta joo, mitteepä tässä. Mänen leppäämään ja nostan ehkä järvestä vähän kuhhaa, kyllä sitten ollaan taas iskussa. Heitot oli tännään vähän kyntämistä, kun vauhti ei oikein osunut, mutta ihan hyvillä mielin minä nyt oon.

Ruuskasen toisella heitolla kuitenkin varmistui se, mitä osattiin odottaa: 82,52 oli Väinölänniemellä tulos, johon muut eivät kyenneet vastaamaan. Pielivetisen oli helppo parantaa seuraavalla reilulla metrillä.

Sillä ollaan EM-kisoissa varmasti jo finaalissa, mutta ei välttämättä mitaleilla.

Lassi Etelätalon heitot karkasivat useampaan otteeseen päin pilviä, mutta paras tulos 80,24 riitti kisapaikkaan, kun Ari Mannion ainoa hyväksytty tulos kantoi 80 metriä.

- Surkeaa, mutta ainakin peli on reilu. Ei tässä jäänyt jossiteltavaa. Jonain päivänä heitto ei vaan lähde yhtään mihinkään, mutta sitä päivää ei olisi tarvinnut tulla tähän saumaan, pettynyt mutta rauhallinen Mannio totesi.

Harvasanainen Joensuun Katajan Etelätalo, 26, tuntui olevan hieman hämillään median pyörityksessä, mutta vakuutti, että ensikertalaisuus aikuisten arvokisoissa ei kipsaa.

- Keppiä sielläkin heitetään ja minulla on kokemusta nuorten arvokisoista. Totta kai jo kisoihin pääsy on kova juttu, mutta en minä turistiksi lähde.

Keihäsguru Leo Pusan valmentaman Etelätalon ennätys on 84,98, joka syntyi kotikentällä pari viikkoa sitten.

Suomi lähettää EM-kisoihin ison joukkueen, jonka virallinen tavoite on kova: 2-4 mitalia ja 4-6 pistesijaa. Ihan kaikki ei tällä kertaa ole keihäsmiesten harteilla, mutta realismia on silti, että he ja estejuoksija Sandra Eriksson kantavat realistiset mitalipaineet.

Kalevan Kisojen tulostaso ei ole muutamaa lajia lukuun ottamatta vertailukelpoinen takavuosien Suomen huippunoteerausten saati maailmantilaston kärjen kanssa - mutta kyse onkin siitä, kykeneekö ja haluaako katsoja suhteuttaa tulokset urheilijoiden omaan tulos- ja lähtötasoon. Sen ylittämisen ja SM-mitaleille yltämisen riemu oli monen kohdalla niin vilpitön, että tunne välittyi katsomon ylimmille riveille asti.

Yleisurheilulla ei ole paluuta 1970-80-lukulaisen kansakunnan kaapin päälle - mutta edellä mainituilla reunaehdoillaan sillä on yhä paikkansa suomalaisella urheilukartalla.  Samoin Kuopion Reippaan voi sanoa järjestäneen aivan kelpo urheilutapahtuman, joka keräsi neljän päivän aikana vajaat 20 000 katsojaa.

Lue lisää EM-kisojen ennakkoasetelmista ja keihään maailmantilaston ykkösen, Egyptin Ihab Abdelrahmanin, taustoista ensi viikon Avusta.

Kommentoi »