Apu

Kuinka kauan antenni-tv vielä toimii? – Antenniverkon kautta tv:tä katsoo yhä 1,2 miljoonaa kotitaloutta – "Suomalaisilla oltava lisämaksuton pääsy Ylen kaikkiin sisältöihin televisiossa"

Kuinka kauan antenni-tv vielä toimii? – Antenniverkon kautta tv:tä katsoo yhä 1,2 miljoonaa kotitaloutta – "Suomalaisilla oltava lisämaksuton pääsy Ylen kaikkiin sisältöihin televisiossa"
Antennitelevisiota katsotaan edelleen paljon. Lähetyksiä luvataan vuosiksi.
Julkaistu: 6.10.2020
Televisiolähetysten lähitulevaisuudesta leimahti viime viikolla julkinen kiistely, kun Maaseudun Tulevaisuuden (28.9.) jutussa kerrottiin Yleisradion ehdottaneen siirtymistä antennitelevisioista langattoman laajakaistaverkon kautta tapahtuvaan television katseluun ”mahdollisimman nopeasti tällä vuosikymmenellä”.
Jutussa tai siitä tehdyissä jatkojutuissa ei haastateltu Ylen edustajia. Twitterissä tiedot kiisti muun muassa Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Yle julkaisi myös virallisen vastineen, jossa se korosti tehneensä hiljattain 10 vuoden sopimuksen (2020–2029) antennilähetysten jatkosta verkko-operaattori Digitan kanssa. Digitan asiakkaita ovat tv- ja radioyhtiöt sekä mobiili- ja laajakaistaoperaattorit.
– Sopimus turvaa Ylen tv-kanavien jakelun antenniverkon kautta vuosiksi eteenpäin. Ylen lakisääteinen tehtävä on tuoda julkisen palvelun ohjelmisto valtakunnallisesti saataville yhtäläisin ehdoin. Kaikilla suomalaisilla on oltava toimiva ja lisämaksuton pääsy Ylen kaikkiin sisältöihin televisiossa, radiossa sekä internetissä mobiili- ja muilla laitteilla, kommentoi Ylen Teknologia ja kehitys -osaston johtaja Janne Yli-Äyhö.

Televisio-ohjelmat nettiin

Taustalla on kehitys, jossa televisio-ohjelmien katselusta yhä suurempi osa siirtyy antennilähetyksistä laajakaistaverkkoihin. Samalla antenniverkon tv-kanavat siirtyvät uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan, jolla voi lähettää teräväpiirtokuvaa.
Laajakaistayhteyksiä hallinnoivat kaupalliset teleoperaattorit, mikä on herättänyt kysymyksiä operaattorien kiinnostuksesta ulottaa aidosti kattava ja tehokas verkko myös maan harvaan asutuille alueille ja syrjäseuduille.
– Sata megabittiä sekunnissa siirtävän nopean kiinteän laajakaistaverkon saatavuus oli vuoden 2019 lopussa 64 prosenttia ja matkaviestiverkon 93 prosenttia kotitalouksista, sanoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin viestintämarkkina-asiantuntija Joonas Sotaniemi.

18 lisämaksutonta tv-kanavaa

Traficomin mukaan vielä 1,2 miljoonaa suomalaista kotitaloutta katsoo televisiota antenniverkon kautta. Kaapeliverkkotalouksia on noin 1,3 miljoonaa.
Kaapelin kautta lähetyksiä katsotaan pääasiassa kaupungeissa. Oma lukunsa ovat suomalaisten vapaa-ajan asunnot: suurin osa noin 600 000:sta vapaa-ajan asunnosta vastaanottaa tv-lähetykset antenniverkon kautta.
Netflixin kaltaisia maksullisia suoratoistopalveluja käyttää jo 61 prosenttia suomalaisista tv-talouksista, ja niitä katsotaan usein myös tietokoneen tai puhelimen kautta. Jonkun teleoperaattorin palvelun, johon kuuluu erilaisia kanavapaketteja, verkkokirjastoja ja tallennuspalveluja, on ostanut 27 prosenttia.
Väkilukuun nähden Suomessa on lisämaksuttomia julkis- tai mainosrahoitteisia tv-kanavia kansainvälisessä vertailussa suuri määrä, eli 18.
Television katsoja- ja radion kuulijamäärien mittaamiseen ja seurantaan erikoistuneen markkinatutkimusyritys Finnpanelin mukaan suomalaiset katsovat televisiota päivittäin keskimäärin 2 tuntia ja 42 minuuttia.

Mistä on kyse?

Tv-kanavat siirtyvät lähitulevaisuudessa DVB-T2-teknologiaan eli teräväpiirtolähetyksiin. Muutos koskee enää vain antennitalouksia. Ylen teräväpiirtokanavat lähetetään 2020–2029 myös Digitan antenniverkossa.
Tv-palveluja katsotaan yhä useammin muiden laitteiden kautta, mutta antennitalouksia on Suomessa yhä yli miljoona.
2 kommenttia